Psikiyatrik Tanılama Yöntemleri Değişiyor

Psikiyatrik Tanılama Yöntemleri Değişiyor
Dünyadaki en büyük ruh sağlığı araştırma kurumlarından ABD Ulusal Sağlık Kurumu, psikiyatrik rahatsızlıkların semptomlara bağlı olarak belirlenmesine dayanan tanı yöntemini terk ediyor.

ABD Ulusal Sağlık Kurumunun Direktörü Thomas Insel, ABD Ulusal Sağlık Kurumu'nun (NIMH) resmi blogu aracılığıyla yayımladığı yazıda, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi akıl hastalıklarının, hastalarda görülen semptomlara göre sınıflandırılması yönteminden vazgeçilmesini ve daha objektif olan genetik bilimi, kendini tekrarlayan anormal faaliyet kalıpları ve bilişsel yetileri gösteren beyin taramalarının bu yöntemin yerini alması gerektiğini savunduklarını bildirdi. İnsel, "Psikiyatrik tanıların semptomlara değil bilime dayanmasını istiyoruz" dedi.

Psikiyatrların tanı koyarken başvurduğu en önemli kaynak olarak kabul edilen, Amerikan Psikiyatri Birliği'nin (APA) yayımladığı, Akıl Sağlığı Bozukluklarının Tanısal ve İstatiksel El Kitabı'nda (DSM) yer alan tanıların geçerliliğini sorgulayan kurumun açıklamasında, "Akıl sağlığı problemi olan hastalar daha iyisini hak ediyor" ifadesi kullanıldı.

DSM'deki kriterler yıllardır, yararlılığını yitirdiği, gerçekte hastalık olmayan sorunları, sağlık sorunlarına çevirdiği ve ilaçlarına yeni pazarlar bulmak isteyen şirketlerin haksız etkisi altına girildiği gerekçesiyle eleştiriliyordu. DSM'de bazı ruhsal bozuklukların tanımlarının genişletilmesinin, bipolar bozukluk ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu gibi tanıların aşırı sayılara ulaşmasına yol açtığı da dile getiriliyordu.

Söz konusu yaklaşım, ruh sağlığı bozukluklarını, kendini tekrarlayan belirgin bilişsel kalıpları, duygu durumunu ve davranışları yöneten beyin devreleriyle bağlantılı biyolojik sorunlar olarak görüyor ve davranışları düzeltmeye yönelmek yerine söz konusu biyolojik problemleri tedavi etmeye odaklanıyor.

Bu yaklaşımının uygulanmasının en az 10 yıl alacağının farkında olduklarını söyleyen Insel, ancak kurumun bu yaklaşımı, hastaları, kanser tanı ve tedavisinde çığır açtığını belirttiği "tıbbi kesinlikle" buluşturmada bir ilk adım olarak gördüğünün altını çizdi.

DSM - 5 İle İlgili diğer başlıklar

Bu haber toplam 7360 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.