Polisomnografi (Uyku EEG'si)

Polisomnografi (Uyku EEG'si)
Polisomnografi, hastanın tüm gece uykusu sırasında beyin aktivitesi (EEG), göz ve kas hareketleri (EOG, EMG), solunum ve kalp fonksiyonlarını kayıt eden bir cihazdır

Uzm. Dr. Ayşe Türközü / uykusorunlari.com

Poliklinik Değerlendirmesi;

Uyku yakınmaları olan kişiler ilk olarak uyku bozuklukları polikliniğinde uzman tarafından değerlendirilir.  Klinik görüşmeden sonra gerekli uyku ölçek ve formları hastaya doldurtulur. Varılan tanıya göre tedavi düzenlenir ve belli aralıklarla hasta izlenir. Poliklinik değerlendirmesi sonunda tanı için polisomnografik uyku çalışması yapılması gerekli görülenler uyku laboratuarına yönlendirilir.

İlk olarak hastanın sorunları uyku laboratuvarında uzman doktor tarafından değerlendirilir. Hastanın şikayetlerinin ayırıcı tanısı yapılır. Gereken hastalarda uyku testi (polisomnografi ) uygulanır.

Polisomnografi, hastanın tüm gece uykusu sırasında beyin aktivitesi (EEG), göz ve kas hareketleri (EOG, EMG), solunum ve kalp fonksiyonlarını kayıt eden bir cihazdır. Bu test ile hastanın uykudaki horlama, nefes durması, uyku kalitesi, kalp ritim bozuklukları ve diğer uykuya dair bozukluklar teşhis edilebilmektedir.

Türkiye' de bu yöntemin uygulandığı NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesinde ki Uyku biriminde, 2 özel oda ve teknisyen gözlem odasından oluşmaktadır. Teknisyenler tarafından hastaların kayıtları kamera sistemi ve bilgisayar aracılığı ile gece boyunca izlenmektedir.
Laboratuara hastalarımız 20:30-21:00 arasında alınmakta olup uyku teknikerleri tarafından elektrotlar yerleştirilerek tüm gece boyunca kayıt yapılmaktadır. Uyku esnasında yapılan en az 6 saatlik kayıt yeterli olacaktır.

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesinde konuyla ilgili sürecin işleyiş şekli şöyşe:

Uyku Testi;

Uyku Laboratuvarına Gitmeden Önce

Duş alın ve saçlarınızı yıkayın. Temiz saç ve saçlı deri elektrotların iyi bağlanabilmesi için önemlidir. Duş sonrası lütfen nemlendirici kullanmayın ve saçınıza sprey, jöle ve yağ içeren ürünler kullanmayın.
Özellikle çene bölgenizi traş yaparak temizleyin. Eğer sakalınız varsa traş olmanıza gerek yoktur, özel bir yapıştırıcı ile elektrotlar bağlanacaktır.
Varsa ojelerinizi ve takma tırnağınızı çıkarın.
Her türlü özel isteğinizi bize söyleyebilirsiniz.
Yanınızda Getirmeniz Gerekenler
Kurumsal sevkiniz varsa çalışma günü yanınızda getirin.
Rahat bir uyku uyumak için kendi pijama ve terliğinizi getirin.
Kullandığınız ilaçları getirin.
Kendinizi evinizde hissetmenizi sağlayacak her türlü eşyayı (yastık, oyuncak gibi) yanınızda getirebilirsiniz.

Ne Zaman Çıkışınız Yapılacak ?

Teknisyenler 7:00-7:30 saatlerinde sizi uyandıracaktır. Duş alabilirsiniz. Giyinip hastaneden çıkışınızı yaptıktan sonra kafeteryamızda ücretsiz kahvaltı yapabilirsiniz.

Sonuçlarımı Ne Zaman Alabilirim ?

Çalışmalarda toplam 1000 sayfaya yakın veri geceboyunca kayıt edilmektedir. Tanınızın konulması için uzman doktor tarafından bu veriler yeniden incelenerek yorumlanacaktır. Sekreterler en kısa sürede sizi arayarak raporunuzun hazır olduğunu bildirecektir.

Uyku Testinde Neler Yapılacak ?

Teknisyenler çalışma öncesi yaklaşık 30-45 dakika arası süren, vücudunuzun belli bölgelerine elektrot ve sensörleri bağlama işlemini yapacaktır. Bu elektrot ve sensör aracılığı ile geceboyunca beyin dalgalarınız, horlamanız, kalp elektronuz (EKG), solunum eforunuz, çene-göz ve bacak kas aktiviteniz ve kandaki oksijen düzeyiniz kayıt edilecektir.

İhtiyaç duyduğunuzda yatağınızın başındaki alarm düğmesi ile iletişim kurabilir, istediğiniz zaman tekniker cihaz bağlantısını çıkararak lavoboya gidebilirsiniz.

Elektrotlar bağlandıktan sonra televizyon seyredebilir, kitap okuyabilir ve ya istediğiniz bir aktiviteyi yapabilirsiniz. Uykunuz geldiğinde teknikerimiz ışıkları kapatır ve uyku çalışmanızı başlatır.


Bu haber toplam 20158 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum