1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Şiddet Gören Şiddet Uyguluyor

Şiddet Gören Şiddet Uyguluyor

Şiddete uğrayan bir süre sonra şiddeti uygulayan oluyor. Ailesinde şiddet gören erkek, ileride eşine; kadın da çocuğuna şiddet uyguluyor.

A+A-

Ayşegül Aydoğan Atakan / MİLLİYET

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı raporlarda şiddetin en fazla aile ortamında çocuklara ve kadınlara uygulandığı vurgulanıyor. Türkiye’de yapılan çalışmalar da bunu destekliyor. Uludağ’da düzenlenen 5. Ulusal Anksiyete Kongresi’nde de gündeme gelen aile içi ve kadına uygulanan şiddet konusunda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, kadına yönelik aile içi şiddeti, “Kadının kişiliğinin erkek tarafından fiziksel güç kullanılarak ya da korkutularak yıldırılması” olarak tanımlıyor. Dilbaz, kadına yönelik aile içi şiddetin daha sık görüldüğü kesimleri ise şöyle özetliyor:

Erkek gördüğünü uyguluyor

“Ekonomik ve eğitim seviyesi düşük kadınlarda, çocukluk döneminde şiddete maruz kalan kadın ve erkeklerde, çocuk sayısı fazla olan ailelerde, alkol kullanımı olan erkeklerin eşlerinde, daha önceden şiddete uğramış ve şimdi gebe olan kadınlarda, aşırı derecede kıskanç ve paylaşımsız erkeklerin eşlerinde, düşük gelirli, işsizlik sorunu olan ailelerde eşe yönelmiş şiddet daha sık görülmektedir.”

Şiddet davranışı eğilimi gösteren erkeklere, sosyo-ekonomik-eğitim düzeyi düşük olan kesimde daha fazla rastlanmasına karşın yüksek eğitimli erkeklerde de şiddet davranışının azımsanmayacak ölçüde görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Dilbaz, “Çocukluğunda babası tarafından hem kendisine hem de annesine şiddet gösterilen ailelerde yetişen erkeklerde erişkinlikte şiddet davranışı fazladır” diyor.

Şiddet kurbanı denilen orta ve düşük eğitim düzeyindeki kadınların daha  yüksek oranda şiddete maruz kalmasına karşın istatistiklere göre yüksek eğitimli kadınların da şiddet kurbanı olduğunu vurgulayan Dilbaz, şunları söylüyor: “Bu kadınların bir kısmı ya sessiz kalıyor ya da boşanma kararı veriyor. Yüksek eğitimli kadınların belki çözüme ulaşması daha kolay ama düşük - orta  ekonomik düzeyi olan kadınlar maalesef kurban olarak yaşamlarını sürdürüyor.”

Dilbaz, kişilik özellikleri açısından yapılan çalışmalarda paylaşımı bilmeyen, biraz kıskanç hatta hafif şüpheci olan erkeklerin de yine şiddeti daha fazla kullandıklarının görüldüğünü, şiddet eğilimi olan erkeklerde işsizlik sorununa da daha sık rastlanıldığını ekledi.

Kadın da çocuğunu dövüyor

Aile Araştırma Kurumu’nun 10 bin 799 erkekle birebir konuşarak yaptığı bir çalışma, erkeklerin yüzde 32’sinin eşlerine şiddet uyguladığını ortaya koyuyor. Çocukların babaları tarafından dövülme sıklığı yüzde 11 saptanırken, anneleri tarafından dövülme sıklığı ise yüzde 22 olarak göze çarpıyor. Bu sonucu  “ilginç” olarak niteleyen  Doç. Dr. Dilbaz,  “Bu veri, şunu gösteriyor; Aile içinde erkekler kadınlara şiddet gösteriyor ama babaların çocuklara şiddet göstermeleri, annelerin şiddet göstermelerinin yarısı kadar. Bu,  güçlü olanın güçsüze şiddet kullanmasıdır. Onun için erkek kadına, kadın da çocuğa maalesef şiddet kullanıyor” dedi.

Çocuk sayısı azaltılmalı

Şiddet uygulayan çocukların sanıldığı gibi sokakta ya da kurumda yaşayanlar olmadığına, yüzde 88’inin ailesinin yanında yaşadığına dikkat çeken Dilbaz, “Bu durumda çocuk ve gençler  şiddet davranış modelini aileden öğreniyor. Başta aile içindeki şiddeti ortadan kaldırabilirsek ileriki yaşamlarındaki şiddet durumu da ortadan kalkacaktır. Şiddetin önlenmesi açısından aile yapısının güçlendirilmesi ve ailedeki çocuk sayısının mutlaka azaltılması gereklidir” diye konuştu.

Bu haber toplam 3536 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.