1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigara Yasağı İle İlgili Şok İddia

Sigara Yasağı İle İlgili Şok İddia

Sigara Sağlığı Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Sigara endüstrisinde çalışanlar yasağın uygulanacağı mekanları dolaşarak, ‘yasağı delin, alacağınız cezayı biz ödeyeceğiz’ diyor

A+A-

Kapalı alanlarda sigara yasağı başlıyor. Tiryakiler bundan böyle  lokanta, kahvehane, bar gibi eğlence yerlerinde sigara içemeyecek

Lokanta, kahvehane, kafeterya, işyerleri ve bar gibi eğlence yerleri de dahil olmak üzere kapalı alanlarda sigaraya içmeyi yasaklayan yasanın uygulanmasına yalnızca bir gün kaldı. 19 Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlanacak ve özellikle işletme sahiplerini ‘müşteri kaybı’ nedeniyle endişelendiren sigara yasağı, tartışılmaya devam ediyor. Kapalı alanların tamamında sigara içilmesini yasaklayan yasa ile kapalı alanlarda oluşturulmuş olan sigara içme odaları dahil, restoran, işyeri, bar, cafe gibi mekanların tüm bölümlerinde sigara içilemeyecek. Ancak Sağlık Bakanlığı yayınladığı yönetmelik ile işletmelerin ancak üstü açık yerlerinde sigara içilebileceğini duyurdu.

UYMAYANA 69 TL CEZA

Yasak şuralarda geçerli olacak: Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait binaların kapalı alanları. Karay, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları. Okulların, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının tüm alanları, apartman merdivenleri veya asansörü gibi ortak kullanım alanları. Öte yandan yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500-5 bin TL idari para cezası verilecek. İzmarit, paket, ağızlıkları yere atanlara zabıta tarafından 25 TL ceza verilecek.

Şok iddia: Yasağı delmek için rüşvet

Sigara Sağlığı Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Sigara endüstrisinde çalışanlar yasağın uygulanacağı mekanları dolaşarak, ‘yasağı delin, alacağınız cezayı biz ödeyeceğiz’ diyor. Bir mekanda üçlü sigara tanıtımı için 100 bin lira ceza kesiliyor, ceza hemen ödeniyor. Bu parayı sigara endüstrisi veriyor” dedi.

Hazırlıklar tamam

Tam dumansız hava sahasına girilecek düzenleme için turistik tesisler de hazırlıklarını tamamladı. İşletmeler, otel içinde sigara içilen ve içilmeyen alanları belirledi. Turistler, lobi ve otel içinde sigara içemeyecek. Öte yandan İzmir 1. Kordon esnafı, yeni alanlar kiralamak için çalışmalarını hızlandırdı. Esnaf, müşterilerini daha rahat ağırlamak için Kordon’da bulunan işyeri, apartman, giyim ve turizm firmalarının önünü akşam belirli saatlerde, metrekare usulü kiralamak için belediyeye başvurdu.

Star Gazetesi & ANKA

Bu haber toplam 5147 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.