Popüler Çocuk Sendromu Nedir?

Popüler Çocuk Sendromu Nedir?
Popüler çocuk sendromunda ailenin çocuğa yaklaşımının önemli olduğunu belirten Pedagog- Aile ve İletişim Danışmanı Öznur Simav, popüler çocuk sendromunu anlattı. Hürriyet-Aile'de yayınlanan haberin ayrıntıları şöyle:

Herkes tanımalı, gündemde olmalı, gıpta ile bakılmalı, onun gibi olmaya çalışılmalı, o da kendini diğer insanlardan ya da arkadaşlarından farklı ve değerli görmeli… Popüler olma, çalışkan olma değil, güzel olma değil, havalı olma değil, bazı özel yeteneklere sahip olma değil. Ancak tüm bunlar ve bunun gibi özellikleri içinde barındırma, herkesin söz ettiği, dikkati çeken bir kişi olmadır.

POPÜLERLİK NEDİR?

Göz önünde olmak ve bunun için belki çaba göstermek gerekmekte; ya da doğuştan kendini farklı konumlamak, kendini öyle hissetmek demek. Okullarda, önceleri çalışkan olmak yeterli sayılsa da, artık başka özellikler içinde olmakta önemsenmekte. Popüler olmak, arkadaşlar arasında en önemsenen bir durum; belki veliler için sadece çalışkan ve derslerde başarılı olmak 1. sırada yerini korusa da… Popüler olmanın ayrı bir duruşu, lider özelliğini destekleyen bir görünüşü olmalı. Arkadaş ortamında aranılan, adından söz ettiren, giydikleri örnek alınan ve takip edilen, onun gruba girmesi veya iletişimde bulunması ile grubun değer kazandığı farklı bir yapı, popüler olmak…

POPÜLER OLMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Popüler olmak, kişinin zaten olan özgüvenine daha bir katkıda bulunarak, onu sıradanlıktan daha da uzaklaştırıyor. Bu durumun devam etmesi, kişinin kendisine sağladığı doyum göz önüne alındığında belli bir çabayı sürdürme gerekliliğini de ortaya çıkarmış oluyor. En azından bu noktada kalmak ve daha da popülerliği geliştirmek gerekmekte.

KÜÇÜK YAŞTA POPÜLER ÇOCUK OLMAK

Küçük yaşlarda popüler çocuk olmak aile ve okul sınırlarını da aşarak, ailenin katkıları ya da bazı durumları değerlendirmeleri, çocuklarındaki yetenekleri, film ve dizilerde kullanarak beslenmiş olabiliyor. Reklam çekimlerinde oyunculuk yaparak, basın ve yayın yoluyla tanınma olayı gerçekleşmiş oluyor. Zaten büyüklerin yanında küçük bir çocuk, ortamlarda her zaman ilgi çekici olmaktadır. Ayrıca ilköğretim döneminde sosyal medya ile ilgilenen çocuklar, bu yolla popüler olma durumunu rahatlıkla kullanıp, takipçi sayısını artırmak, fotoğraflarının çok ‘’like’’ alması için çaba sarf edecektir. Belki paylaşmaması gereken özel fotoğraflarını beğeniye sunup, takipçi sayısını artırmak isteyecektir. Popüler olan arkadaşlarını inceleyip, onun paylaştığı fotoğrafların benzerlerini kendisi de uygulamak isteyecektir.

SANAL BİR POPÜLARİTE

Ergenlik döneminde beğenilmek daha ön plana çıkacağı için bedenin değişen özelliklerini kullanmak isteyerek, kötü niyetli kimselerin hedefi haline gelebilecektir. Ya da içine kapanma eğiliminde olan ergenlerin sosyal ortama karışmadan internet aracılığıyla, karşısında bir ekran ve kendisi şeklinde sanal bir popülariteyi yakalamaları daha kolay olacaktır. Sosyal medya, iletişim, kolay fotoğraf paylaşımı, burada daha çok kişiye ulaşabilmenin en hızlı olduğu alan olması, insanlara bu imkanın sunulması, bunu değerlendirecek kişi sayısını da artırmaktadır. Bazen ister istemez, etkilenerek popüler olma yolunda adımlar atılmaktadır.

POPÜLER OLMANIN ÖNEMİ

2-3 yaşlarındaki ‘’benmerkezci’’ tutumu takiben artık, kendisinin gücünü fark etmesi ve toplumda birey olduğunu anlamasıyla 4 yaşından itibaren popüler olmanın önemini hissedecektir. Bazı kaynaklara göre, 20-25 yaşa kadar sürdüğü kabul edilen çocukluk döneminde ‘’popüler çocuk sendromu’’ narsizmle karışık olarak devam edebilir. Kişilik özelliği müsait olanlarda ve popüler olmanın getirilerinden yararlanan bireylerde ‘’popüler kişi’’ olarak devam edebilir.

POPÜLER ÇOCUK OLMA

Çocuğun sürekli çevre tarafından ilgi görmesine ve bu ilgiyi sürekli olarak istemesine, Yeterli ilgi olmadığında mutsuzluğuna ve çevresine problem yaşatmasına, Aşırı isteklerde bulunsa da bunun karşılanmasının doğal olacağına inanmasına, Kapris yapmasına, Ebeveynin otoritesini zayıflatmasına, Çevreye uyumunda sorun yaratmasına, İlgi merkezi olmak için taşkın davranışlara yönelmesine, Duygusal, bedensel sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir. Aileler; Çocuklarının sosyal medya hesaplarını yaş seviyesine uygun şekilde takip etmeli, Evde ailenin bireyi olarak görmeli, Popüler olmasını dikkate almamalı, Kendileri de doğru örmek olarak, bazı önemli değerlerin üzerinde hassasiyetle durmalı, Popüler olmanın belki sabun köpüğü gibi olduğu, kalıcı olabilmek için toplumda ayakların yere bastığı yaşam şekline önem verilmesi gerektiği, Yaşam becerilerini edinmesinin çok daha önemli olduğu kavratılmalıdır.

AİLENİN ÇOCUĞA YAKLAŞIMI ÖNEMLİ!

Önemli olan, popüler çocuğa ailenin yaklaşımı ve doğru tutumları olacaktır. Kendisini, ailenin yaşına uygun davranışlar içinde olan, bir bireyi olarak kabul etmeleri gerekir. Onların bu tutum içinde olması çevreden gelen aşırı ilgiyi tolere edecektir. Çocuk, bu konumundan dolayı her şeyi elde edemeyeceğini bilmeli ve bunu kendine bir hak olarak görmemelidir. Dışarıdan gelebilecek yaklaşımlar için aile dikkatli olmalı ve konuları büyütmeden pas geçmeyi bilmeli, çocuklarının ‘’popüler çocuk sendromu’’ yaşamasına izin vermemelidir.

Kaynak:Hürriyet

Bu haber toplam 6445 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.