Şiddet Çocuklukta Önlenebilir!

Şiddet Çocuklukta Önlenebilir!
Hem toplumsal hem de gençler ve çocuklar arasında şiddet giderek tırmanıyor.Uzmanlar, şiddeti önlemenin ilk adımlarının 3-6 yaş grubu çocuklarla atılması gerektiğini vurguluyor.

Hem toplumsal hem de gençler ve çocuklar arasında şiddet giderek tırmanıyor. Bu olumsuz tabloya dikkat çeken uzmanlar, şiddeti önlemenin ilk adımlarının 3-6 yaş grubu çocuklarla atılması gerektiğini vurguluyor!
YÖRET Vakfı’nın düzenlediği “Önleyici Rehberlikte Okul Öncesinin Önemi ve Okul Öncesinde Şiddetsiz İletişim” paneli büyük bir katılımla gerçekleşti. Resmi ve özel olmak üzere tüm okul öncesi kurumlarda çalışan yaklaşık 400 psikolojik danışman, psikolog ve eğitimcinin katıldığı panelde, şiddetin küçük yaştaki çocukların davranışlarında fark edilebildiğini ve önlemler alınırsa yaşanacak olumsuz olayların önüne geçilebileceği mesajı verildi.
Toplantıda, 3-6 yaş grubu dahil çocukların adli sistem içerisine “ceza davalarındaki ihmal ve istismar suçlarının mağduru” ve “hukuk davalarında velayet ve korunma ihtiyacı” sebepleriyle girebilecekleri belirtildi. Suça itilmiş veya suç mağduru çocukların erken yaşta tespit edilmesinin mümkün olacağına ve ileride çok daha ciddi olayların önlenmesi adına bugünden önlem alınabileceğine de dikkat çekildi.

Medyaya da Görev Düşüyor

2006 yılından bu yana 15 TV kanalında ve bini aşkın dergide okullarda şiddet konusu yer aldı.
“Şiddetsiz iletişim ve çocuklarla iletişimde kuklanın rolü” sunumunda 2006 yılının Şubat ayından bu yana Türkiye’deki okullarda meydana gelen şiddet olaylarının basına yansımaları aktarıldı. 15 televizyon kanalında toplam 35 saat ve bini aşkın dergide “Okullarda Şiddet” başlığının kullanıldığı ifade edildi ve medyanın yaptığı haberlerde çocukların yüksek yararını gözetmesi istendi.

Şiddetsiz İletişim Yöntemleri

Panel kapsamında gerçekleştirilen çalıştaylarda şiddetsiz iletişim başlığı altında çeşitli atölye çalışmaları ve bilgilendirmeler yapıldı. Örneğin “Okul Öncesi Önleyici Rehberlik Geştalt Yaklaşımı” konulu çalıştayda, anaokulunda görev yapan psikolojik danışmanların çocuklar, veliler ve öğretmenlerle çalışırken kendilerini nasıl enstrüman gibi kullanabilecekleri bir uygulama ile ele alındı.
Bir başka çalıştayda müziğin, dansın ve oyun oynamanın doğasında var olan bir araya getirme işlevi ve iletişime olan etkisi üzerine örnek oluşturabilecek bazı müzik-hareket etkinlikleri katılımcılarla birlikte deneyimlendi. “Çocuklarla Çalışan Yetişkinlerde Şiddetsiz İletişim” çalıştayında uluslararası barış elçisi, arabulucu, yazar ve Şiddetsiz İletişim™ Merkezi CNVC’nin kurucusu Dr. Marshall B. Rosenberg’in geliştirdiği şiddetsiz iletişim modeli incelendi; iletişimde ortaya çıkan engellerin, gerilimlerin ve çatışmaların nasıl çözümlenebileceği, uygulamalı örnekler üzerinden aktarıldı.
Okul öncesi çağındaki çocuklar ve ailelerle çalışan, barışçıl öğrenme ortamları kurmaya çalışan profesyonellere yönelik bir uygulamanın da gerçekleştirildiği etkinlikte okul-aile birlikteliğinin önemi vurgulandı.

Bu haber toplam 2502 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.