Sınavlar Çocukla İlişkinizi Bozmasın

Sınavlar Çocukla İlişkinizi Bozmasın
Psikolojik Danışman Şenol YİĞİT Anne babalara çocukların sınavlardaki başarısızlıklarıyla ilgili takınmaları gereken tutumlar hakkında çeşitli uyarılarda bulundu.

Sınav Uğruna Çoğunuzla  Olan İlişkilerinizi Bozmayın

Öğrencilerin başarıları veya başarısızlıklarının sebebi yalnız okul değildir. Okulun dışındaki bazı etkenlerde buna sebep oluşturmaktadır.

Bütün anne – babalar çocuklarının en iyi bir biçimde eğitim – öğretim almalarını ister ve bunun için ellerindeki  bütün maddi ve manevi imkanlarını çocukları için harcarlar . Yalnız bu yapılanlar büyük bir değer oluşturmasına  rağmen tek başına yeterli değildir çünkü; eğitim: tanımında da  yer alan bir şekilde bir süreç , iletişim ve bilinç işidir.

• Anne – baba olarak çocuğumuzun daha verimli  daha etkin olmasını istiyorsak öncelikle anne - babalar  birbirlerine saygı sevgi duyan birbirlerinin fikirlerine değer veren  aynı dili konuşabilen ve bu konuşmalarından ortak bir fikir, duygu  ve karar çıkarabilen ve bu güzelliklerle çocuğuna ulaşabilen, iletişimin en üst sevide olacağı bir aile ortamına ihtiyaç  duyulmaktadır.

• Aileler çocuklarını çok iyi tanımalı ve başkaları ile kıyaslamamalıdırlar.

 Çocuklarımızı bir birey olarak ele aldığımızda tek ortak özellikleri benzersiz olmalarıdır.

Çocuklarımız boy , kilo ,cinsiyet ,kişilik yapıları , öğrenme düzeyleri  ,öğrenme sitilleri ,yetenekleri, ilgileri vb benzersizlikleri ve farklılıklarla karşımıza çıkmaktadır.nasıl ki anne – babalarının zayıf ve güçlü yanlarının olduğu gibi  çocuklarında zayıf ve güçlü yönleri bulunmaktadır bu doğal farklılıkta çocukların ihtiyaçlarını beklentilerini değiştirmektedir anne – babalarda bu şartları taşıyan çocuklarına başarı adına yardımcı olmak için  her birinin kendine özgü  olduğunu bilmek ve tek tek ele almaktır. Bundan ötürüde başkaları ile kıyaslanmamalıdırlar.

• Çocukların çok çalışmaları değil düzenli ve programlı çalışmaları başarıyı getirir.

İhtiyaçları ve kişilik yapıları dikkate alınan örn: (ilgisi çabuk dağılan bir çocuğa uygulana çak ders çalışma programı  ile ilgisi  kolay dağılmayan bir çocuğa uygulanacak ders çalışma programı aynı olamaz.) programın içinde eğlenmeye ve dinlenmeye de yer veren esnek bir program olmalı  yoksa aşırı yüklenme ile çocukların ruh sağlığı  birlikte ve huzursuzluk saldırganlık iştahsızlık saldırganlık uyumsuzluk  tırnak yeme saç dökülmeleri vb geçici biyolojik ,fizyolojik sıkıntılarla ortaya çıkabilir.

• Çocukların çalışmalarını  okul- aile  - öğrenci bağlamın da takip etmeli bu zincirin halkalarını bozmamalı özellikle danışman öğretmeni ile  irtibat koparılmamalı .

• Çocuğun evde ders çalışabileceği , zaman ve mekan yani gerekli ortam hazırlanmalı ve bu ortamın şartlarına  aile fertleri olarak ta riayet etmeli.bu süreci ve mekanı bozabilecek her şeyi örn : televizyon ,müzik vb etkenleri anne – baba olarak ilk önce kendimizden başlayarak kısıtlamalıyız ve böylelikle çocuğumuza örnek teşkil etmiş oluruz.

• Başarılı olabilmesi  için ailesi olarak neler yapabileceğinizi  sorun. böylelikle sizde kendi isteklerinizi ve beklentilerinizi  çocuğunuza iletebilecek doğal bir  paylaşım içine girerseniz.

• Çocuğu başarıları ile değiş başarılı olma konusunda ki azmini sevmeli ve taktir etmelisiniz .

• “Ben senin yaşındayken” kelimeleri ile başlayan konuşmaların içine girmeyiniz.

• Mesleki bilgilendirmeler yapınız.

• Çalışma ve başarı adına örnekleri kendi içinden olan bir aile olun.

• Çocuğunuzun başarısı adına kaygı duyuyorsanız.kendi kaygınızı yenmeye çalışmalısınız.anne – babaların yaşadığı kaygı oranı ile çocukların yaşadığı kaygı oranı doğru orantılıdır.

• Başarı veya başarısızlıkta hayatın her döneminde kendisine güvendiğinizi ve yanında olduğunuzu söyleyiniz.

• Sınavlar ölüm kalım meselesi haline getirilmemeli Sınavlar çocukların hayatında birer dönüm noktası gibi görünse de hayatın en önemli olayı değildir.

• Çocuklara sınavların başarısının dan bahsedildiği gibi başarısızlık gibi sonucunun da olabileceğini  anlatılmalıdır. Karşılanan bu durumlarda neler yapılabileceğini de önceden belirlemek çocukların  sonuçlara daha gerçekçi yaklaşmasının sağlar.

Şu unutulmamalıdır

- Önemli olan sınavların kazanılmasından daha önce çocukların kazanılmasıdır.

- Sınavlara hazırlık sürecini vesile ederek çocuğunuzla iletişim kurma ve onu daha iyi tanıma olarak değerlendiriniz
- Ne mutlu size ki bu yazıyı okumanıza vesile olan ve sınava hazırlanan bir evladınız var.

Şenol YİĞİT

BURÇ EĞİTİM KURUMLARI                                                        
Özel Çukurova Lisesi
Psikolojik Danışmanı

Bu haber toplam 2857 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.