Şimde de Sivrisinek Virüsü Tehdidi
HABERTURK.COM
ABD'deki uzmanlar Batı Nil virüsünden çok daha tehlikeli bir virüsün sivrisinekler vasıtasıyla bulaşarak Avrupa ve ABD'de ciddi bir salgın yaratabileceğini açıkladı.
2005'ten beri Afrika'da etkili olan Chikungunya virüsü, Hindistan ve Hint Okyanısındaki tropik adalara sıçrayarak ölümlere neden oldu. Fransa ve İtalya'da da tespit edilen birkaç vakadan sonra virüsle ilgili şikayetler artmaya başladı.
Louisiana Üniversitesi Tıp Bilimi Merkezi'nden Dr. James Diaz bu konuda çok endişeldiklerini açıkladı ve ekledi "Batı Nil virüsünün aksine Chikungunya, şiddetli bir şekilde hastayı etkielemktedir. Batı Nil virüsü taşıyan hastalar çoğunlukla bunun farkına varmazlar ve baş ağrısı ve boyun tutulmasından şikayet etseler de günlük hayatlarına devam ederler. Chikungunya virüsünde ise kişiler ciddi şekilde hasta olur ve günlük hayatlarına devam edemezler".
Dr. Diaz "Bu hastalık mutkala ciddiye alınmalı çünkü sonuçları ölümcül olabilmekte. ,Malesef bu hastalığa karşı da bir aşı veya koruyucu bulunmamaktadır" dedi.
Chikungunya virüsü kapan kişide ateş, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı, kas ağrıları, ciltte kızarıklıklar ve eklem ağrıları oluyor. Bu rahatsızlıklar birkaç hafta devam edebiliyor ki bazı vakalarda eklem ağrılarının artrite dönerek aylarca hastayı etkilediği gözlenmiş.
Bu hastalık ilk olarak 1952'de Tanzanya'da tespit edilmiş. Hastalığın Afrika'dan dünyaya yayılma tehlikesini ise Asya menşeili kaplan türü sivrisineklerin taşıyıcı konumuna gelmesi doğurdu. Bu sinek türü tüm kıtalarda mevcut.
Sağlık uzmanları hastalığın Mauritius, Seychelles gibi tropik Hint Okyanusu adalarında tespit edilmesinden çok endişeli çünkü bu adalar son zamanların en gözde turistik mekanları ve özellikle de Avrupa'dan çok fazla ziyaretçi alıyorlar.
Dr. Diaz "Hastalık şu anda Hint Okyanusu adalarında çok aktif durumda. Uçaklar sayesinde de sivrisinekler başka ülek ve kıtalara taşınabiliyorlar. Chikungunya yakın zamanda tüm dünyayı etkileyecektir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.