Psikiyatrik Akıllı Ön Teşhis Sistemi (PAT) Geliştirildi

Psikiyatrik Akıllı Ön Teşhis Sistemi (PAT) Geliştirildi
Psikiyatri Hekimi Doç Dr. Armağan Samancı, hazırladığı bir bilgisayar programı ile Türkiye ve dünyada bir ilke imza attı.

Doç. Dr. Armağan Samancı 30 dakikada 100 kadar soruya verilen ve cevapları değerlendirip ön teşhis koymayı sağlayan bir bilgisayar programı geliştirdi.

Psikiyatri alanında çeyrek asırlık tecrübesini gelişen teknoloji ile birleştirmeyi hedefleyen Doç. Dr. Armağan Samancı, hazırladığı bir bilgisayar programı ile Türkiye ve dünyada bir ilke imza attı. Samancı, yaklaşık 6 yıllık bir çalışma sonrası, kendi kendine psikiyatrik ön teşhiş koyan ilk bilgisayar programını geliştirdi. Günümüzde hastane şartlarında psikiyatrik hastalar için ayrılan zamanın 10-15 dakikayla sınırlı kaldığına dikkat çeken Samancı, "Hâlbuki psikiyatri diğer tıp dallarından farklıdır ve doktorun sağlıklı bir teşhis için 30 ile 40 dakika ayırması gerekir. Psikiyatrik Akıllı Ön Teşhis sistemi (PAT) kişiye kendi kendini değerlendirme imkânı vererek, herhangi bir psikiyatrik rahatsızlık riski olup olmadığına dair bir ön teşhis koyar. Böylece kişi kendine ait bir ön teşhisin derecesini görerek bir psikiyatriste gitme konusunda daha kolay karar verebilir" diye konuştu. Yaklaşık 30 dakika süren ve 100'den fazla sorunun yanıtlanması esasına dayanan PAT, kişinin olası rahatsızlık risk yüzdelerini veriyor ve ilk 3 riske dair özet yazıyor. Raporu oluşturan sorularda ise "Takıntılarımdan dolayı işimi gücümü yapamıyorum", "Vücudumu beğenmiyorum", "Çabuk kızıp bağırıyorum" gibi ifadelerin değerlendirilmesi isteniyor. Soruların içeriği cinsiyete göre değişiklik gösterebiliyor.

160'DAN FAZLA HASTAYA UYGULANDI 

Şimdiye dek 160'dan fazla hastaya testi uyguladığını ve başarı oranının çok yüksek olduğunu belirten Armağan Samancı "Bu çalışmaları bilimsel bir makale haline getirdik, uluslararası bir kongrede de sunulmaya da hak kazandı" diye konuştu. PAT'ın, birçok insanın çoğu zaman hiç kimse ile paylaşmak istemediği ya da zorlukla paylaştığı kendi psikiyatrik rahatsızlıklarını tanıma açısından da çok faydalı bir araç olduğunu belirten Samancı şöyle devam etti: "Kişi kendi belirlediği yer ve zamanda PAT'ı kullanarak psikiyatrik bir rahatsızlığı riskinin olup olmadığını rahatça değerlendirebilir. Sonuçlar tamamıyla kişiye özel ve gizlidir." 

Bu haber toplam 8994 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.