Psikoloji de kriz tehdidi altında

Psikoloji de kriz tehdidi altında
Ekonomik kriz kişilerin işini kaybetmesine neden olurken, ruh sağlığını da bozabiliyor. Bunu gidermek için işsizlik yardım tutarının artırılması öneriliyor

TARAF - Türkiye'de yoksuluk ve işşizlik oranlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Türkiye Psikiyatri Derneği ekonomik kriz sonrasında bu sayıların daha da artacağını vurguladı. "Ruh sağlağının korunması ve tedavisi için sağlık politikalarında düzenleme yapılmasını" isteyen dernek dün basın toplantısı yaptı.

Depresyonu artırıyor

Toplantıda ‘Yoksuluk ve işsizliğin depresyon, intiharlara bağlı ölüm, alkol ve madde kulanım bozuklukları, ankisiyete bozuklukları gibi birçok psikiyatrik hastalık riskini önemli oranda artırdığına’ dikkat çekildi. 
Toplantıda konuşan Dr. Halis Ulaş, OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin gelir eşitsizliği bakımından Meksika ile son ikinci sırada yer aldığını hatırlattı. Ulaş "İşsizlik ruh sağlığını bozabilir ama ruh sağlığı bozuk kişiler de bu sebepten dolayı işsiz kalabilirler. ABD'de 6 milyon kişi bu yüzden işsiz" dedi.

Türkiye'de daha yeni duyulmaya başlayan ‘mobbing’ kavramı üzerinde duran Dr. Doğan Yeşilbursa da "Mobbing psikiyatrinin de çalışma alanına yakın tarihte girdi. Bu kavramın üzerinde daha çok durulması gerekiyor" diye konuştu. Türk Psikiyatri Derneği'nin ekonomik krizin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek için başlıca önerileri şunlar: “İşsizlik yardımının miktarı, kapsamı ve süresi arttırılmalı. Sağlık hizmetleri ve ruh sağlığı hizmetleri ücretsiz ve kolay ulaşılabilir olmalı. İşsizler için ücretsiz ruhsal destek üniteleri kurulmalı. İşsiz kesimdeki ailelerin çocukları besleme, vitamin desteği, viral ve enfeksiyoz hastalıklar ücretsiz izlenmeli, gerekli tedavi ve beslenme sağlanmalı. Çalışan kesimlerden sağlık hizmetlerinde alınan katkı payları ve ilaç yüzdeleri kaldırılmalı.”

Psikolojik şiddet ‘mobbing’

İngilizce 'yıldırma-mobbing’ kavramı, 'mob' kökünden geliyor. 'Mob' sözcüğü, İngilizce'de yasal olmayan biçimde şiddet uygulayan kalabalık veya 'çete' anlamında kullanılıyor. Bir eylem biçimi olarak mobbing sözcüğü ise psikolojik şiddet, topluca saldırma, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamına geliyor.

Bu haber toplam 2171 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.