‘Sağlığı korumanın yolu stresi yönetmekten geçer'

‘Sağlığı korumanın yolu stresi yönetmekten geçer'
Medicana Hastanesi tarafından düzenlenen 'Stres İnsanı Nasıl Hasta Eder' konulu seminerde, sağlığı korumanın yolunun stresi yönetmekten geçtiği vurgulandı

Medicana Bursa Hastanesi ve Bursa Akademik Odalar Birliği işbirliğinde 'Stres İnsanı Nasıl Hasta Eder' konulu seminer düzenlendi. Medicana Bursa Hastanesi'nde gerçekleşen seminerde TMMOB'a bağlı akademik odaların temsilcileri de hazır bulundu.

Seminerde konuşmacılar; Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Murat Keskin, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aysel Aydın Kaderli ve Klinik Psikoloji Uzmanı Ece Özçırak katılımcıları bilgilendirdi.

 “BEYİN DÜŞÜNÜR KALP HİSSEDER”...

Beynin düşündüğünü kalbin ise hissettiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aysel Aydın Kaderli, “Aşkı, sevgiyi ve üzüntüyü kalbimizde hissederiz. Stresle birlikte kalp hızının artması ve tansiyonun yükselmesiyle, kalpte çeşitli etkiler ortaya çıkar. Çok ağır bir stresle kalp krizleri yaklaşık 20 kat artış gösterir.Diğer yandan kronik stres de yine kalp damar hastalıklarında ve diğer hastalıklara kadar etkilidir. Kalp sağlığını korumak için önlelerimiz var ama stresten kaçınabilmemiz mümkün değil. Bizim yapacağımız bu stresi yönetmek” dedi.

 “STRESSİZ YAŞAM MÜMKÜN DEĞİL”

Artık stressiz bir yaşamın mümkün olmadığını ve stresin herkeste aynı etkiyi yapmadığını dile getiren Klinik Psikoloji Uzmanı Ece Özçırak ise, “Kimi insan stresten çok fazla etkilenirken, kimi ise bunu avantaja çevirebilir. Biz de stresi nasıl bir avantaja çevirebileceğimizi ve motivasyon kaynağı yapabileceğimizi anlatıyoruz.Stresin esasında sandığımız gibi bir düşman olmadığı, olumlu yönleri de vardır. Öncelikle stresin nasıl algılandığı önemlidir. Stresle baş etme kaynaklarının nasıl olduğu ve geçmişte neler yaptığını ele alıyoruz. Bunun çerçevesinde bu kişinin stresle daha olumlu düşünceler geliştirmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

 “YANLIŞ KULLANIYORUZ”

Stresin sözcük olarak yanlış kullanılan bir kelime olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal ise, “Stres dışarıdaki herhangi bir uyarının vücudumuzdaki meydana getirmiş olduğu değişiklere vücudumuzun tepkisidir. Esas olarak dışarıdan gelen herhangi bir uyarı bizim için bir strestir. İş yerimizin değişmesi, geç saatlere kadar çalışmak ve buna benzer şeyler vücut için stres olarak algılanır.Stres karşısında ilk tepki kan basıncının yükselmesidir. Tansiyon yükselmesi, kalp çarpması, mide ve bağırsak hareketlerinin artmasıdır. Cilt renginin solmasına kadar semptomlara sebep olur. Stresin etkilemediği hiçbir sistemimiz yok gibi” açıklamalarında bulundu.  

KAYNAK

Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.