1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ

  3. Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı

Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı

Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji programı, ruh sağlığı alanında ihtiyaç duyulan, mesleki etik ilkelere bağlı, beceri ve bilimsel bilgi donanımı yüksek uygulamacı uzman (klinik) psikolog yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

A+A-

Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı

• Program Amacı
• Programın Yapısı
• Akademik Kadro
• Ders Programı
• Ders İçerikleri
• Bilimsel Hazırlık Programı
• Başvuru, Sınav ve Kayıt Takvimi
• Başvuru Koşulları
• Başvuru Belgeleri
• Değerlendirme
 

• Kayıt Belgeleri
• Program Ücreti
• Sıkça Sorulan Sorular
• Burslar ve İndirimler

Programın Amacı

Klinik Psikoloji programı, ruh sağlığı alanında ihtiyaç duyulan, mesleki etik ilkelere bağlı, beceri ve bilimsel bilgi donanımı yüksek uygulamacı uzman (klinik) psikolog yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Çok yakın bir gelecekte AB'ye uyum yasaları çerçevesinde ele alınacak Çerçeve Sağlık Hizmetleri Yasasında yer alacak olan "uzman klinik psikolog" ihtiyacının giderilmesi aciliyet taşımaktadır. Ne yazık ki bu alanda yetişmiş uzman psikolog sayısı, alanın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Uzman hizmet gücüne ihtiyacın böylesine yoğun olduğu bir uygulama alanında, klinik psikoloji uzmanlarını yetiştirmeye yönelik yüksek lisans programları çok az sayıda devlet ve vakıf üniversitelerinde yürütülmektedir.
Çağdaş Ruh Sağlığı eğitim ve uygulamalarında Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yaklaşımı en fazla tercih edilen yaklaşım olarak yer almaktadır. Bilimsel verilerle etkili olduğu kanıtlanmış BDT ekolünün eğitim ve uygulamaları bugün batılı ülkelerdeki üniversitelerde, Psikoloji Yüksek Lisans Programlarında birinci tercih olarak bilimsel değerliliğini korumaktadır. Yüksek Lisans programımız, Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımının kuramsal ve uygulamalı eğitimini temel alarak, hem ülkemizde hem de batılı ülkelerde en fazla talep gören bir uzmanlık eğitimini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.
Bu amaçla, yüksek lisans programımızda, uzmanlık derecelerini alan kişilerin şu bilgi ve becerilere sahip olmaları hedeflenmektedir:

1. Klinik psikoloji alanında yapılan araştırmaları inceleme ve eleştirebilme, alanda araştırma düzenleme ve uygulama becerisi kazanma;
2. Ruh sağlığı alanında davranışsal ve duygusal sorunları tanılama, ayrıştırma, analiz etme ve açıklama;
3. Kişilik yapılarını ve psikolojik bozuklukları değerlendirmede yaygın olarak kullanılan psikolojik ölçekleri uygulama, puanlama, yorumlama ve bir psikolojik değerlendirme formülasyonunu içeren rapor yazabilme;
4. Psikoterapi alanında bilimsel literatürle desteklenmiş psikoterapi tekniklerinden Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımının kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerisine sahip olma; süpervizyon altında görüşme yapabilme;
5. Toplumsal ve ruh sağlığı alanında mesleki rolünün ve etik ilkelerinin çerçevesinde en üstün hizmeti üretebilme.

Programın Yapısı

Psikoloji Yüksek Lisans Programı, klinik psikoloji alanına yönelik tezsiz bir programdır. Uluslararası standartla belirlenmiş "biliminsanı-uygulamacı" modelini içermektedir. Bu doğrultuda, mezunların güçlü bir bilimsel yöntem ve kuramsal bilgi alt yapısı kazanması hedeflenmektedir. Bu alt yapı üzerine, bilimsel literatürle en çok desteklenen uygulama ekollerinden Bilişsel Davranışçı Terapi modeline dayalı uygulama becerileri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bilim - uygulama - meslek etiği, programın sacayağını oluşturmaktadır.

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, Bilişsel Davranışçı Terapi yönelimine sahiptir. Bu bağlamda klinik psikoloji eğitimi Araştırma Yöntemleri, Psikolojik Değerlendirme, Psikopatoloji, Psikoterapi Kuramları, Psikoterapötik Beceri, Meslek Etiği gibi temel derslerin yanı sıra, ağırlıklı olarak BDT ekolüne ait kuramsal ve uygulamalı dersler içermektedir. Programda, Geştalt Terapi ve Şema Terapi gibi seçmeli dersler aracılığıyla farklı ekol ve uygulama yöntemlerine de yer verilmektedir.
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, iki yıllık tezsiz bir programdır. Ancak, akademik kurul programın birinci yılını başarıyla tamamlayan kimi öğrencileri tez araştırmasına yönlendirebilir. Bu durumda öğrencilerin ikinci yıl alacağı dersler, tez araştırmasına yönelik düzenlenir. Tez araştırmasına yönlendirme, Yüksek Lisans Akademik Kurulunun onayına bağlıdır.

Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı ile ilgili diğer ayrıntılar için tıklayınız

Okan Üniversitesi Klinik Sağlık Yüksek Lisans Programı ile ilgili ayrıntılar için tıklayınız

Okan Üniversitesi Sosyal Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı ile ilgili ayrıntılar için tıklayınız

Bu haber toplam 19565 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.