Psikolog Sadiye Akbulut LGS sınavı sonrası için aileleri uyarıyor

Psikolog Sadiye Akbulut LGS sınavı sonrası için aileleri uyarıyor
Psikolog Sadiye Akbulut LGS sınavı sonrası için aileleri uyarıyor; “Hiç bir şey sizin çocuğunuzdan daha değerli değil”

LGS sınavı sonrası ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerektiği ile ilgili bilgi veren Sadiye Akbulut, sınava giren öğrencilerin sınav sonrası kaygılarının devam ettiğinin altını çiziyor.

Milyonlarca öğrenci ve veli LGS gününe kilitlendi. Sık sık düzenlemelerin yapıldığı sınav sisteminde bu sene LGS iki oturum olarak düzenlendi. 8. Sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak olan sınav, iki bölüm halinde aynı gün uygulanacak. Çoktan seçmeli 90 adet sorudan oluşan LGS’nin sonuçları 24 Haziran 2019’da açıklanacak.

Sınav sonrası ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerektiği ile ilgili bilgi veren Sadiye Akbulut, sınava giren öğrencilerin sınav sonrası kaygılarının devam ettiğinin altını çiziyor.

Sadiye Akbulut “Sınavdan çıkan öğrencinin sınavını nasıl geçtiğini merak ediyor olmanız çok doğal bir süreç. Öğrencilerin her türlü tepkisine de hazırlıklı olmak gerekebilir. Biz öğrencinin sınav sonrası tutumuna neden olan durumu doğru tespit edersek, nasıl daha sağlıklı yaklaşabiliriz karar vermemiz de kolay olur. Sınavının başarısız geçtiğini düşünen öğrenci, sevilmeyeceği, kendisinin başarısız biri olduğu, her şeyini kaybedeceği inancını taşıyor olabilir. Ailesini hayal kırıklığına uğratmaktan korkmuş, sınava giren herkesin ondan daha iyi olduğu düşüncesine kapılmış da olabilir. Bu yüzden okuduklarını anlamamış bile olabilir. Bu durumda anne babalara büyük görev düşmektedir.”

Sınav sonrası anne babalar çocuklarını ne olursa olsun sınavları nasıl geçerse geçsin çocukları takdir etmesi gerektiğini vurgulayan Sadiye Akbulut, velilerin puan hesaplamalarına, okul tahminlerine başlamak yerine hep beraber biraz dinlenmeye gayret etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

LGS sonrası ebeveynlere öneriler:

-Hiçbir şey sizin çocuğunuzun ruh sağlığından daha önemli değildir ve olmamalıdır.

-Kişiliğin, değerliliğin başarıya bağlı olmadığını çocuğunuzla konuşun.

-Sınav öncesinde ve sonrasında çocuğunuza destek olun.

-Sınava hazırlık süresinde ettiğiniz tüm yardımları, sadece onu sevdiğiniz için yaptığınızı öğrenciye hatırlatın.

-Tüm geleceğinin bir sınava bağlı olmadığını, başarıya giden yolda bunların birer basamak olduğunu konuşun.

-Sınavların, zekayı ya da kişiliği ölçmediğini, bilgiyi değerlendirdiğini söyleyerek motive edin.

-Sevginizin bir koşula bağlı olmadığını ara ara tekrar edin.

-Sınav sonuçları gelmeden olabilecekler, ihtimaller ve seçenekler üzerinde konuşmak çok yararlı olmaz, aksine çocuğunuzla olan sağlıklı iletişiminize zarar verir.

– Gelecekle ilgili karamsar olmak, gençlerin dalgalanan ruh halini daha olumsuz yapar, gelecekte her zaman yeni bir seçenek ve umut vardır.

-Ceza ve ödül dengesinin iyi olması, özellikle maddi ödüllerden kaçınılması gerekir.

-Başkalarının yanında aşırı övgü ve eleştiride bulunmaktan kaçının.

-Sınav sonucuna karşı hazırlıklı olun.

-Sonuç ne olursa olsun, anne-baba olarak görevinizin devam ettiğini unutmayın. Seçenekleri iyi değerlendirmek, bilgi ve yardım almak çocuğunuza yol göstermek, sakin ve akılcı davranmak her zaman en iyisidir.

-Okulların öğrenci kabul sayıları sınırlı olduğundan sınavda kazananlar az, kaybedenler çoğunlukta olacaktır. Her insanın hayatında çeşitli başarısızlıklar yaşayacağını unutmayın.

-Hayat ve sınav birbirinden çok farklı olabilir. Sınavda başarısız olmak, hayatta da hep başarısız olacağı anlamına gelmez.

-Sınav sonucu başarılı olan öğrenciye doğru tercih yapmasında, meslek seçiminde yardımcı olun, ders programlarını incelemesini, bilgi almasını sağlayın ancak ona asla baskı yapmayın.

Kaynak

Bu haber toplam 4050 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.