Önemli kararları hangi aylarda almalı?

Önemli kararları hangi aylarda almalı?
Çoğumuz genellikle önemli bir konuda karar almak için Ocak ayını bekleriz. Ama bu tür kararların daha sıcak aylarda alınmasının daha doğru olabileceğini gösteren veriler artıyor.

İster kariyer değiştirme ister ev satın alma olsun yeni bir adım atarken veya atmaya karar verirken Ocak ayı en uygun aymış gibi gelir. Ama Ocak ayı büyük kararlar için gerçekten de en iyi zaman mıdır?

Bu sorunun cevabı ruh halimize bağlı olarak değişebilir.

Çoğu insan kışları kendisini daha morali bozuk hisseder. Hatta bazıları daha aşırıya vararak kış depresyonu yaşayabilir. Özellikle kuzey bölgelerinde yaygındır bu. Araştırmalar bu oranın Kuzey Amerika da dahil olmak üzere kuzey ülkelerinde nüfusun yüzde 10'unu, İsviçre'de ise yüzde 7,5'ini etkilediğini gösteriyor.

Bazılarında bu mevsimsel depresyon yılın yarısı boyunca etkisini gösterebilir. Ancak depresyon belirtilerini tümüyle göstermese bile birçok insan kışın belli bir moral bozukluğu hisseder.

İnsanın ruh hali karar verme becerisini de etkiler. Ancak düşük moral her zaman kötü karar alma veya kötü tercih yapma anlamına gelmez.

Depresif ruh hali insanı riskten kaçınmaya iter. Bunun nedeni, ödül ihtimaline, depresif olmayan kişi kadar güçlü iyimser ve duygusal tepki göstermemesinden kaynaklanır.

Ayrıca kış depresyonu yaşayan kişilerin finansal kararlarında daha muhafazakar davrandığı biliniyor.


_104493125_f05ea4f7-22c2-4b1e-9c41-a542f5089f7c.jpg


Karar alırken riskten kaçınmak her zaman kötü bir şey değildir. Zira sağlıklı bireylerde de tersi bir sorun vardır: fazla iyimserdirler. Çoğu insan, kansere yakalanma veya kaza geçirme gibi olumsuz bir olayın kendi başına gelme riskini göz ardı eder. Geleceğe yönelik olumlu bir tablo vardır kafasında. İstatistiklerin risk oranlarını daha yüksek göstermesi durumu değiştirmez.

Dünya hakkında daha kötümser bir yargıya sahip olan depresif kişiler bu tuzağa düşmez. Bu 'depresif realizm', farklı dönemlere ilişkin daha gerçekçi bir değerlendirme yapmalarını, diğer insanların vereceği kararların kendilerini nasıl etkileyeceğini, iyimserlerden daha iyi tahmin etmelerini ve riskli durumlardan daha hızlı kaçınmalarını sağlar.

Kaynak:BBC Türkçe

Bu haber toplam 2391 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.