Narsist Eşler Hayat Arkadaşının Güvenini Bitirir
Bir narsistle evli olmak büyük bir hayat sınavıdır. Sizi durmaksızın küçümsemesi ve eleştirmesi nedeniyle kendinizi değersiz hissetmeniz, öfke nöbetlerinden çekinip kendi ihtiyaçlarınızı bir kenara bırakma ihtimaliniz yüksektir. Kendine odaklı olmasını kaldırabilmek, mesafeliliğine aldırış etmemeyi başarabilmek büyük enerji ve sabır gerektirir. Kişi, evlilik öncesinde narsist eş adayının sahte kendine güveninden etkilenir.
Narsisizm, bir kişilik bozukluğu olarak kabul ediliyor ve bireyin hayatı kendine ve çevresine zindan etmesine sebep oluyor. Bu kişilik bozukluğu, kadın-erkek herkesi hedef alıyor, ancak daha çok erkeklerde görülüyor. Bunda erkeğin yetiştirilme tarzı ve güç algısının etkili olduğu düşünülüyor. 'Kendine âşık' olarak nitelendirilen narsistler, kendilerini çok özel ve önemli görüyor, sıradan olmaktan çok korkuyorlar. En güzel, en başarılı ve özel olduklarını başkalarının da bu şekilde düşünmelerini bekliyorlar. En büyük özellikleri empati kuramamaları.
Psikolog, psikoterapist Banu Yaşar, narsizmin birçok nedeninin yanında çocukluk yıllarında ailenin yanlış tutumunun payı olduğunu belirtiyor. Yaşar, kişiliği kabul görmeyen, sürekli eleştirilen ve samimi bir tutumla sevilmeyen, sevilmesi şartlara bağlı olarak değişen çocuklarda, var olan yatkınlıkla birlikte bu bozukluğun ortaya çıkma ihtimalinin arttığını ifade ediyor.
Bir narsistle evlenenlerin genellikle özgüveni olmuyor. Narsist bir erkeğin, eşinin en çok özgüvenine zarar verdiğini dile getiren Yaşar, sürekli eleştirdiğini ve aşağıladığını söylüyor. Yaşar, ayrıca eşinin ona yeterince hizmet etmediği, saygı göstermediği, kıymeti ve farkını anlamamasından şikâyet ettiğini ancak kendi sorumluluklarını yapmadığı gibi kabul de etmediğini belirtiyor.
Narsist bir kadın da tıpkı narsist bir erkeğin davranışlarını sergiliyor. Narsist bir kadının duygularındaki iniş çıkışların erkeği yorduğunu belirten Yaşar, "O, daha özel davranılmaya layık olduğunu; ama eşinin bunu fark edecek kapasitede olmadığını düşünür. Bunu da eşini aşağılayarak ve erkeğin özgüvenine saldırarak yapar. Ailede huzursuzluk ve kavgalar artar.
Psikolog Banu Yaşar'a göre narsist bir eşe sahip olan erkek, kararlı ve tutarlı davranmalı. Sevgi ve vericiliğini eşinin benliğine ve taleplerine göre değil, kararında sunmalı. Eşinin narsist benliğini tatmin etmeye çalışmak zaman kaybettireceği için, haksızlık yapmamak şartıyla kendi kişiliğini de korumalı. Misillemeye dönüştürmemeli, istek ve taleplerini suçlayıcı olmadan net bir dille ifade etmeli.
Eğer erkek narsist ise bu durumda kadın, eşinin eleştirileri ve onu sürekli yetersiz bulması karşısında özgüvenini korumaya çalışmalı. Eşinin tüm davranışlarından sorumlu olduğunu düşünerek kendisine haksızlık etmemeli. Çünkü bir narsist hiçbir zaman memnun olmaz. Kadın, doğrudan bir eleştiride bulunmamalı, bu durum eşin öfkesini artırır. Suçlayıcı sen dilini yerine ben dili kullanılmalı.
Erkek; kendini beğenmiş ve ukâlâ
Narsist bir erkek oldukça kıskançtır. Dayanaktan yoksun kıskançlığı ve suçlamaları vardır. Sürekli eleştirir, ama kendisi eleştiriye tahammül edemez. Karşısındaki insanın duygularını ve ne yaşadığını fark edemez. Kendini beğenmiş ve ukala bir kişiliği vardır. Mütevazılık yaptığı zamanlarda bile alttan alta kendini över. Davranışlarının sonuçlarını kabul etmez, kararlarının sorumluluğunu da reddeder. Hatalarını görmezden gelir. Onun ''yüce hataları'' olur. 'Hatam ona inanmak', 'benim hatam insanlara güvenmek' diye düşünür.
Kadın; depresyona kolaylıkla girer
Narsist bir kadının önceliği kendisidir. Kendini beğenir, akıl ve güzellik konusunda rakibi olmadığını düşünür. Etrafındaki insanların onu sürekli takdir etmelerini ve beğenmelerini ısrarla talep eder. Onlar bir şey söylemese de etrafındakileri bir şekilde beğenmeye zorlar. Beğenilmeye yönelik abartılı davranışlar gösterir. Çok kolay yalan söyler. Dışarıdan görünen kendini beğenmiş ve özgüvenli görünen tarafı en ufak bir eleştiride dağılabilir. Depresyona çok kolay girer. Hedeflerine ve çıkarlarına fazla odaklandığı için karşısındakinin duygularını görmekte zorlanır.
ZEYNEP KAÇMAZ / Zaman
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.