Oyun Terapisi Uzmanı - Bakırköy

Oyun Terapisi Uzmanı - Bakırköy
Oyun Terapisi Uzmanı - Apamer Aktüel Psikolojik Danışmanlık Merkezi. Randevu ve iletişim Bilgileri: 0212 4661050

OYUN TERAPİSİ

Çocuklarla bir yetişkinle kurulan terapötik ilişkinin benzerini kurmak güçtür. Çocukların algı, anlamlandırma, farkındalık ve işbirliği ilişkisi çocuk ilişkisi ve iletişim perspektifinde olmalıdır. Bu, sürecin çocuğun dünyasına hitap edebilme düzeyini yakalayabilmek adına da oldukça önemlidir. Psikolojik destek hizmetleri danışanla ilişki kurabilme üzerinden ilerleyen bir hizmettir. Çocuk danışanlarla bu ilişkiyi kurabilmek güçtür. Bu güçlüğü aşabilmek ve ideal bir terapotik ilişki zemini kurmak amacıyla oyun terapisi yöntemi geliştirildi. Oyun terapisi çocuğun dünyasından olaylara bakma, duygu dünyasını tanıma, duyguları ayrıştırma ve psikolojik iyileşmeyi sağlayan ve reel pratiği yüksek bir yöntemdir.

Oyun; çocukların mevcut ve gelecekteki ilişkilerini etkileyen sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirmesini sağlayan doğal bir araçtır. Oyun olgusunun gelişim ve fonksiyonlarının araştırılması, çocukların gelişimi için uygun ortamlar yaratılması ve çocuğun yaşadıklarının anlaşılması için gereklidir.

OYUN TERAPİSİ YÖNTEMİNİN YARARLARI

Oyun terapisinde oyunun sembolik fonksiyonu oldukça önemlidir. Çünkü bu çocuklara iç dünyalarını anlatma şansı verir. Oyunlardaki sembolik yansımalar duygusal olarak önemli deneyimleri daha rahat ve güvenilir olarak ifade etmesini sağlayabilir. Oyuncakların kullanımı çocuklara korkularını, kaygılarını, fantezilerini, suçluluk duygularını insanlardan çok objelere transfer etmelerine izin verir. Oyun sırasında çocuk sembolikte olsa travmatik olayla ilgili bir deneyim ve korku yaşadığında bu probleme çözüm arayışına girecektir. Böylece çocuğun problemlerle baş etme ve uyum sağlama becerisi gelişmiş olmaktadır. Çocukların oyun terapisi sırasında kabul edici, anlayışlı ve sıcak ilişkilerin olduğu bir ortamda bulunması kendilerini daha kolay ifade etmelerine olanak sağlar.

Çocukların kelime hazneleri ve düşünme süreçleri yetişkinlere göre kısıtlıdır. Bu nedenle çocuklar duygularını, korkularını ve acılarını kelimelerle yeteri kadar ifade edemezler. Bu konuda onların yardımına oyun ve oyuncaklar yetişir. Oyuncaklar, çocukların kelimeleri olur; oyunlar da çocukların acılarını, kaygılarını dışa döktükleri alanlar. Oyun ve oyuncak vasıtası ile çocuk, içindekileri dışarı döker ve bunu yaptıkça da rahatlar. Çocukların iç yaralarını, psikolojik sorunlarını, bir uzman eşliğinde oyun yolu ile iyileştirme işlemine ‘Oyun Terapisi’ denir. Bu terapi oyun terapi odası adı verilen mekanda oyun terapisi konusunda eğitim ve süpervizyon almış uzmanlarca uygulanmaktadır.

OYUN TERAPİSİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

PTSD (Post Travmatic Stress Disorder): Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Anxiety: Anksiyete/Endişe
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
Impulsiveness: Impulsivite/dürtüsellik
Okuma bozuklukları
Sosyal içe kapanıklılık
Güven eksikliği/depresyon
Sebebi anlaşılamayan baş ve karin ağrıları
Boşanma sonrası adaptasyon sorunları

OYUN TERAPİSİ ÇOCUĞA NASIL YARDIMCI OLUR?

Oyun terapisi sürecinde çocuk olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir ve başkaları ile ilişkilerinden haz alır hale gelir. Çocuk oyun sırasında hayal kırıklıkları yaşadıkları olayları yeniden yaratmakla oyun sırasında bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulur ve böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelebilir.

KİMLER OYUN TERAPİSİ UZMANI OLABİLİR

Oyun terapisi alanında temel ve uygulama becerilerini de içeren süpervizyon eğitimleri alan uzmanlar oyun terapisti olur. Bu eğitimler 4 hafta ile 3 yıl arası değişebilmektedir. Oyun terapisi eğitimini alan uzmanlar genellikle  filial terapi ve kum terapisi gibi ekstra eğitimleride alırlar. Kurumumuzda Uzman Psk. Serap Filizcan oyun terapisti olarak danışan takibi yapmaktadır.

Randevu için 0212 466 1050

GSM ve Whatsapp: 0507 053 8485

Bilgi için: http://www.apamer.com.tr/department/oyun-terapisti-bakirkoy/

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 7449 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.