‘Öfke, kontrol edilebildiği sürece sağlıklıdır ve işe yarar’
Beydağı, son zamanlarda günlük yaşamda çok karşılaşılan öfke kontrolsüzlüğü konusunda bilgiler verdi ve uyarılarda bulundu.
Öfkenin diğer duygular gibi son derece doğal, evrensel ve sağlıklı ifade edildiğinde yapıcı ve kişiler arası iletişimi düzenleyici bir duygu olduğunu belirten Psikolog Elif Beydağı, “Öfke tepkileri öğrenilmiştir ve kültürden etkilenir. Bireysel özelliklerle doğrudan ilişkilidir. Fiziksel, bilişsel, duygusal, davranışsal boyutları vardır. Öfke normal ve sağlıklı bir duygudur ancak önemli olan öfkenin nasıl ifade edildiğidir. Öfke, duygusal bir tepkidir ve uyarıcı bir işarettir. Öfkenin hem olumlu hem olumsuz sonuçları vardır. Öfke, kontrol edilebildiği sürece sağlıklıdır ve işe yarar; kontrol edilemediğinde yıkıcı, saldırgan, tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeli taşır” dedi.
ÖFKE NE DEĞİLDİR?
Psikolog Beydağı, öfkenin bir problem çözme aracı olmadığını vurgulayarak, “Öfke, bir kendini ifade etme biçimi, başkalarını suçlama biçimi, bir intikam alma yolu değildir, şiddet göstermek veya suç işlemek için bir mazeret ve kontrol etme yolu değildir. Öfke, haklı olma yolu değildir fakat öfkenin birçok nedeni vardır.” şeklinde konuştu.
NELERE ÖFKELENİRİZ?
İnsanları öfkelendiren durumlar hakkında da bilgi veren psikolog Beydağı, “Değiştiremeyeceğimiz durumlarla karşılaştığımızda, gerçekleştirilmek istenen bir amacımız engellendiğinde, bir durumun kontrolünü kaybettiğimizde, bir tartışmayı kaybettiğimizde, davranışlarımız ya da söylediklerimiz onaylanmadığında, çevreyi kontrol altında tutmak istediğimizde, beklentimiz boşa çıktığında, durumun makul ve adil olmadığını düşündüğümüzde, çok önemli bir iş üzerinde çalışırken bölündüğümüzde, istemediğiniz halde öğüt aldığımızda öfkeleniriz” ifadelerini kullandı.
ÖFKENİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Öfkenin dezavantajları olduğu gibi avantajlarının da bulunduğunu anlatan “Psikolog Beydağı, ‘Enerji verir. Güç ve kontrol duygusu sağlar. Can sıkıcı bir durumdan kurtulmayı sağlar. Değişim için motive olmayı sağlar. Kişiyi korur. Haklı olduğumuz duygusunu besler” ifadelerine yer verdi.
ÖFKENİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Psikolog Beydağı öfkenin dezavantajları konusunda ise, “Kontrolü kaybettiğimiz hissi, diğerlerinin kötü bakış açısı, enerjimizi tüketir, öfkenin daha da büyümesine neden olur, gerçek duyguları maskeler, performansı etkiler, problemin çözülmesini engeller, doğru karar vermeyi etkiler, sosyal ilişkilerde olumsuz tanınmaya neden olur, yakın ilişki kurmayı engeller, diğerleriyle sık sık çatışma yaşama, eşyalara zarar verme ve sağlık sorunlarına neden olur” dedi.
ÖFKE KONTROLÜ İÇİN NELER YAPILMALI?
Gaziantep Hatem Hastanesi'nde görev yapan Psikolog Beydağı, öfke kontrolü ile yapılması gerekenlerle ilgili ise, “Dinlemek, yorumlamak yerine tanımlamak, sorunu tanımlamak, sorun ile ilgili bilgi toplamak, kendine sorular sormak, alternatifler bulmak, eyleme geçmek ve değerlendirmek, aynı olaya farklı açılardan bakabilmek, beklentileri düşürmek, şimdiye odaklanmak, kabullenmek, ben dilini kullanmak, hayır diyebilmek, yüksek benlik saygısı, anlaşmaya varmak, çatışmadan kaçınmak, empati yapmak ve özür dilemek” diye konuştu.
Kaynak:Sözcü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.