1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Psikiyatri Eğitimine Eleştirel Bir Bakış

Psikiyatri Eğitimine Eleştirel Bir Bakış

Psikiyatri Eğitimine Eleştirel Bir Bakış: ABD’den Bir Perspektif... Makalenin ayrıntıları şöyle:

A+A-
ABD’de Psikiyatri ve Nöroloji: 80 Yıllık Evlilik

İlk defa 1928 yılında Johns Hopkins’de Adolf Meyer, nöropsikiyatri eğitiminin standardize edilmesinin gerekliliğini işaret ettikten bir kaç yıl geçtikten sonra Amerika Psikiyatri Birliği’nin (APA) eski başkanı J.V.May, “Bu alanın kontrolünü başkalarının almasına engel olmak istiyorsak,acilen davranmalıyız”  diyerek bir akademik standardizasyonun gerekliliğinin önemini dilegetirmiştir.

1934 yılında  Amerikan Psikiyatri Birliği, Amerikan Nöroloji Birliği (ANA) ve Amerikan Tıp Birliği (AMA) başkanları toplanarak ortak bir sertifikasyon kurulunun kurulmasına karar verdikten sonra ilk resmi toplantı 1934 yılında gerçekleştirilmiştir. İlk sertifikasyon sınavı da 1935’de Chicago’da yapılmıştır. (AmericanBoard of Psychiatry and Neurology, 2013,Faulkner 2009). O tarihten beri, Amerika Birleşik Devletleri’nde Psikiyatri ve Nöroloji sertifikasyon kurulu tek bir çatı altında kurumsallaşmıştır. Tarihi boyunca ABPN, nöroloji ve psikiyatri dallarının uzmanları tarafından ilginç bir yolculuk yaşamış, kimi zaman gergin dönemlere tanıklık etmiştir. 1934-1942 yıllarında ABPN yöneticiliği yapan Louis Casamajor iki dal uzmanlarını birbirleriyle “tuhaf buldoglar gibi ilişki kurduğunu” ve beraber çalışmadaki başarının ancak kişisel ilişkilerin sıcaklığı nedeniyle mümkün olduğunu söylemiş, 1968-1975 yılları arasında ABPN yöneteciliği yapan  Harvey J.Thompkins ise iki dalın birbirinden ayrılması söylentilerinin zaman zaman gerginliğe yol açtığını, ancak böyle bir resmi tartışmanın o tarihe kadar gerçekleşmediğini söylemiştir.

Gerginliklere rağmen hep birarada kalmayı başaran bukurum, bazı yöneticilerin bunu gururla ifade et-mesine de yol açmıştır. ABPN yöneticilerinden David Clark, kurumun üyelerinin en iyi anlaştığı konunun “birarada kalmaya devam etmek” olduğunu dile getirmiştir (Faulkner 2009).Günümüzde, Amerika Birleşik Devletleri’nde psikiyatri uzmanlık eğitim programlarına, dört yıllık tıp öncesi üniversite eğitimi (pre-medicine) üzerine yapılan dört yıllık tıp fakültesi eğitiminin (Doctor of Medicine, M.D.)  tamamlanmasından sonra başvurulabilir. Dört yıl mezuniyetsonrası eğitim (Graduate Medical Education: Post Graduate Year) ve bu dört yılı başarıyla tamamlayan hekimler Amerikan Psikiyatri veNöroloji Kurulu Sertifikasyon (Board Certification) sınavına girmeye hak kazanırlar ve kendilerine “kurul sınavına girebilir” unvanı verilir (Board-Eligible).  Bu sınavları tamamlayankişilere ise kurul sertifikalı unvanı verilir. (Board-Certified). 2012 yılından itibaren kurul, merkezi olarak yapılan sözlü sınavları kaldırma sürecine girmiş, yazılı sınav ile sertifikalandırma sürecini başlatmıştır.

2014 yılından itibaren merkezisınav sistemi tamamen kaldırılacak, sözlü sınav-ların tamamı psikiyatri uzmanlarının mezun ol-dukları eğitim programlarında kurum-içi olarakuygulanacaktır ve adaylar merkezi olarak yapıla-cak yazılı sınava girmeye hak kazanacaklardır. Bu önemli değişiklik ABD’de psikiyatri ve nöroloji uzmanlaşma sürecinde bir dönüm noktası olarak tarihe geçmiştir  (Brumback ve Tilton2012, Dalack ve Jibson 2012, Jibson ve ark.2012).

Çalışmanın Devamını İçin TIKLAYINIZ 

 

Bu haber toplam 6539 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.