Kusursuz Görünme Psikolojisi Medyanın Eseri Mi?
Son günlerde, Amerikan basınının gündeminde reklam kampanyalarında ‘vamp’ çocukları kullanan Fransız markaları yer alıyor. 10 yaşındaki model Thylane Blondeau’nün Vogue dergisinin Fransız edisyonunda yayımlanan çekiminin yarattığı şok henüz atlatılmamışken, 4-12 yaş aralığındaki kızlar için iç çamaşırı üreten ‘Jours Après Lunes’ adlı marka da seksi reklam kampanyasından dolayı yerden yere vuruldu. New York Daily News gazetesi, dört yaşındaki çocukları ‘Ve Tanrı Kadını Yarattı’ filminin setinden çıkmış gibi göstermekle suçlarken, ABC kanalında yayımlanan ‘Good Morning America’ adlı programda, bu tip çekimlerin pedofiliye davetiye çıkardığı söylendi.
Fransız basını, Amerikalıların kendilerini ‘cinsel sapıklığa davetiye çıkarıyor’ olarak gösterdiğini ve bir kaşık suda kıyamet kopardığını iddia etti. Markanın yaratıcısı Sophie Morin, eleştiriler üzerine, reklam kampanyasını şöyle savundu: “Vogue çekimiyle benim reklam kampanyamın benzerliği yok. Reklamda kullanılan modeller topuklu ayakkabı giymiyor, iç çamaşırları da seksi değil. Evet, yüzlerinde makyaj var, saç tasarımları da belki abartılı; ama reklam kampanyasını tasarlarken, pedofilleri değil, annelerini taklit eden kız çocuklarını düşündük. Modellerimiz güzel ve şirin; zaten reklam kampanyasının amacı markayı güzel göstermektir. Ayrıca markamızın ürünleri Amerika’da satılmıyor. Yani kıyameti kopramalarına gerek yok, çocukları ‘tehlike’ altında değil.”
Güzellikte üst yaş sınırı ne?
Amerika-Fransa arasında seksapelin alt yaş sınırı konusundaki tartışmalar sürerken, İngiltere’de farklı bir güzellik konusu gündemde. Ünlü oyuncu Helen Mirren, ‘en güzel vücutlar’ listesinde David Beckham’la zirveyi paylaşması, oyuncular arasında ‘güzellik baskısı’ konusunda tartışmaların çıkmasına neden oldu. 66 yaşındaki Helen Mirren, İngiliz Esquire dergisinin son sayısında yarı çıplak poz vermiş, gençlik yıllarında daha güzel olmasına rağmen, o yaşların verdiği bilinçsizlikle, durumun tadını çıkaramadığını, ama şimdi gerçekten kendisini seksi hissettiğini söylemişti.
Bu röportaj, Emma Thompson’ı çileden çıkard: “Onun gibi saygın bir oyuncu bile, güzelliğinden yana konuşursa, halimiz ne olur? Kadınların tek özelliği güzel olmaları mı? Hollywood’da üzerimizdeki ‘güzellik baskısı’ tüm oyuncuların estetik cerrahların kapısını aşındırmasına neden oluyor. Mirren için söylemiyorum ama, bir süre sonra yüzde ne ifade kalıyor, ne de mimiklerini kontrol edebiliyorlar. Bu baskı tüm kadınları da etkiliyor.” 52 yaşındaki Thompson’ın isyanı, Kate Winslet ve Rachel Weisz’ı da etkiledi; iki yıldız ‘güzellik baskısı’na karşı, asla cerrahi müdahalelerde bulunmayacaklarını açıkladı. Hatta Winslet, şakayla karışık bir ‘anti-estetik kurumu’ oluşturmalarının da söz konusu olduğunu söyledi.
İdeal yaş 21 mi?
Time dergisi, medyadaki beşikten mezara güzel kalma baskısının yarattığı tahribatı inceleyen bir makale yayımladı. Makalede güzel görünme telaşının anaokuluna kadar düştüğü belirtiliyor: “Zincir mağazalarda çocuklar için seksi hemşire kostümü satılınca kıyamet kopuyor, ama dört yaşındakiler için yapılan güzellik yarışmasının kulisini anlatan yarışma ‘Toddlers and Tiaras’ reyting rekoru kırıyor. Demi Moore, twitter’da çıplak poz yayımladığı zaman, kadınlar kriz geçiriyor. Helen Mirren’ın da güzel vücut yarışmasında yarıştırılması, işleri kolaylaştırmıyor: Neden böyle yetenekli bir oyuncuyu, 20 yaşındakilerle rekabet etme zorunluluğunda bırakıyoruz? Kadınlar, 10, 30 hatta 70 yaşında bile kendilerini ‘21’ yaşında görünme ihtiyacında hissediyorlar.”
Haberde, her yaşta seksi görünme mecburiyetinin, estetik müdahalalere ihtiyaç duyma yaşını alta çektiği de iddia edildi: “Çocuklar 9 yaşında makyaj yapmaya, 22 yaşında ise Botoksa ihtiyaç duymaya başlıyorlar. 35 yaşındaki kadınlar, 13 yaşındaki modellerin bacaklarına özenerek, spor salonlarını ve ameliyathaneleri dolduruyor. Medyanın pompalamasıyla seksi görünme telaşı 10’da başlıyor, 70’e kadar sürüyor. Gerçeklikle bağdaşmayan kusursuz güzelliği yakalama hayali, kadınların dünyasında büyük bir depresyon yaratıyor.” Amerikan Piskoloji Derneği’nin araştırması da bu tezi destekliyor. Yapılan son araştırma, basında görülen reklamların, kadınların fiziksel görünümüyle ilgili olan beklentilerini çok yükseğe çekmelerinin özgüven eksikliği ve depresyon yarattığını mortaya koydu. Buna bağlı olarak kadınlar kendilerini yeteri kadar seksi hissetmeyerek, cinsellikten de soğuyor.
Uzmanlar ne diyor?
Kadınlar da kolay yolu seçiyor
Prof. Dr. Alper Hasanoğlu (Psikiyatrist)
Kadınlarda yaşlılıkta da genç gözükme ihtiyaci doğuyor. Bunun önemli nedenlerden biri kadını meta olarak gösteren moda, medya ve tüketim dünyasına hizmet eden her türlü kültürel etkenlerdir. Bütün bunların sonucunda zamanla kadının zihnine yerleşen bilgi de şudur: “Değerim görünümümle ilgilidir. Ne kadar güzel, ne kadar alımlı, ne kadar çekici görünürsem, o kadar çok sevilirim.” Oysa, ne kadar çok uğraşırsak uğraşalım, temelde ‘kusurluyum, eksiğim’ şeması bulunan bir insanın, cerrahi müdahaleler sonucunda kendisini kusursuz hissetmesi mümkün değildir. Maalesef tüm kültürler, buna dinler de dahil, kadını erkeğin hizmetine sunma yarışındadır. İşin en acı tarafı, bu bilgiyi içselleştiren kadınların da alet olması ve itiraz etmemesidir. Çünkü kadın da kolay yolu seçmekte ve karşısındakini etkileme yolu olarak cinselliği, ‘kusursuz görünümünü’ kullanmaktadır.
Önemli olan gençliği korumak
Prof. Dr. Onur Erol (Estetik cerrah)
Son trend, önce basit işlemlerin uygulanması; 20’li, 30’lu yaşlardan itibaren lazer, doku enfeksiyonu gibi gençliği koruyucu müdahaleler uyguluyoruz. Zira gençlik ancak cilt bakımı, sağlıklı beslenme ve uygun lazerlerle korunursa, ileride zamanı geriye alıcı müdahaleler uygulanabilir. Cildin kolajen dokusu, kemik yapısı gibi özellikleri korunursa, 10, 20 ya da 30 yaş genç görünmek tabii ki mümkün. Ancak 65 yaşında ‘20 yaşında gibi görüneyim’ diye gelirse ve kendine bakmamışsa, çok olumlu bir sonuç alamayız. Küçük çocuklara ancak şu şekilde müdahale yapıyoruz; kepçe kulak, tavşan dudak gibi psikolojik yapısını etkileyebilecek kusurları okul öncesi düzeltiyoruz. Ayrıca, 16 yaşında, ihtiyacı olanlara estetik müdahaleler uygularız. Zira 16 yaşındaki birine artık çocuk denmez biz bu grubu adolesan olarak adlandırıyoruz.
Radikal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.