1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Psikolojik Saldırı Kasıtlı Yaralama Suçu Sayıldı

Psikolojik Saldırı Kasıtlı Yaralama Suçu Sayıldı

Çoğul kişilik hastası Nermin Akyıldız'ın Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin hakkında açtığı dava ile TCK’nin kasıtla yaralama suçu üzerinden açılan davalar sayesinde psikolojik saldırı sonucu yaralama da Türk hukuk literatürüne girmiş oldu.

A+A-

Çoğul kişilik hastası Nermin Akyıldız, 2002’de tanıştığı çocuk doktoru ve nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin’i bugüne dek üç kez dava etti. Davaların ikisi Keskin’in hastası Akyıldız’ın gizli bilgilerini kullanarak yazdığı kitaplar, biri de yanında çalıştırdığı süre boyunca haklarını vermeme iddiası nedeniyle açıldı. Ancak bu yoğun hukuki süreçte belki de en dikkat çekici olan dava 2011 yılında açılanı oldu.

Çünkü bu davaya Nermin Akyıldız ve ailesinin tedavisinden sorumlu psikiyatrist Tuba Olgun’un suç duyurusu kaynaklık etti. Ayrıca TCK’nin kasıtla yaralama suçu üzerinden açılan davalar sayesinde psikolojik saldırı sonucu yaralama da Türk hukuk literatürüne girmiş oldu.

Bir reklam ajansı sahibi olan Nermin Akyıldız, 2002’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin’le tanıştı. Ergenlikle ilgili bazı sorunları bulunan kızını Keskin’e götüren Akyıldız, kendisi de kısa süre sonra hasta koltuğuna uzandı.
Keskin, bu süreçte Nermin Akyıldız’a terapi uygulamaya başladı. Terapiler başladıktan üç ay sonra Akyıldız’da çoğul kişilik sendromu olduğu ortaya çıktı. İçinde dört farklı kişilik barındıran Akyıldız’ın öyküsünün tamamını kaydeden Prof. Dr. Keskin, iddiaya göre bu arada hastasını yanında çalıştırmaya başladı. Sonuçta 2009’da Prof. Dr. Keskin bu ilginç vakayı bir roman haline getirdi. Fakat bu arada Akyıldız durumun farkına vardı ve kitabın yayımlanmaması için yayınevine ihtarname gönderdi. Bu arada İstanbul Başsavcılığı, Prof. Dr. Keskin hakkında, olası kastla yaralama, mesleğini kötüye kullanma ve sır saklama yükümlüğünün ihlali nedenleriyle kamu davası açtı. Prof. Dr. Keskin ise Akyıldız’a herhangi bir tedavi protokolü uygulamadığını öne sürerken ikinci dava geldi.

Kitabın yeni hali çıktı

Bu davada ise Prof. Dr. Keskin’in, Akyıldız’ı yanında çalıştırdığı halde haklarını vermediği öne sürüldü. Davalar bu şekilde sürerken bu kez atak Prof. Dr. Keskin’den geldi ve kasım ayında, ilk kitabın değiştirilmiş hali ‘Kanıt, Tanık, Bilirkişi’ adlı kitap piyasaya çıktı. Kitabın çıkmasıyla Akyıldız ailesi bir kez daha karıştı. Nermin Akyıldız’ın kızı intihara kalkıştı. Tam bu aşamada hukuk tarihinde pek görülmeyen bir olay gerçekleşti ve Akyıldız’ı tedavi eden psikiyatrist Tuba Olgun İstanbul Başsavcılığı’na suç duyurusu yaptı.

Suç duyurusunun nedenini hem vicdani hem sosyal bir sorumluluk olarak açıklayan Olgun, Radikal’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İkinci kitabın yayımlanmasından sonra danışanımın ruh sağlığı ve aile bireylerinin ruh sağlığında olumsuz gelişmeler oldu. Kriz durumuydu. Her iki tarafın ve aile bireylerinin zarar görmesiyle ilgili kaygılar çok yoğundu. Risk çok yüksekti. Bu yüzden suç duyurusunda bulunarak kitabın toplatılmasını istedim.”

Tazminat da davası yolda

Ancak süreç yavaş işledi ve basın savcılığı yaptığı inceleme sonucu ancak geçtiğimiz hafta içinde dava açılmasına karar verdi. Akyıldız’ın avukatı Ayşegül Şahin ise öncelikle ceza davası açtıklarını; ancak bu davaların seyrine paralel olarak tazminat talebinde bulunacaklarını da belirtti. Bu arada davanın ilginç bir özelliği de davalarda olası kastla yaralama ve verileri hukuka aykırı olarak verme suçunun söz konusu olması. “TCK’deki yaralamaya ilişkin eylemler fiili. İddiamız psikolojik yaralama” diyen Şahin, “Her iki savcı da bu gerekçeyi gözeterek hastane raporlarına dayanarak dava açtı. Böylece Türkiye’de yaralamaya ilişki nfiile psikolojik saldırıyı da ekledik” diye konuştu.

Paktuna’nın avukatı Fatih Selamı Mahmutoğlu ise ilk iki dava sürdüğü için bu konuda yargı kararından sonra açıklama yapmayı uygun bulduklarını belirtirken, yeni açılan davayı ise incelediklerini ifade etti.

Radikal

Bu haber toplam 7937 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum