Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine 4. Süre Uzatımı Verildi
Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, 1,5 sene önce bitmesi planlanan 200 Yataklı Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi inşaatının yüklenicisi konumunda bulunan firmaya dördüncü defa süre uzatımı verildiğini açıkladı.
Hastane inşaatı ihalesinin geçtiğimiz yıllarda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapıldığını söyleyen Köksal "Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanemizin yeni binası 1,5 sene önce Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatı ile birlikte tamamlanması gerekiyordu. Ancak ihaleyi alan firmanın maddi sıkıntıları oldu ve inşaatı bitirmek için 4 defa süre uzatımı aldı. Şuanda dördüncü süre uzatımının içerisindeyiz. Hastanenin yüzde 80'i bitti. Bizde inşaatta fiziki gerçekleşme görüyoruz ve biran önce hastanemizi halkımızın hizmetine sunulması arzusundayız" dedi.
Açıklamasında geçtiğimiz günlerde yasalaşarak yürürlüğe giren kamu-özel ortaklığına imkan tanıyan kanun hakkında bilgi veren Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Kamu özel ortaklığı modeli gerçekleştirilmesi öngörülen proje sayesinde hem Türk vatandaşlarımızı hemde uluslararası hastalara yüksek kaliteli ve kapasiteli hastanelerde hizmet vermek amaçlanmaktadır. Bundan sonra hastaneler klasik usul ile değil kamu-özel işbirliği ile yapılacak. Bu model, kamunun özel sektörden finansman temini yoluyla yatırım yapması ilkesine dayanıyor. Bu modele göre inşaat süresi 3 veya 3,5 yılı geçemeyecek. Finansman tamamen yüklenici tarafından karşılanacak ve maliyet devletin borç stokunda gözükmeyecek. Tesisler 25 yıllık süre için 'kullanalabilirlik' ilkesine göre kiralanacak.
Proje ve uygulama hatası, hatalı malzeme seçimi gibi durumlardan dolayı sağlık hizmetleri aksarsa yükleniciye büyük oranda ceza kesilecek ve kullanım bedelinden düşülecek. Tasarım, zaman ve maliyet aşımı, bakım-onarım, enerji sürekliliği, sigorta, zemin etüdü gibi 30'u aşkın risk özel sektöre devredilecek. Bakım-onarım 25 yıl yüklenicinin sorumluluğunda olacak. Bu süre sonucunda hastane Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. Son teknoloji kullanılacak şehir hastanelerinde tıbbi hizmetlerin sorumluluğu kamuda olacak. Sunulan hizmetlerin arasında klinik otel, konuk evi, anne evi, yürüyen bantlı koridorlar ve helikopter pistleri de bulunacak. Hastalar sedye yerine elektrikle çalışan arabalarla taşınacak. Doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin istihdam rejimi değişmeyecek." dedi.
Sağlık Kampüsün'de 1,5 Senede İhale Aşamasına Gelinecek
Yürürlüğe giren yasa ile Samsun eski havaalanı olarak bilinen yere yapılması planlanan ve içerisinde birçok hastaneyi barındıracak 'Sağlık Kampüsü' projesinin hız kazanacağını söyleyen Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, yeni hastanelerin yapımı konusunda 1,5 sene içerisinde ihale aşamasına gelmeyi planladıklarını söyledi.
Hayata geçirilecek sağlık kampüsü projesi hakkında bilgi veren Sağlık İl Müdürü Dr.Yusuf Köksal şunları kaydetti; "Sağlık kampüsü içerisinde yer almasını planladığımız 600 yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi'nin inşaattı bitti ve hizmet veriyor.
200 yataklı Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile 60 yataklı Amatem binasının inşaat çalışmaları devam ediyor. Kampüsün içerisinde yer alacak 100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi, 400 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 150 yataklı Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastanesi, 300 yataklı Kardiyovasküler ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile 200 yataklı Onkoloji Hastanesi'nin planlama ve proje çalışmalarına önümüzdeki dönemde hız verilecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.