Stresli dönemlerde beslenme önemli

Stresli dönemlerde beslenme önemli
Araştırmalar, stres veya depresyondan şikayet eden kişilerin, bazı önemli beslenme kurallarına uyarak vücut biyokimyasını desteklemeleri gerektiğini ortaya koyuyor...

NTV & AA - Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, modern çağın hastalığı olarak bilinen stres karşısında bedenin alarm verdiğini, tükenme aşamasında tepki gösterdiğinin kanıtlandığını söyledi.

Stresin kimyasal madde bağımlılığı, aşırı yemek yeme ve buna bağlı olarak kilo alma, çok fazla televizyon izleme, çaresizlik hissi, aşırı para harcama ve duygusal patlamalara neden olabileceğini belirten Dönmez, “Stresi hafifletmede zihni ve vücudu yatıştırmayı öğrenmek son derece önemlidir. Egzersiz ve spor yapma, egzersizin vücut üzerindeki anlık etkisi strese yol açmaktır. Ancak düzenli bir egzersiz programıyla vücut bu duruma uyum gösterir” dedi.

Gerginlik, depresyon, yetersizlik duygusu ve endişelerin düzenli egzersizle azaltılabileceğini ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:
“Tek başına egzersizin ruhsal durum ve stresli yaşam olaylarıyla başa çıkma üzerinde çok büyük etkisi vardır. Stresle baş edebilmek için beslenme de çok önemlidir. Stresin kaynağı ister fiziksel, ister duygusal olsun vücut adrenalin salgılayarak reaksiyon vermektedir. Adrenalin oluşumu için C vitaminine gerek duyulmakta, uzun süreli streslerde artan adrenalin düzeyine bağlı olarak daha fazla C vitamini tüketilmesi gerekmektedir.”

VİTAMİN ÖNEMLİ
C vitamini yetersizliğinin bakteri ve virüslerin saldırıya geçmesine neden olduğunu bildiren Dönmez, şunları kaydetti:
“Havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve turuncu meyvelerde bulunan A vitamini de bağışıklık sistemini olumlu etkilemektedir. Yine bağışıklık sistemini desteklemede koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit, deniz ürünleri, kırmızı et ve tohumlarda bulunan çinko da vücuda yarar sağlamaktadır. Stres altında olan organizmanın protein gereksinimi artar. Dolayısıyla yumurta, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri sıklıkla tüketilmelidir.”

Dönmez, araştırmaların, stres veya depresyondan şikayet eden kişilerin, bazı önemli beslenme kurallarına uyarak vücut biyokimyasını desteklemeleri gerektiğini ortaya koyduğunu ifade ederek, “Araştırmalara göre de zararlı stres ile zararsız stres arasındaki fark kişinin vücut sistemlerinin gücünden kaynaklanır” dedi.

KAFEİN MİKTARINA DİKKAT EDİN
Tüketilen kafein miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dönmez, çok düşük miktarda kafeinin bile depresyon, huzursuzluk, sık tekrarlayan baş ağrıları, kalp çarpıntısı ve uykusuzluğa neden olabileceğini kaydetti.

Depresyona girmiş kişilerde kan şekerinin düşük olduğuna dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:
“Rafine şeker tüketimini mümkün olduğunca azaltarak kompleks karbonhidratlardan zengin beslenmek gerekmektedir. Bunu da beslenmenize kuru baklagilleri, sebzeleri, meyveleri ve karışık tahıllı besinleri beslenmenize koyarak sağlamanız mümkündür.”

Bu haber toplam 2616 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.