Ruh Sağlığı Yasası Çalıştayı

Ruh Sağlığı Yasası Çalıştayı
TBMM Hazırlık Komisyonunda bir yılı aşkın bir süre görüşülen Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı seçimlerin erkene alınması nedeniyle durdu. Yasa genel kurula gelmeden önce ruh sağlığı örgütleri yeni öneriler sunmak için yeni bir çalıştay düzenleniyor...

TBMM Hazırlık Komisyonunda bir yılı aşkın bir süre görüşülen Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı seçimlerin erkene alınması nedeniyle durdu. Yasa genel kurula gelmeden önce ruh sağlığı örgütleri yeni öneriler sunmak için yeni bir çalıştay düzenleniyor.

Ruh Sağlığı Çalıştayı Organizasyon Komitesi Adına Emre Konuk imzalı çalıştaya davet metninde şu ayrıntılara yer verildi.


Değerli Meslektaşlarım,

27 Mayıs Pazar günü 10.00-15.00 arasında İstanbul Kültür Üniversitesi - Ataköy Yerleşkesinde Ruh Sağlığı Yasası ile ilgili mevcut durumu ve mesleğimizle ilgili her şeyi gözden geçirip kendimize bir yol haritası çizeceğiz. Çalıştayda meslek örgütleri, akademisyenler, terapistler / uygulamacılar ve profesyoneller bulunacaktır. Amacımız; tüm meslek örgütlerini temsil eden bir çalışma grubu oluşturup kamuya açık bir biçimde yasaya yeni bir ruh ve şekil sağlamaktır.
Aynı gün yaygın kaygı uyandıran ASPB İl Müdürlüğü’nün duyuruları ile ilgili son gelişmeleri ve Aile Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeleri paylaşacağız. Hukukçular yasal durumla ilgili paylaşımlarda bulunacaktır.
Bildiğiniz gibi TBMM Hazırlık Komisyonunda bir yılı aşkın bir süre görüşülen Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı seçimlerin erkene alınması nedeniyle “kadük” olmuştur. Yani, seçim sonrası oluşacak olan parlamento nasıl yürütüleceğine karar verecektir. Yasanın mevcut halini sizlerle defalarca paylaştık. Yine de kısa bir özet yapacak olursak:

Defalarca gözden geçirilen yasa metninde Amerika ve Avrupa örneklerine uyumuna özen gösterilmiştir. Örneğin; meslek örgütlerinin ve ruh sağlığı derneklerinin çabası ile hastane-klinik odaklı bir yasadan toplum odaklı bir yasaya dönüşmesi bir ölçüde sağlanmıştır.

Bütün dünyada ruh sağlığı hizmetinde olmazsa olmaz diye kabul edilen Çift ve Aile Terapisi ruh sağlığı hizmeti olarak kabul edilmemektedir. Yani devlet finanse etmeyecek, sigortalar ödemeyecektir.

Ancak yasa metni gelişmekte olan ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır. Yaklaşık 275.000 ruh sağlığı uzmanı açığı vardır ve nüfusumuz yılda 1.200.000 artmaktadır. Yasa bu açığın kapatılmasını olanaksız kılmaktadır.

Yasada ruh sağlığı hizmetinin ekip halinde verilebileceği öngörülmekte ve serbest çalışmadan tek kelimeyle söz edilmemektedir. Kamunun bu istihdamı karşılaması mümkün değildir. Meslektaşlarımız önümüzdeki yıllarda başka işler aramak zorunda kalacaktır.

Yasa metni ruh sağlığı ile ilgili çözümleri yasa çıktıktan sonra kimin yayınlayacağı belli olmayan yönergelere bırakmıştır.

Meslek standartları, Psikoterapi ve diğer yeterliklerle ilgili kriterler, Meslek Örgütleri tarafından oluşturulacak bir Akreditasyon Kurulu tarafından oluşturulmalı ve yürütülmelidir. Bu kurul hem ülkemizin ihtiyaçlarını hem her meslek kuruluşunun kendi çıkarlarını gözeterek çalışacaktır. Böyle bir seçenekten söz bile edilmemektedir. Hiçbir mesleğin başka bir mesleğin faaliyetlerini düzenlemesine olanak tanınmamalıdır.

Tüm meslektaşlarımızı bekliyoruz.

Saygılarımızla,
Emre Konuk, Klinik Psikolog
Ruh Sağlığı Çalıştayı Org. Kom. A.


ÇALIŞTAY PROGRAMI


program.jpg

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 8946 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.