Süt Üürünleri Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Süt Üürünleri Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaya Çiftliği Gıda Mühendisi Derya Kaya Bulut, 16 Ekim’in Dünya Gıda Günü oluşu sebebiyle, süt ürünlerini satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Dünya Gıda Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerle, kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp israfının azaltılması ve gıda güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Edirne-İpsala’daki fabrikasında, beyaz peynir, taze kaşar peyniri, tereyağı, yoğurt ve farklı peynir çeşitleri üreten Kaya Çiftliği markasının Gıda Mühendisi Derya Kaya Bulut da, 16 Ekim Dünya Gıda Günü için süt ürünlerinin alınması ve saklanması konusunda bilgiler verdi.

Sağlıklı nesiller için sağlıklı ürünler...

"Ülkemiz coğrafyası, iklim özellikleri ve üç tarafının denizler ile çevrili olmasıyla hayvansal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip. 1980'li yıllarda küçük bir mandıra olarak Edirne'nin İpsala ilçesinde üretime başlayan Kaya Çiftliği de kurulduğu günden bu yana müşterilerine doğal ve kaliteli kahvaltılık ürünler sunarak sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için çalışıyor. Bizim olmazsa olmaz üç belgemiz var: Gıda Güvenliği Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemi ve Helal Gıda Sertifikası. Bu belgeleri alabilmek için denetimlere giriyoruz ve kendi denetimlerimizi de yapıyoruz. Tüketiciler ürünleri satın alırken bu belgelere mutlaka dikkat etmeliler" diyen Gıda Mühendisi Derya Kaya Bulut, gıda güvenliği ve süt ürünlerinin saklama koşulları hakkında şu bilgileri verdi:


kayaciftligiderya_gida_1.jpg


Süt ürünleri alırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Alınan ürünlerin son tüketim tarihine dikkat edilmeli.
  • Ambalajı deforme olmuş ürünler alınmamalı.
  • Etiket bilgileri ve içindekiler kısmı mutlaka okunmalı.
  • Sokak ortasında açıkta satılan, içerik bilgileri, etiketi ve denetimi olmayan ürünlerden uzak durulmalı.
  • Ortalama olarak 11 kilo sütten 1 kilo peyniri üretildiği baz alındığında süt fiyatının bile altında olan ürünler tercih edilmemeli.

Süt ürünleri nasıl saklanmalı?

  • Süt ürünlerinin +4/6 derecede buzdolabında saklanması gerektiğini belirten Kaya Çiftliği Gıda Mühendisi Derya Kaya Bulut, saklama koşulları konusunda şu önerilerde bulunuyor:
  • Süt ürünlerinin raf ömürleri değişiklik gösterebiliyor. Örneğin kaşar peyniri için raf ömrü altı ay iken tereyağı için bu süre üç ile altı ay arasında değişiyor.
  • Soğuk-sıcak gören ürün daha çabuk bozulur. Bu sebeple yoğurdu ya da peyniri sofrada bekletip tekrar buzdolabına koymak yerine kullanılacak miktarda ürünün buzdolabından çıkartılması gerekir. Aksi takdirde ürünün ömrü azalır, aroması ve yapısı bozulur.
  • Ürünler, soğuk zincir kırılmadan 4 ile 6 derece arasında muhafaza edilebilir.
  • Peynirler uzun süre dışarıda kaldığında kendini salar, dolaba koyduğunuzda kendini tekrar toparlasa da yavaş yavaş aroması ve yapısı bozulur.
  • Saklama kaplarının ve poşetlerinin da gıdaya uygun ve sertifikalı olmasına dikkat etmek gerekir.

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 2933 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.