''Psikolojik Taciz Var '' dedi Mahkemeyi Kazandı
Adapazarı Karaman Mahallesi'ndeki Yenikent Devlet Hastanesi'nde röntgen teknisyeni olarak görev yapan E.B, hastanede doktor ve çalışanlardan "mobbing" gördüğü iddiasıyla 2. İdare Mahkemesi'nde hastaneye dava açtı.
Medyabar.com'un özel haberine göre; Kendisine yalnızca uzmanların kullanabildiği "skopi" cihazı kullandırıldığını, çalışma esnasında elinden yaralandığı gerekçesiyle aldığı raporun hukuka aykırı bir şekilde iptal edildiğini, çocuğuna bakmak için istediği mazeret izninin verilmediğini ve hastanedeki doktor ile yetkili isimlerin kendisine sürekli "piskolojik taciz" uygulandığını öne süren E.B'nin açtığı 2 bin 500 liralık manevi tazminat davası üzerine yargılama başladı.
İddialarla ilgili delilleri inceleyen mahkeme, ilgili kurumlardan konuyla ilgili rapor istedi. Mahkeme bu veriler üzerinde yaptığı incelemede E.B'yi haklı bularak, "Açıklamalar irdelemeler dikkate alındığında davacı hakkındaki kararda davacının kişinin haklarına sistematik şekilde saldırı, müdahale, eşitlik ilkesini zedeleyici mobbing niteliğinde olduğu sonucuna varılmıştır" yönünde verdiği kararla hastaneyi 2 bin 500 lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
Verilen emsal kararda Türkiye'deki tüm hastanelerde "piskolojik tacize" uğrayan bütün personellerin haklarının korunması adına çok önemli maddeler yer aldı.
Mahkemenin verdiği "Hastanelerde tacize karşı önlem alınması, çalışanların tacizden uzak tutulması" gibi maddelere yer verdiği kararda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıtarafından çalışanların piskolojik tacizden korunması için'Piskolojik Tacizle Mücadele Kurulu' kurmasına hükmetti.
Karar yazısında kamu kurumlarında mobbingin önüne geçilmesi için tedbirlerin alınması konusunda,"Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan piskolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemlidir. Bu doğrultuda çalışanların piskolojik tacizden korunması amacıyla bir takım tedbirler alınması uygun görüldü." ifadelerine yer verildi.
Ayrıca verilen kararın kesin ve yargı yoluna kapalı olduğunu belirten mahkeme,"İşbu karara karşı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nuun 45/1. maddesi hükmü uyarınca kesin(yargı yolu kapalı) olmak üzere karar verildi" ifadelerine yer verdi.
E.B'nin avukatı Murat Çelik, verilen kararın mobbing uygulanan tüm çalışanlar için umut verici olduğunu belirterek, "Sakarya İdare Mahkemesi'nde ikame ettiğimiz mobbing iddiasına dayalı tam yargı davasında, müvekkilimiz lehine manevi tazminata hükmedilmiştir. Bu karar, gerek özel iş yerlerinde gerekse kamu iş yerlerinde, psikolojik baskı altına alınan tüm çalışanlar için umut verici mahiyettedir. Toplumda, hukuka ve adalete olan güvenin giderek azaldığı bir dönemde bu şekilde bir karar çıkması,bir hukukçu olarak bizi de mutlu etmiştir."dedi.
E.B, Türkiye'deki tüm sağlık çalışanları için emsal nitelikte olan karar sonrası büyük mutluluk yaşadı.
Kaynak:http://www.adayorum.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.