PDR Alanına Rakip Geliyor: Okul Sosyoloğu
Adalet Bakanlığının 2011 verilerine göre İstanbul da 1486 tecavüz, 2 bin 488 çocuk istismarı, 2 bin 223 çocuk tacizi yaşandı. İzmirde tecavüz sayısı 568, Ankara da istismar edilen çocuk sayısı 1161... Bu sorunların günışığına çıkmasında ve çözülmesinde okullardaki rehberlik hizmetlerinin de payı önemli. Ancak Türkiye de 1000 kişiye bir rehberlik öğretmeni düşüyor. İzmirdeki Yeniden Sosyoloji Derneği, okullardaki rehberlik çalışmalarını kuvvetlendirmek için her okulda bir de sosyolog olması gerektiğini vurguluyor. Dernek bunun için okul sosyoloğu projesi hazırladı ve Milli Eğitim Bakanlığı na çağrıda bulundu.
Yeniden Sosyoloji Derneği, okullardaki suç unsurlarını en aza indirmek için kolları sıvadı ve okul sosyoloğu adı altında bir proje hazırladı. Derneğin başkan yardımcısı Fatma Aslanoğluna göre, okullardaki rehberlik eğitiminin yetersiz olması şiddet, çocuk istismarı, tecavüz gibi sorunları beraberinde getiriyor.
Şiddet yaygınlaşıyor
Rehberlik servislerinde öğrencilerin sosyal çevresine göre değerlendirilmediğini anlatan Aslanoğlu, şöyle konuşuyor:
Bireyin yaşadığı çevre, sosyalleştiği kurum ve içinde bulunduğu sosyo-kültürel ve ekonomik bağlam; bireyin ahlaki gelişimini, psikolojik yapısını, zihniyet anlayışını ve kişisel tercihlerini etkileyecektir. Ailesi ve sosyal çevresiyle bireyi inceleyen de elbette ki sosyologdur. Okul sosyoloğunun öğrenciyi sosyal çevresiyle bir bütün içinde araştırması gerekir. Okullarımız şiddet ocağı haline geldi. Çocuklarımız okul önlerinde çetelerce tehdit altında. Küçük bedenleriyle tecavüze uğrayan öğrenci sayımız çok, okuldan kaçan, suça sürüklenen, istismar edilen, sapkın davranışlar gösteren öğrenci sayımızda artış var. Bunu da okul sosyoloğu projesiyle en aza indirebiliriz.
Dernek, okullara rehber öğretmen yanında bir de okul sosyoloğu atanması gerektiğini savunurken bu konuda geliştirdikleri projeyi de Ankarada Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sunmaya hazırlanıyor.
SOSYOLOG OKULDA NELER YAPACAK
Aslanoğlunun verdiği bilgiye göre okul sosyoloğunun görev alanı:
- Okulun halkla ilişkiler faaliyetini, veli-öğretmen-okul idaresi ilişkilerini organize eder.
- Okul-aile birliğinin düzenli çalışması için rehberlik yapar.
- Aile sosyolojik profilini ortaya çıkarır. Böylece öğrencileri ailesi ve sosyal çevresi bağlamında değerlendirme imkânı olur.
- Öğrenci sorunlarını belirlemek için araştırmalar yapar.
- Öğretmenler arasında sosyal ilişkileri güçlendirecek sosyal ve kültürel faaliyetler organize eder.
- Öğretmenlerin sorunlarını tespit eder, okul idaresiyle çözüm yolları üretir.
- Sosyometri uygulamaları yaparak sınıftaki toplumsal ilişki örüntüsünü ortaya çıkarır ve öğretmene danışmanlık yapar.
- Dezavantajlı öğrenci ve ailelerine destek ve yardım sağlar. Uyuşturucu, sigara, internet bağımlılarını belirleyip onların tedavisi için yönlendirir. Bir nevi yaşam koçluğu yapar.
- Riskli davranışlı öğrencileri tespit edip rehberlik ve psikiyatri eşgüdümünde çözer.
- Anket çalışması ile öğrencilerin sosyolojik profilini tespit eder.
- Öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin düzenli olarak sosyolojik analizlerinin yapılmasını sağlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.