Sigarayı bırakabileceğinize inanın

Sigarayı bırakabileceğinize inanın
Psikiyatristler ofis ortamında çalışanları etkileyen sigara yasağının, bu kötü alışkanlığı bırakmak için avantaja dönüştürülebileceğine dikkat çekiyor.

ayrintilihaber.com - Önce inanın, sonra bol su için, yoğurt yiyin, aklınıza sigara geldiğinde yürüyün

Türkiye"de uygulamaya konulan kapalı ortamlarda tütün ürünlerini içme yasağı ile birlikte birçok kişi sigarayı bırakmayı düşünmeye başladı.

Ofis ortamında çalışırken, birkaç kat aşağı inip bahçelerde sigara içmek zorunda kalanlar, iş performansı düşenler, içtiği sigaraların arasındaki süre uzadığı için gerginleşenler...

Özellikle ofis ortamında çalışanları etkileyen bu mücadelede herkes hangi tarafta olduğunu düşünmeye başladı. Sigaralı hayata tüm bu zorluklara rağmen devam edenlerden mi? Sigara içmeyip sigaraya karşı olanlardan mı, sigara içen ama bir günlüğüne dahi olsa dünyaya sigara dumanı üflememeye karar verenlerden mi? Yoksa artık sigarasız bir hayat hayali kuranlardan mı?

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Sigara Bırakma Kliniği uzmanları, tiryakileri bu sigara içme yasağının getirdiği süreci avantaja dönüştürerek hayatlarında temiz bir sayfa açmaya ve sigarayı bırakmaya davet ediyor. Sigara tiryakiliğinin gelişim sürecini ve bırakma aşamasında karşılaşılan güçlükleri açıklayan Psikiyatrist Dr. Gülçin Arı Sarılgan ile Psikolog Aslı Akkan, bu zorlu süreçte yapılması gerekenlere şöyle dikkat çekti...

ŞEKER DEĞİL MEYVE YİYİN

Sigarayı bırakabileceğinize inanın ve kendinize güvenin.
İş arkadaşlarınız ev aile yakınlarınızı sigarayı bırakıyor olduğunuzdan haberdar edin ve anlayışlı olmalarını rica edin.
Ofis ve işyerinde daha sık yürüyün, asansör yerine merdivenleri kullanın çünkü bu da sizin yeni egzersiz programınızın bir parçası olabilir.
Her gün 3- 4 kez derin nefes alıp verin ve rahatladığınızı hissedin.
Gün içinde birkaç kez dişinizi fırçalayın.
Her zamankinden daha az çay - kahve ve daha fazla su için. Hem nikotin hem de diğer zararlı kimyasal maddelerden böylelikle arınabilirsiniz. Aşırı yemek isteği de baskılanacaktır.
Şekerli yiyecek ve ara öğünlerden uzak durun. Yerine meyve veya yoğurt yemeyi deneyin.
Küçük porsiyonlarda ve her zamankinden daha yavaş yemek yemeğe çalışın.
Yemeği yedikten sonra hemen sofradan kalkın ve yürüyün.
Evde veya iş yerinde sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın. Örneğin nakit para taşımayın.
Kibrit ve çakmaklarınızı atın.
Çok sigara içmek istediğinizde duygularınızı bir günlüğe yazın ve bu notları yanınızda taşıyın.
Ne olursa olsun asla vazgeçmeyin! Her deneme sizi sonuca yaklaştıracaktır.

EN UYGUN ZAMAN ŞU AN

Sigarayı bırakmaya istekli olduğunuz her zaman bırakabilirsiniz. Özellikle yakın zamanda değişeceğini düşünmediğiniz iş ve günlük hayatın stresi gibi olumsuzluklar yüzünden sigarayı bırakmayı ertelemeyin.

AZALTMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Sigarayı tamamen bırakın. Azaltarak bırakmak bırakma süresini uzatır ve çoğunlukla tam olarak bırakmayla sonuçlanmaz. Sigarayı bıraktığınızda, “bir nefesten bir şey olmaz” düşüncesine direnin. Bir tek nefes çekmek bile sizi sigara tiryakiliğine geri götürür ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalırsınız. Yağlı ve şekerli kalorisi yüksek olan besinlerden uzak durun. Mutlaka düzenli bir fiziksel aktivite ile meşgul olun.

ÇAKMAKLARI KALDIRIN

Evinizdeki ve işyerinizdeki bütün sigaralardan kurtulun. Çakmak, küllük, kibrit, vb. gibi sigara içmeyi hatırlatan nesneleri göz önünden uzak yerlere kaldırın.

Sigarayı bırakmak için geçerli olan sebepleri tekrar hatırlayın. Kendinize iyi davranın. O gün en sevdiğiniz yemeği sipariş edin, sinemaya gidin, size rahatlatan aktiviteler planlayın. Bu günü dolu yaşamaya dikkat edin, boş kalmaktan kaçının.

BOL BOL SU İÇİN

Bol su ve düşük kalorili diğer içecekler tüketmek hem ağzınızı meşgul eder hem de midenizi dolu tutarak kilo almanızı engeller.

Ellerinizi ve aklınızı meşgul edin, yeni hobiler edinin.

Düzenli bir fiziksel aktivite ile meşgul olun. En kolay uygulanabileni yürüyüş yapmaktır.

Bir süre sigara içmeyen arkadaşlarınızla vakit geçirin.

Sigara içmediğiniz için kendinizi ödüllendirin. Sigara içmeyerek biriktirdiğiniz parayla sizi mutlu edecek şeyler yapın: Seyahate çıkmak, bir restorana gitmek, yeni bir elbise ya da ceket almak gibi.

İŞ TEMPOSU YAVAŞLAYABİLİR

Sigara bırakma döneminde yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler iş verimini azaltacağından dolayı mümkünse iş temposunu bir süre için yavaşlatmak faydalı olabilir. Ancak, tatillerde ve diğer özel günlerde keyif alınan şeylerin kısıtlanması daha zor olacağından bu dönemlerde sigarayı bırakmak tavsiye edilmez.

KRİZE GİRERSİNİZ YÜRÜYÜN

Aklınız sigaraya takıldığında, o anda yapmakta olduğunuz işi bırakıp ortamdan uzaklaşın, örneğin kısa bir yürüyüş yapmak veya başka bir işe yönelmek gibi... Araya başka bir aktivite koyduğunuzda sigara içme isteğinin azaldığını göreceksiniz. Sigara içme dürtüsünü kontrol altında tutmanız zaman içinde kolaylaşacaktır. Düşük kalorili yiyecek ve içeceklerle ağzınızı meşgul edin.

Bu haber toplam 3402 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.