1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ölü Sayısı 3 Bine yaklaştı

Ölü Sayısı 3 Bine yaklaştı

Gürcistan’ın Güney Osetya’ya girmesiyle patlak veren Rusya-Gürcistan savaşı, sivil halkı hedef aldı. Rus uçaklarının bombaladığı kentlerde çok sayıda günahsız insan can verdi.

A+A-

GAZETELER VE AJANSLAR - Gürcistan’ın Güney Osetya’ya girmesiyle patlak veren Rusya-Gürcistan savaşı, sivil halkı hedef aldı. Rus uçaklarının bombaladığı kentlerde çok sayıda günahsız insan can verdi. Gürcistan’ın “ateşkes” çağrısına ise, Rusya’dan henüz olumlu cevap gelmedi. Savaşın ikinci gününde sivillerin yaşadığı apartmanlar bile vuruldu. İnsanlık dramının yaşandığı bölgede can derdine düşen insanlar, panik halinde güvenilir alanlara doğru kaçmaya başladı. Dünyadan savaşın sona ermesi için taraflara silahları bırakın çağrıları yükseliyor.

GÜRCÜ BİRLİKLER ÇEKİLİYOR

Rus güçleri Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’nin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Gürcü birlikler ise çekilmeye başladı. Rus güçlerinin, Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’den Gürcü askerlerini çıkarttıkları duyuruldu. Bu haber Gürcü kaynaklar tarafından bir süre yalanlandı. Ancak bölgeden gelen haberlere göre Gürcü birlikler yoğun olarak çekilmeye başladı. Rus Kara Kuvvetleri Komutanı Vladimir Bolderev, Itar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, “Taktik birlikler, Tshinvali’yi Gürcü ordusundan tamamen kurtardı ve Gürcü birliklerini barış gücü askerlerinin bulunduğu bölgenin ötesine göndermeye başladı” dedi.

‘KANLI MACERA PEŞİNDE’

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Gürcistan’ı ‘’kanlı macera’’ peşinde olmak ve başka ülkeleri de mevcut askeri çatışmanın içine çekmeye çalışmakla suçladı. Pekin-2008 Olimpiyat Oyunları’nın açılışı için gittiği Çin’den, doğrudan Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınırındaki Kuzey Kafkasya’nın başkenti Vladikavkaz’a geçen Putin, “Gürcistan’ın NATO’ya dahil olma arzusu, diğer ulusları ve halkları kendi kanlı macerasına dahil etme girişiminden kaynaklanıyor’’ dedi. Rusya’nın Güney Osetya’ya yönelik müdahalesini savunan Vladimir Putin, Gürcistan’dan saldırganlığa son vermesini istedi. Öte yandan Ruslar 2 uçaklarının düşürüldüğünü, 12 askerlerinin ise öldüğünü duyurdu.


BU ÇILGINLIĞA SON VERELİM

Gürcİstan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Rusya’ya çatışmaları sona erdirme çağrısında bulundu. Saakaşvili, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’den ateşkes sağlanması için görüşmelerin gecikmemesini isteyerek, ortak hareket edip ateşkes sağlamalarını istediklerini kaydetti. Saakaşvili, “Rusya ile birlikte bu çılgınlığa son verelim. Savaş halindeyiz ancak ateşkesten yanayız. Taraflar geri çekilsin” dedi. Saakaşvili çatışmalar şiddetlenmeden önce ateşkes emri vermiş ancak birkaç saat sonra yoğun bombardıman başlamıştı.

SİVİLLERİ KORUMAK İÇİN!

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’den gelen açıklama ise, oldukça şaşırtıcı. Güney Osetya’daki Rus askerlerinin “sivilleri korumak” için, barışı tesis etme operasyonu yürüttüklerini söyledi. Medvedev, “Barış gücü askerlerimiz ve takviye birliklerimiz, şu anda Gürcü tarafını barışa razı etme operasyonu yapıyor’’ dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Gürcü birliklerinin saldırısında bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Abhazya da savaşa dahil oldu

Gürcİstan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Gürcülerin kontrolündeki Yukarı Kodori bölgesine operasyon düzenlediklerini açıkladı.

Abhazya yönetimi “Dışişleri Bakanı” Sergey Şamba yaptığı açıklamada, “Abhaz silahlı kuvvetleri Gürcüleri Yukarı Kodori bölgesinden çıkartmak için operasyon düzenlemiştir” dedi. Şamba, Abhaz güçlerinin operasyonda ağır toplar kullandığını söyledi. Abhazya lideri Sergey Bağapş da daha önce yaptığı açıklamada, Yukarı Kodori bölgesini bombalaması için savaş uçakları gönderdiklerini belirtmişti.

ABD 2 bin vatandaşının derdinde

ABD’nİn Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Matt Bryza’nın birkaç gün içinde savaş bölgesine gitmesi bekleniyor. Bryza’nın bölgeye özel temsilci sıfatıyla değil, “zaten bu alanda çalışan bir isim olarak” gitmesi söz konusu. Bryza’nın, Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nı da içeren ortak bir misyonun parçası olması öngörülüyor. Ancak krizin giderek derinleştiği ve Pentagon’un, bölgedeki 2 bin Amerikalı’nın

tahliyesinin yollarını araştırdığı sırada Bryza’nın şimdilik Washington’dan durumu idare etmesi öngörülüyor. AB, ABD ve NATO yetkililerinden oluşan bir heyet de bölgeye gidecek.

Rusya derhal durmalı

ABD Başkanı George Bush, olimpiyatlar için gittiği Çin’in başkenti Pekin’den açıklama yaptı. Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmadan son derece kaygı duyduklarını belirten Bush, “Rusya bombardımana derhal son vermeli” dedi. Rusya’nın Güney Osetya’da çatışma bölgesi dışındaki bölgelere düzenlediği saldırıları eleştiren Bush, “Gürcistan’daki durumdan derin endişe duyuyorum. Saldırılar Güney Osetya’daki çatışma bölgelerinden çok uzaktaki Gürcistan topraklarında meydana geliyor. Bu krizin tehlikeli bir şekilde tırmandığını gösteriyor” diye konuştu. Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Bush, Avrupalı müttefikleri ile uluslararası bir arabuluculuk girişiminin başlatılması için görüştüklerini belirterek, ABD’nin diyaloğu başlatmak için ayrıca çatışmanın bütün tarafları ile ilişki içinde olduğunu söyledi.

Şok iddia: BTC bombalandı

Gürcİstan Ekonomik Kalkınma Bakanı Ekaterina Sharashidze, Rus jetlerinin Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattına saldırı düzenlediklerini, ancak hedefi vuramadıklarını söyledi. Basın toplantısı düzenleyen Bakan, “Bu, Rusya’nın sadece Gürcistan’ın ekonomik pazarını değil, Gürcistan’daki uluslararası ekonomik pazarı da hedef aldığını gösteriyor” diye konuştu. Rus uçaklarının, BTC’yi hedef alan bir saldırı düzenlediği yolunda uluslararası kaynaklardan henüz bir doğrulama yapılmadı.

İnsanlar kaçıyor

Güney Osetya’daki Gürcü mevzilerini bombardımana tutan Rus savaş uçakları, bölgenin sınırındaki Gori kentine de bomba yağdırdı. Kentin dış mahallelerine uçaklar tarafından düzenlenen saldırılarda çok sayıda sivil can verirken, binlerce insan da ağır yaralandı. Gürcü askerlerinden de ağır kayıplar verdiği gelen bilgiler arasında. Halk panik içinde kentten kaçmaya çalışıyor.

Bu haber toplam 10770 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.