Propolisi herkes kullanabilir mi? - Propolis ne işe yarar?

Propolisi herkes kullanabilir mi? - Propolis ne işe yarar?
Propolis, bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin ve Covid-19 salgını sürecinde de yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Propolis gerçekten söylenildiği kadar faydalı mı?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz propolis; Yunanca PRO (müdafaa) ve POLİS (şehir) kelimelerinden türetilmiştir. Propolisin içerisinde reçine, balmumu, fenolik bileşikler, mineral ve vitaminler bulunur. Mikrop önleyici, iltihap giderici ve antioksidan etkilere sahip olması dolayısıyla bağışıklık sistemini de güçlendirir. Peki, propolisi kimler kullanabilir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hatice Kübra Bayer, kışın propolis tüketiminin oldukça önemli olduğuna değinerek şunları söyledi:

Propol, arıların genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplayarak ürettiği ve kovan içi temizlikte ve kovanın yalıtımında kullandıkları bir maddedir.

Arılar propolisi, peteklerin ağızlarını kapatmakta ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanırlar."

Özellikle gribal enfeksiyonlara karşı propolis kullanılması gerektiğini belirten Bayer “Kışın gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla propolis kullanımını önemsiyorum.

Ancak alerjik reaksiyonlara karşı mutlaka hekime danışılarak ve uygun dozda kullanılmasını tavsiye ederim” ifadelerine kullandı.

Propolis nasıl kullanılıyor? 

Propolis kovandan alındığı gibi tüketilemiyor çünkü içinde yüksek oranda balmumu ve parazitler bulunabiliyor.

Su ve alkol gibi ürünlerle özütleme denilen bir işlem ile arındırılan propolisi; damla, kapsül/tablet, krem veya toz halinde bulmak mümkün.

Propolisi kimler kullanamaz? 

Propolisin içerisinde kumarkin denilen bir madde bulunuyor. Bu nedenle kanama riskinin olduğu durumlarda özellikle de ameliyat öncesinde kullanılmaması gerekiyor.

Alkol ile birlikte kullanılması da kusma bulantı ve kusmaya yol açabiliyor. Arı ürünlerine alerjisi olanlar da propolis kullanamaz.

Propolisin yan etkisi var mı? 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'ne göre, propolisin çeşitli amaçlara yönelik (kozmetik vb.) kullanımları, bazı alerjik olaylara sebep olmuştur. Propolis ve bileşenleri izoprenil caffeate, birlikte çok güçlü alerjilere yol açabilirler. Propolisin alerjiye yol açmasının dışında herhangi bir yan etkisi ise yok.

Bu haber toplam 9360 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.