Mevsim Depresyonları Tükenmişlik Sendromuna Neden Olabilir

Mevsim Depresyonları Tükenmişlik Sendromuna Neden Olabilir
Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Kemal Kaya, romantik yorgunluk veya bahar yorgunluğu adıyla bilinen mevsimsel ve geçici depresyonların tükenmişlik sendromuna dönüşebileceğini belirtti.

UFUK SOYHAN / YENİ ASIR


Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Kemal Kaya, romantik yorgunluk veya bahar yorgunluğu adıyla bilinen mevsimsel ve geçici depresyonların tükenmişlik sendromuna dönüşebileceğini belirterek, bunun tedavi edilmediği takdirde daha ağır sonuçlara yol açabileceğini söyledi. İklim değişikliklerinde insanların duygu durumlarında değişiklikler yaratabileceğini anlatan Dr. Kaya, bahar yorgunluğunu, bahar mevsiminde oluşan genel psikolojik semptomlar olduğunu bildirdi.

VÜCUT KİMYASI
Mevsimsel davranış değişikliğinde hormonlar, vücut kimyası ve uyku ritmi gibi faktörlerin rol oynadığını kaydeden Dr. Kaya, "Havaların ısınmasıyla birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler görülür. Bahar ateşi, günler uzarken ve ısı yükselirken bir enfeksiyon hastalığı gibi vurur. Evlerde toz kaldıran bahar temizliği, rahatsız oda koşulları, zayıf sosyal ilişkiler, iş-aşk konularında hayal kırıklıkları sorumlu tutulabilir" dedi.

YALNIZLIK DUYGUSU
Romantik yorgunluk veya bahar yorgunluğu adıyla bilinen mevsimsel ve geçici depresyonların fark edilip gerekli önlemler alınmadığı takdirde daha ağır rahatsızlıklara neden olabileceğini işaret eden Dr. Kaya, "Karşılanamayan sosyal arayışlar, arkadaş eksikliği ve yalnızlık duygusu yorgunluğu başlatır. İlaveten yoğun çalışma temposu, ekonomik kriz gibi dış nedenlere bağlı uzun süreli strese maruz kalınması durumunda, halsizlik, bitkinlik, yaşamın bir anlamı yokmuş duygusu ve çöküntü hissi, sonunda tükenmişlik sendromuna dönüşebilir. Tükenmişlik sendromu hafife alınmamalıdır" diye konuştu.

VÜCUTTA DÖKÜNTÜ
Kaya, tedavi uygulanmaması durumunda, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, huzursuzluk, gerginlik, iş yerinde performans düşüşü, aile içi ve toplumsal ilişkilerde bozulmalar ile psikosomatik rahatsızlıklar olan reflü, mide ülseri, ülseratif kolit, vücutta döküntüler ve sindirim sistemi problemlerini ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Bol bol yürüyün ve bisiklete binin
Dr. Kemal Kaya, bu yorgunluğu gidermek için vitamin ve besin destek alımının büyük önem taşıdığını belirterek, "Mümkün olduğu kadar eksik olan vitaminlerin alınması bahar yorgunluğunu fazla hissetmeden o dönemin geçirilmesini sağlar. Özellikle B ve C vitaminleri, potasyum ve çinko içeren besinler önemlidir. Yeterli düzeyde karbonhidrat alımı yorgunluktan korunmada önemlidir" dedi. Yorgunlukla baş edebilmek için öncelikle enerjinin doğru kullanılmasının öğrenilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, "Çalışma ve dinlenme periyotlarımızı ayarlamalıyız. Kısa ve sık dinlenme aralıkları yorgunluğun ortaya çıkmasını önleyebilir. Çalışırken vücut mekaniklerini doğru kullanarak kas ağrılarını engelleyebiliriz. Çalışma ortamının iyi havalandığından emin olmalıyız. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar vücudumuzda ekstra bir stres yaratır" diye konuştu. Düzenli egzersiz ile metabolizmanın hızlandığını ve dinlenmiş duruma göre daha fazla enerji oluşumunun sağlandığını işaret eden Kaya, "Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşınımını sağlar. Özellikle aerobik tipte olan yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 5707 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.