Ruh Sağlığı Yasası Ekim Ayında Çıkabilir

Ruh Sağlığı Yasası Ekim Ayında Çıkabilir
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal "Ruh Sağlığı Yasası" taslağının tamamlandığını ifade ederek yasalaşma ile ilgili çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.

Haber / Derleme: Maruf BEÇENE


AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal Meclis'te Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri başlamadan bu düzenlemeleri Genel Kurul’dan geçirmeyi planladıklarını belirtti. 'Ruh Sağlığı Yasası' ile ilgili çalışmalarda da sona gelindiğini aktaran Ünal, "Sağlık Komisyonu Başkanımız Sayın Recep Akdağ, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve benim üzerinde çalıştığımız Ruh Sağlığı Yasası var. O da belli bir taslak haline geldi. Önümüzdeki günlerde bütün taraflarla Türk Psikiyatri Dernekleri, PDR gibi taraflarla görüşmeler tamamlandıktan sonra hazır hale getirmeye planlıyoruz. Ruh Sağlığı Yasası da uzun bir süredir Sağlık Bakanlığı ve Meclis'in beraber çalıştığı yasalardan bir tanesi" ifadelerini kullandı. (DHA)

RUH SAĞLIĞI UZMANLARI UMUTLU DEĞİL!

90 yıldır çıkması beklenen Ruh Sağlığı Yasasının her yıl çıkacağı söylentileri kulislerde dolaşıyor. Yasa yapıcının gündemine girmesi MHP lideri Devlet Bahçelinin Ruh Sağlığı Yasası şart çıkışı ile başladı. Ancak psikoloji alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar bu konunun dışarıdan göründüğü gibi kolay olmadığını biliyor. Siyasi bir arka planı olmamasına rağmen yasanın çıkmayışının arkaplanında Psikoloji STK'larının (Derneklerinin) uzlaşamaması var. Örneğin Türk Psikologlar Derneği ve Türk PDR Derneğinin bu konudaki duruşları farklı düşünmenin ötesinde düşmanca denilebilecek derecede sert ve keskin bir tutuma dönüşmüş durumda. Türkiye Psikiyatri Derneği ise Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Psikiyatri hekimi kontrolünde yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyor. Bu nedenle bir hekime bağlı çalışma koşulları sunabilecek bir yasa talebi var. Bu durum Psikolog ve PDR mezunlarının bağımsız çalışma imkanını ortadan kaldırabilir. 

Uzmanlar, çok umutlu olmasa da 2022 sonuna kadar hatta belki Ekim ayında torba yasayla beraber yasanın çıkabileceğini ifade ediyor. Yasanın aciliyeti şu nedenle hayati önem arz eder. Ankara İstinaf Mahkemesi Sağlık Bakanlığının psikologların bağımsız çalışamayacağı yönündeki yorumunu iptal etmesine rağmen hala İlçe Sağlık Müdürlükleri çoğu terapi merkezine baskın düzenleyip korku atmosferini devam ettiriyor. Yasa çıktığında belirsiz ortam ortadan kalkmış olacak.

Çoğu psikolog, kendi mesleğini icra ederken suç işliyormuş gibi hisettiriliyor. İlçe sağlık müdürlüklerinden gelen ortaöğretimden mezun sağlık memurları klinik doktora yapan birçok psikoloji uzmanını sorguya çekebiliyor. Bu tür istenmeyen durumların ortadan kalkması adına "Ruh Sağlığı Yasası" şart. Yasanın içeriği beklentileri karşılamasa bile kesinlikle mevcut belirsizlikten daha iyi bir ortam sağlayacaktır.

İki gün önce Zoom üzerinden yapılan "Nasıl Bir Ruh Sağlığı Yasası?"  başlıklı canlı yayın programında DBE'den Emre Konuk ibeklentileri ve ihtiyaçları konuştu.

Nasıl Bir Ruh Sağlığı Yasası?


 

Bu haber toplam 10276 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum