1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Psikiyatr Binbaşı Hasanın Travması

Psikiyatr Binbaşı Hasanın Travması

Fort Hood’taki 13 kişinin katil zanlısı ordu psikiyatristi Binbaşı Hasan’ın, saldırıyı, psikolojik danışmanlık yapanlarda görülebilen ‘ikincil travma’ nedeniyle yapmış olabileceği konuşuluyor

A+A-

ABD’nin en büyük askerî üssü Fort Hood’taki saldırının gerekçesine ilişkin birçok olasılık, güvenlik görevlilerince araştırılacak.

Katliamdan sorumlu tutulan kişi, ABD askerlerinin ülke dışındaki operasyonlara gidiş-dönüşünün yapıldığı üssün sağlık merkezinde psikiyatrist olarak, 12 yıldır görev yapan Binbaşı Nidal Hasan.
Saldırıyla ilgili, ilk bakışta iki alternatif neden öne çıkıyor. Birinci neden olarak, savaş deneyimleri yüzünden travma geçirmiş askerleri tedavi eden bir ordu psikiyatristinin çektiği sancılar üzerinde duruluyor. Psikoloji uzmanları, “kurban olma durumuna katılma” ya da “ikincil travma” olarak da tanımlanan, travma geçirmiş insanlara hizmet eden sosyal hizmet görevlilerinin travma riski altına girmesi konusunda uyarıyor.

İkinci ihtimal ise, üs komutanlarından General Bob Cone’un yaptığı açıklamaya göre, Binbaşı Hasan’ın gizli bir radikal İslamcı olabileceği ve eyleminin de bunun bir uzantısı olması. Çünkü Cone, görgü tanıklarının, Hasan’ın ateş etmeden önce “Allahuekber” diye bağırdığını, ancak bunun kesin olarak doğrulanmadığını söylemişti. “Allahuekber”, teröristlerin saldırıdan önce kullandıkları bir ifade olarak da biliniyor. Ancak, bunun henüz bir inandırıcılığı yok, çünkü FBI görevlileri de ateş etmeye başlamadan önce bu kelimeyi söylediğini doğrulamadı. Yani olay anında orada olanlar Hasan’ın “Allahuekber” dediğini sanmış olabilir.

“Afganistan, en büyük kâbusuydu”

Radikal İslamla bağlantılı bir başka soru işareti ise, olay sabahı bir marketin güvenlik kameralarında görüntüleri ortaya çıkan Hasan’ın, uzun beyaz cüppesi ve başındaki beyaz takkeyle görülmesi. Bu görüntüleri izleyenlerin aklına şu sorular gelebilir: Hasan, sadece sabah namazından mı dönüyordu, yoksa eyleme mi hazırlanıyordu? 

Onu iyi tanıyanlar ise, Hasan’ın radikal İslamcı olabileceği fikrine karşı çıkıyor. Hasan’ın 10 yıldır gittiği caminin imami Faysal Han, onun ordudaki görevinden rahatsız olmadığını söylüyor. İmam, “Hasan çoğunlukla üniformasıyla ibadet etmeye gelirdi, işini severdi” diyor.

Binbaşı Hasan’la ilgili konuşan kuzeni Nadir Hasan ise, savaş travması geçirenlerin psikiyatristi olan kuzeninin, askerlerin “korkunç hikâyelerini dinlediğini” ve onlara bunun üstesinden gelmeleri için danışmanlık yaptığını anlatıyor. Nadir Hasan, Binbaşı Hasan’ın Afganistan’a gitmek üzere olduğundan bahsetmediğini ve “bunun son beş yıldır belki de en korkunç kâbusu” olduğunu da belirtiyor.

Taraf Gazetesi

Bu haber toplam 2186 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.