Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi’nin hasta sayısı beş kat arttı

Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi’nin hasta sayısı beş kat arttı
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, önceleri tedavi için dahiliye, nöroloji ve ortopedi gibi polikliniklerine giden psikiyatri hastalarının, artık bilinçlendiği için kendilerine geldiğini bildirdi.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde 2004'ten 2012 yılına kadar 829 bin 148 hastaya poliklinik hizmeti verilirken 88 bin 193 hastanın yatışı yapıldı. Başhekim Ayer, hastalıkların arttığını fakat patlama noktasında olmadığını söyledi. Günümüzde hastalıkların daha iyi tanınması sebebiyle hizmet kalitesinin yükseldiğini, bundan dolayı da bakılan hasta sayısındaki artışın normal olduğunu ifade etti. Yapılan yeniliklerle hasta sayısının her yıl arttığını aktaran Ayer, 2004 yılında acil ve poliklinik tarafından görülen hasta sayısı 26 binken 2005'te 55 bin 897’ye ulaştığını bildirdi. 2012 yılında görülen hasta sayısının 131 bin 360 olduğunu, aynı şekilde yatışı yapılan hasta sayısının da arttığını aktaran Ayer, 2004 yılında 4 bin 998 yatış olurken 2012 yılında 10 bin 52’ye çıktığını kaydetti. 2004-2012 yılları arasında hasta sayısı artarken 2008’den itibaren yatan hasta sayısında düşüş yaşandığını dile getiren Ayer, 2004-2012 yılları arasında 829 bin 148 hasta görülürken 88 bin 193 hastanın da yatırıldığını bildirdi.

Manisa’ya Türkiye’nin her yerinden hasta geldiğine değinen Başhekim Ahmet Ayer, poliklinik sayısının artması, hastalıkların daha iyi tanınması ve hizmet kalitesinin yükselmesi sebebiyle halkın bilinçlendiğini vurguladı. Antalya, İzmir, Afyonkarahisar, Balıkesir, Kütahya ve Uşak’tan gelen hastalara baktıklarını anlatan Ayer, “Günlük olarak sık sık polikliniklerimize gelen hastalarımız var. Poliklinik sayısının artması, hastalıkların daha iyi tanınması sebebiyle daha iyi hizmet verimesinden kaynaklanıyor. Hastalıklar artıyor ama patlama göstermiyor, normal ritminde gidiyor. Hastanemizin kendisini yenilemesiyle ve poliklinikler açısından yeni doktorların gelmesiyle tedavi arayışları hızlandı.” dedi.

Hekim sayılarının 29’a çıktığını belirten Başhekim Ayer, “İlimize ve bölgemize en iyi şekilde hizmet edebilmek kendimizi geliştiriyoruz. Çocuk psikiyatrisinde de, erişkin psikiyatrisinde de öyle. Akıl veya depresyon hastalıklarımızın yıllık seyirleri Türkiye ortalaması civarında. Manisa açısından daha fazla hasta oluyoruz diye bir istatistik yok ama biliyoruz ki bölgemiz yazın çok sıcak. Özellikle düzensiz tedavi olan, kontrollere gelmeyen hastalarımızın birtakım riskleri var. Bu riskler açısından diyoruz ki bizimle beraber olsunlar. Aylık kontrollerini yaptırın, ilaçlarını düzenli kullanın. Bizim etkinliklerimizden yararlanın, biz de sizi risklerden, hastalıklardan koruyalım.” diye konuştu.

Tedavi oranlarından da bahseden Ahmet Ayer, şunları kaydetti: “Akıl hastalığı grubunda şifa oranı, hastalık tiplerine göre değişiyor. Bipolar bozukluk dediğimiz manik depresyonlarda yüzde 100 şifa bulunabiliyor. Şizofrenik bozukluklarda, erken teşhis yapılırsa tedavi imkanı var. Alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili tedavilerde ise ekibimizin başarısının yanısıra kişinin mücadelesi de gerekiyor. Genellikle çevre ve kişi faktörü güçlü olmuyor. Şu anda madde tedavilerinde akıl hastalıklarına göre daha düşük oran söz konusu. 100 alkol veya madde bağımlısından 10’unu tedavi edebiliyoruz. En kötü akıl hastalarını yüzde 80 tedavi ederke, alkol ve madde bağımlılığında ise oranımız yüzde 10 civarında. Bunun nedeni, akıllı insanların alışkanlıklarından vazgeçmemeleri.”

Bu haber toplam 2312 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.