Kurdeşen'in Nedeni Psikolojik Olabilir

Kurdeşen'in Nedeni Psikolojik Olabilir
Kaşınma, kızarma ve kabarmayla belirti veren ürtiker bazı ciddi hastalıkların yanında psikolojik ya da psikiyatrik bir rahatsızlığınızın da işaretçisi olabilir...

Eyyüp Boğazkesen / Zaman


Genellikle birkaç saat içerisinde kaybolan ancak 24 saatten fazla sürmeyen kaşınma, kızarma ve kabarmayla belirti veren ürtiker (halk arasında kurdeşen olarak bilinen deri hastalığı) başlangıçta ilaç, gıda gibi sebeplere bağlanıp gereken önem verilmiyor.

Oysa bunlar diğer bazı ciddi hastalıkların yanında psikolojik ya da psikiyatrik bir rahatsızlığınızın da işaretçisi olabilir. Hastalık 6 haftadan uzun sürdüğünde altta sıklıkla psikolojik sorunlar çıkabiliyor. Başka bir sebebe bağlı olsa bile tedavi edilmediğinde psikolojik ve psikiyatrik sorunlar gelişebiliyor. Sebepsiz ve tedavilere cevap vermeyen hastalığınız varsa özellikle psikolojik stresle tetiklenen bir ürtiker hastası olabilirsiniz.

Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Dermatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Metin, ürtikerin psikolojik yönünün 150 yıla yakın zamandan beri bilindiğini belirtti. Doç. Dr. Ahmet Metin, "Ürtiker toplumda yüzde 15-20 arasında görülüyor ve her 4-5 insandan biri bu rahatsızlığı hayatında en az bir kez de olsa yaşıyor." dedi.

Kadınlarda daha sık rastlanan hastalık, genellikle 20-40'lı yaşlarda daha fazla görülüyor. Deri damarlarının geçirgenliğinin artması ve genişlemesi neticesinde dokuya kan sıvısının sızmasıyla oluşan rahatsızlık, daha derin kısımları etkilediğinde kaşıntı ve kızarma olmaksızın ağrı ve şişlikle belirti veriyor ve anjiyo-ödem adıyla biliniyor. Anjiyo-ödem sadece deride değil, ağız içi, boğaz ve genital bölgede de yerleşebiliyor. Özellikle boğazda geliştiğinde nefes almayı engelleyerek tehlike oluşturabiliyor.

Doç. Dr. Ahmet Metin, hastalığın akut ve kronik olarak iki ayrı tipi olduğunu söyledi. Akut rahatsızlık dönemi 6 hafta sürüyor ve bu tipin sebebi genellikle bulunup tedavi edilebiliyor. Kronik tipte ise yüzde 70-80 oranında neden bulunamıyor. Bunların ise yüzde 35-50'sinde hastalığı psikolojik etkenler ve stres tetikliyor. Kronik seyir haldeki hastalık çoğu zaman sebebin bulunmaması ve tedavi edilememesi nedeniyle ayrıca psikolojik sorun oluşturup hastalığı daha da artırıp kişiyi psikiyatri vakası yapabiliyor.

Doktorunuza yaşadığınız sıkıntıları anlatın

Kurdeşen hastalığının en belirgin özelliği ciltte 1-2 santim çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı, yer değiştiren döküntüler olmasıdır. Kabarıklıklar genellikle yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda oluşur. Aile değişikliği, ev ya da iş korkuları, utanma durumları, dolandırılmak, finansal sorunlar, terfi, aşağılanma, deprem, korku, gece mesaileri gibi birçok uzun ve düşük düzeyli stresli yaşam olayları ile yüksek ve ani stres durumları ürtikeri ortaya çıkarabiliyor. Hastaların paniğe kapılmadan hekime başvurması gerekiyor. Hekimle görüşme sırasında psikolojik sıkıntılarınızdan da bahsetmeniz gerekir. Bunların gizlenmesi ve çözümsüz kalması tedavinizi de olumsuz etkileyebilir.

Bu haber toplam 6204 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum