Şizofreni Hastaları Edebiyata Sığındı

Şizofreni Hastaları Edebiyata Sığındı
Yarışma, Şizofreni Dernekleri Federasyonu tarafından, Bilim İlaç desteği ile “Gerçekler Maskelenmesin” projesi kapsamında düzenlendi.

Yarışma, Şizofreni Dernekleri Federasyonu tarafından, Bilim İlaç desteği ile “Gerçekler Maskelenmesin” projesi kapsamında düzenlendi.

Türkiye’de her yüz kişiden birinde görülme olasılığı olan şizofreniye dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Ateşin Düştüğü Yerden; Sesler, Yüzler, Öyküler“ yarışmasının üçüncüsü sonuçlandı.

Kazananların açıklandığı basın toplantısında Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) Genel Sekreteri Levent Küey ve Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Psikoterapi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michaela Amering de görüşlerini paylaştı.

Sadece şizofreni hastalarının katılabildiği yarışmada bu yıl birinciliği, daha önce de birçok öykü ile yarışmaya katkıda bulunan Yasemin Şenyurt alırken, ikinciliği Okay Uludokumacı, üçüncülüğü ise Hasan Emre Keskin aldı. Bu yıl açılan Sürdürülebilir Başarı Bölümü’nde ise daha önceki iki yarışmanın birincileri Süveyda Ölüdeniz ve Hüseyin Avni Cinozoğlu ödül kazandı.

Felsefe doktorası öğrencisi Yasemin Şenyurt başarı hikâyesiyle ilgili olarak tüm arkadaşları adına, “bu ufak görünen adımlarımızı küçümsemeyin, abartmayın da… Sadece güvenin” dedi. 3. olan Hasan Emre Keskin ise, öyküsünde yer alan “Hepimiz birbirimizin sanrılarıyız” cümlesi ile başta Mario Levi olmak üzere tüm izleyicileri etkiledi. Jüri başkanı yazar Mario Levi, toplantı sonunda ”bu yazar adaylarımızın hepsini Ernest Hemingway’e tercih ederim“ sözleri ile öykülerin edebiyat dünyasına katkısını ortaya koymuş oldu.

DÜNYA PSİKİYATRİ BİRLİĞİ’NDEN (WPA) ANLAMLI DESTEK

Projeye destek vermek üzere toplantıya katılan WPA Genel Sekreteri Doç. Dr. Levent Küey ve Prof. Dr. Michaela Amering, dünya üzerinde 500 milyonu aşkın insanın psikolojik rahatsızlık yaşadığını ve ancak 20 milyonunun bir yardım aldığını belirtti. Yani her yıl 7 kişiden 1’i, yaşamı boyunca da her 4 kişiden 1’i en az 1 kez ruhsal rahatsızlıkla karşılaşıyor.

Özellikle yeti yitimine yol açan hastalıklardan birinin şizofreni olduğunu belirten Amering, bu hastalıkta günlük yaşam kalitesinin üst düzeyde sürdürülebilmesi için ilaç tedavisinin yanı sıra, rehabilitasyon ve paylaşımın da önemli olduğunu söyledi. Amering, bu paylaşımın da en başarılı yolunun sanatsal yaratıcılık olduğunu sözlerine ekledi.

Bu anlamda projeyi çok başarılı bulduklarını belirten Michaela Amering, “Sanatın herhangi yoluyla kurulacak bir ilişkide, damgalamanın yok olacağına inanıyorum“ dedi.

AKLIMIN İPLERİNİ SALDIM!

Dereceye giren tüm öyküler, Doğan Kitap tarafından “Aklımın İplerini Saldım” adıyla kitaplaştırıldı. Şizofreni hastalarının gizli dünyalarına ışık tutan kitapta birbirinden çarpıcı 13 öykü bulunuyor. Bu yıl ilk kez değerlendirilen sürdürülebilir başarı öyküleri bölümünde ise geçtiğimiz yılların birincilerinden Hüseyin Avni Cinozoğlu ve Süveyda Ölüdeniz’in öyküleri yer alıyor. Daha önceki yıllarda katılan öyküler, “Hayat Bana Yüreğini Açıyor” ve “Hepimiz Deliyiz” adlarıyla yine Doğan Kitap tarafından kitaplaştırılmıştı.

'GERÇEKLER MASKELENMESİN' PROJESİ HAKKINDA

Proje, şizofreni hastalığına dikkat çekmenin yanı sıra, fırsat verildiğinde şizofreni hastalarının neler yapabileceğini gösterme amacı da taşıyor. Şizofreni hastalarının dışlanması ile mücadele eden Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Bilim İlaç tarafından yürütülen proje, 2008 yılından bu yana devam ediyor.

Bu haber toplam 2849 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.