Psikologlar Milli Eğitim Bakanlığına Tepkili!
RADİKAL - 27 Mart tarihinde Talim Terbiye Kurulu tarafından yayınlanan genelge ile Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde psikologlar birçok modülde zorunlu eleman olmaktan çıkarılmış ve imza yetkileri ellerinden alınmıştı.
Türk Psikologlar Derneği kararın geri alınması için bir imza kampanyası başlattı.
'Psikologlar özel eğitimden çıkarılmasın'kampanyanın cağrı metni şöyle: Aşağıda imzası olan psikologlar ve psikologların çağrısına destek veren kamuoyu olarak bizler; Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde çalışan personel hakkında yeni bir düzenlemeye giderek, engellilere uygulanacak eğitim modüllerinde çalışacak personelin niteliklerini yeniden tanımladığını, eğitim modüllerinin hazırlanmasında görev almış olmalarına karşın, psikologların eğitim uygulamalarındaki istihdamını engelleyen bir karar aldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.
Söz konusu farklı gelişenler, engelliler arasında görme engelli, işitme engelli, zihinsel engelli, bedensel engelli
olanlar, dil ve konuşma güçlüğü çekenler, yaygın gelişimsel bozukluk gösterenler, vb. yer almaktadır. Biliyoruz ki, psikologlar, son yirmi yıldır özel eğitim alanında, test, tanı, yönlendirme, eğitsel değerlendirme ve aile danışmanlığı yapmanın yanı sıra, fiilen uygulamacı olarak da çalışmaktadırlar. Özel eğitimde bireyin rehabilitasyon süreci, sadece gelişimsel alanlara yönelik bir takım girişimleri içermemektedir. Aynı zamanda bireyin davranışsal, duygusal ve zihinsel süreçlerini bir bütün içerisinde ele alan girişim prosedürlerini de içermektedir. Bu nedenle rehabilitasyon süreci sadece eğitimsel değil, aynı zamanda terapötik bir süreçtir. Üstelik Özel Eğitim, dünyanın her yerinde çok boyutlu bir yaklaşım üzerine temellendirilmiş, aile merkezli eğitim yaklaşımlarını da içermektedir.
Bizler, Özel Öğretim Kurumlarında hizmetlerin amacına uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için, psikologların test, tanı, yönlendirme, eğitsel değerlendirme ve aile danışmanlığı yapmanın yanı sıra, fiilen uygulamacı olarak da çalışmalarının ve zorunlu meslek elamanı olma larının gereğine inanıyoruz. Çalışma hakkımızın engellenmesine karşı çıkıyoruz. Haklarımızın geri verilmesini istiyoruz. Yetkilileri gereğini yapmaya çağırıyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.