Mark Rutte'den Hükumete 'propaganda için gelmeyin' çağrısı

Mark Rutte'den Hükumete 'propaganda için gelmeyin' çağrısı
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'li bakanların 24 Haziran'daki erken genel seçim öncesi ülkesinde propaganda yapmasının, "kamu düzeni için tehdit oluşturacağını" söyledi.

Rutte, Türk politikacılarının kampanya talebini, "istenmeyen bir durum" olarak değerlendirdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Demokrasinin kendisine karşı yapılan ikiyüzlülüğü şikayet hakkı olsaydı ilk bu tavırları üreten siyasetçilere dava açardı." dedi.

Hollanda Başbakanı, Cuma günün bakanlar kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlayarak geçen yıl yapılan anayasa değişikliği referandumunda olduğu gibi, erken seçim öncesi de Türk hükümet üyelerini Hollanda'da görmek istemediklerini vurguladı.

Bunun, 2017 Mart'ında olduğu gibi kamu düzenini bozacağını söyleyen Rutte, Hollanda'daki Türkiye kökenli seçmenlere baskı uygulanmasını da önlemek istediklerini dile getirdi.

Seçim kampanyasının Türkiye odaklı olarak yürütülmesi gerektiğini savunan Hollanda Başbakanı, "Dışarıdan sorun ithal etmek istemiyoruz" dedi.

Önümüzdeki günlerde Türkiye kökenli göçmenlerin yoğunlukta olduğu ve Türk politikacıların ziyaret etmek isteyebileceği kentlerin belediye başkanları ile görüşeceğini açıklayan Rutte, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçek şu ki, konuşma ve toplanma özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğümüz var, ama bu sınırsız değil."

Başbakan 2017 yılında yaşananları hatırlattı

11 Mart 2017 tarihinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni verilmedi. Almanya'dan karayoluyla Rotterdam'a geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da, "istenmeyen kişi" ilan edilerek, polis eşliğinde sınır dışına çıkarıldı

Bu gelişme, Türkiye - Hollanda ilişkilerinde diplomatik krize yol açtı.

Başbakan Rutte, geçen yıl yaşanan olayların anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

"Türk Dışişleri Bakanı ile görüşmeler yapıldı. Konsolosluk ya da başka bir Türk kuruluşunda sınırlı sayıda insanın katılacağı bir toplantı yapabileceklerini söyledik. Ama bizi yaptırımla tehdit ettiler. Sonrasında yaşananları hep birlikte gördük."

Hollanda'nın yanısıra Almanya ve Avusturya hükümetleri de, Türk hükümet üyelerinin referandum kampanyası yapmasına izin vermemişti.

Almanya, 24 Haziran seçimleri için Türk politikacıların kampanya yapmasına da sıcak bakmıyor.

Başta iktidar ortağı Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) olmak üzere, bir çok siyasi parti "Türkiye'den sorun ithal edilmemesi" çağrısı yaptı.

Kaynak: BBC Türkçe


AB Bakanı Çelik'ten Avusturya ve Hollanda'nın açıklamalarına tepki

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hollanda'nın, Avusturya'yı takip ederek, "24 Haziran seçimleriyle ilgili bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarına dönük seçim konuşmaları ve toplantılarına izin vermeyeceğini" açıkladığını anımsattı. 

Söz konusu ülkelerin, bir yandan en temel demokratik hakların kullanımını engellediğini, bir yandan da "Türkiye'deki demokratik gelişmeler olumsuz yönde gidiyor" şeklinde ifadeler kullandığını belirten Çelik, "Demokrasinin kendisine karşı yapılan ikiyüzlülüğü şikayet hakkı olsaydı ilk, bu tavırları üreten siyasetçilere dava açardı." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, "Avusturya Başbakanı (Sebastian Kurz) ve Hollanda Başbakanı (Mark Rutte) açıktır ki bu kararları alırken demokratik değerlere yaslanmıyorlar, Türkiye düşmanı ve ırkçı siyasal hareketlere selam gönderiyorlar" ifadesini kullandı. 

Kaynak: NTV

Kaynak:BBC Türkçe

Bu haber toplam 4181 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.