1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ölü Sayısı 100 Bini Geçti -VİDEO-

Ölü Sayısı 100 Bini Geçti -VİDEO-

BM yetkilileri, Myanmar’daki askeri yönetimin bugüne kadar yapılan yardımların hepsine el koyduğunu duyurdu ve bu yüzden yardımları durdurmaktan başka çarelerinin kalmadığını açıkladı.

A+A-

Myanmar’daki askeri yönetimin tutumu yüzünden yaşanan yardım krizi hala devam ediyor. Ölü sayısının 100 bine yaklaştığı kasırga felaketinin ardından Myanmar yönetimi, dün BM’nin yardım uçaklarını kabul etti, ama yardım ekiplerine vize vermeyi reddedip, “Dağıtımı biz yaparız” dedi. BM’den bugün gelen bir açıklamada ise, askeri yönetimin bütün yardım malzemelerine el koyduğu ve bu yüzden yardımların durdurulmasından başka yol kalmadığı belirtildi.

 

Myanmar Dışişleri Bakanlığı, resmi New Light of Myanmar (Myanmar’ın Yeni Işığı) gazetesinde yayımlanan bir açıklamada, Myanmar’ın yabancı arama kurtarma ekipleri ile yabancı basın yayın kuruluşlarını kabul etmeye henüz hazır olmadığını duyurmuştu. Myanmarlı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, “Bizim yardım malzemelerine ihtiyacımız var, ekiplere değil” demiş ve gelen yardımların kendi ordusu tarafından dağıtılacağını duyurmuştu.

Ülkeden son gelen haberlere göre, Myanmar yönetimi sevkiyata dün başlanan yardımın hemen hepsine el koydu ve dağıtımını yapmadı.

Dünya Gıda Programı sözcüsü, Paul Risley basına yaptığı açıklamada, dün gönderilen bütün yardım ve gıda malzemesine cunta tarafından el konduğunu söyledi. Gıda yardım maddelerinin içinde, 38 ton yüksek enerji veren bisküi de vardı. Risley, malzemelere neden el konduğu hakkında bilgileri olmadığını söyledi.


 

BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Paul Risley, örgütün 6’sı komşu Tayland olmak üzere 10 vize başvurusunda bulunduğunu ancak hiç bir başvuruya yanıt alamadıklarını söyledi. Risley öğleden önce yaptığı açıklamada, “Myanmar hükümetine hafta sonu çalışılarak vize başvurularını mümkün olduğunca çabuk işleme koyması çağrısında bulunuyoruz” demişti. Myanmar hükümetinin fikrini değiştirmesi durumunda bile pazartesi gününe kadar tatil nedeniyle Tayland’dan vize alma umudu olmadığını belirten Risley, bu engellemelerin “modern insani yardım çabalarında eşi görülmedik bir durum” olduğunu ifade etmişti.

Myanmar’daki kasırga felaketinde resmi rakamlara göre ölü sayısı hala 23 bin, kayıp sayısı ise 42 bin. Bağımsız kaynaklar ise, gerçek rakamın açıklanandan çok daha fazla olduğunu, ölü sayısının 100 bini bulabileceğini belirtiyor.


 

KATAR YARDIM UÇAĞI GERİ ÇEVRİLDİ
Bu arada, Katar’dan Yangon’a gelen ve içinde kurtarma ekibinin yer aldığı uçak, cunta yönetimi tarafından geri çevrildi. Cunta yönetimi, gerekçe olarak uçağın sadece yardım malzemesi getirme izni olduğunu belirtti.

Hükümetin yönetimindeki Myanma Ahlin gazetesi, “Myanmar şu anda yabancı ülkelerden kurtarma ekiplerini kabul edecek durumda değil. Ancak şu anda Myanmar yardım alınmasına öncelik veriyor ve bu yardımı kasırganın vurduğu bölgelere kendi yardım ekipleri aracılığıyla ulaştırıyor” diye yazdı.

BM’nin Myanmar’a dün gönderdiği ilk uçakta ise, yüksek enerji veren bisküviler dahil 44 ton temel gıda maddesi ve ayrıca tıbbi malzeme bulunuyordu. BM yetkilileri, iki yardım uçağının daha Myanmar’a gittiğini ifade etmiş, BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNİCEF) da Myanmar’a 3 milyon adet su temizleme tableti göndereceğini bildirmişti.

TÜRKİYE’DEN DE BİR MİLYON DOLAR
Ülkedeki durum ise hala çok kritik. Sular altında kalan birçok yere ulaşmak hala çok zor. BM ülke genelinde bir milyonu aşkın kişinin acil barınma ve temiz su ihtiyacı olduğunu ve salgın hastalık riskinin çok büyük olduğunu belirtti. Elektrik ve su alabilen bölgeler ise yok denecek kadar az. Myanmar hükümeti ise halkı yiyeceklerdeki parazitlere, yılan ve böceklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Nargis kasırgasının ardından, Myanmar’a dünyanın her ülkesinden yardım teklifleri yağdı. Türk Dışişleri de Myanmar’a bir milyon dolarlık insani yardımda bulunulacağını açıkladı. Ayrıca Türk Kızılayı’ndan bir ekip de hazır bekliyor.

REFERANDUMA DEVAM
Ülkedeki muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Birliği Partisi, askeri yönetimden yarın yapılması planlanan anayasa referandumunu ertelemesini istedi. Parti sözcüsü Nyan Win, “Bu durumda referandum yapmanın uygun olmadığını” belirtti.
 



Myanmar’da yeni anayasa için 10 Mayısta yapılacak referandum, 47 yerleşim biriminde ertelenmişti, ancak askeri yönetim, kasırga felaketine rağmen yeni anayasayla ilgili referandumu cumartesi günü diğer bölgelerde yapmakta ısrar ediyor. Askeri yönetim, anayasa referandumunun ardından 2010 yılında genel seçimlerin yapılacağını açıklamıştı.


AVUSTRALYA’DA PROTESTO
Öte yandan Avustralya’daki Myanmar Büyükelçiliği önünde, hükümetin felakette yavaş hareket etmesi nedeniyle yaklaşık 80 Myanmarlı protesto gösterisi düzenlendi.

Gösteri sırasında polis 3 kişiyi gözaltına aldı. Protestocular, yeni anayasa için yarın yapılması planlanan referandumu ise “sahtekarlık” olarak nitelendirdi.

Bu haber toplam 2293 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.