1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Mobinge Yeminli Yasal Yaptırım

Mobinge Yeminli Yasal Yaptırım

“İşyerinde psikolojik taciz” olarak tanımlanan “mobbing”i, iki ayrı alt komisyon kurarak “mercek” altına alan TBMM’ye, mobbinge karşı “yeminli, yasal yaptırımlı” öneri sunuldu.

A+A-

Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun bilgisine başvurduğu, mağdurların örgütlendiği tek kurum Mobbing Derneği Başkanı Hüseyin Gün’ün rapor halinde komisyona sunduğu bazı öneriler şöyle:

• Kamuda ya da özel sektörde çalışanlar işe başlamadan önce mobbing yapmayacağına dair yemin belgesi imzalayarak imzalı belgenin bir sureti dosyasına bir sureti ise kendisine verilmeli.

• Hastanelerin bünyesinde psikolojik taciz destek klinikleri oluşturulmalı. Psikolojik şiddete maruz kalanlara gerekli tıbbi yardım ücretsiz verilmeli.

• Kamu görevlileri etik mevzuatı düzenlenerek mobbing suç sayılmalı. Yapan kadar mobbinge göz yuman da ceza almalı. Zorbaların tedavisi yasal olarak zorunlu hale getirilmeli.

• Psikolojik taciz gördüğü için çalışma gücünü belli oranda kaybedenlere malulen emekliye ayrılabilme imkânı getirilmeli.

• Mobbing mağduru dava açabilmeli, aynı konuda şikâyet edebilmeli.

• Emniyet teşkilatı için ayrı düzenleme gerekmekte. Emniyette psikolojik tacize maruz kalanların şikâyetlerini mobbing konusunda ihtisaslaşmış en az 3 kişiden oluşan mülkiye müfettişleri kurulu incelemeli.

• İşyerinde psikolojik taciz ortamının olmadığı sertifikalandırılmalı. Kurum ve kuruluşlar denetlenmeli, sonrasında yetkin kuruluşlardan “Bu işyerinde mobbing ortamı yoktur” sertifikası alınmalı.

Bu haber toplam 3043 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.