1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kocaeli'de Artık ambulanslarda psikolog olacak

Kocaeli'de Artık ambulanslarda psikolog olacak

Kocaeli Valiliği'nde gerçekleştirilen Acil Serviste İntihar Girişimlerine Psikolojik Destek ve Krize Müdahale Programı Kurulu Toplantısı'nda intihar olaylarına müdahale amacıyla giden ambulanslarda uzman psikologun olması kararı alındı...

A+A-

Sağlık İl Müdürlüğü'nün çağrısıyla intihar girişimlerine Psikolojik Destek ve Krize Müdahale Programı kapsamında Valilik 100. Yıl Toplantı Salonu'nda Kontrol Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıya; Vali Yardımcısı Mustafa Ünlüsoy başkanlık etti. Yardımcılığını ise Sağlık İl Müdür Yardımcısı Şerif Kasımoğlu yaptı. Toplantıda Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Ocak ve Aralık 2010 tarihleri arasında ilimizde gerçekleşen intihar teşebbüsleri araştırmaları kurula sunuldu. İstatistik sonuçlarına göre,

1077 kişinin intihara teşebbüs ettiği, 36 kişinin ise teşebbüs sırasında öldüğü ortaya çıktı.

İntihar oranlarına göre sıralamada ise en fazla intihar edenler ilköğretim ve lise mezunu, şekillere göre ise 23 kişi kendini asmış, ateşli silahlarla 11 kişi, yakma ile 1 kişi, yüksekten atlamayla ise 3 kişinin hayatını kaybettiği saptandı. İntihar nedenlerinin ilk sırasında 9 kişi ile ekonomik sebepler oldu. Bunun 8 kişisi hastalıklar sebebiyle, 6 kişi ile aile içi şiddet, 3 kişi karşı cins baskısı, 1 kişinin de psikolojik nedenden kaynaklandığı ortaya çıktı.

POLİS İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Toplantıya katılan Başkomiser Atakan Ateşli konuyla ilgili yaptığı konuşmada, “İntihar girişimlerine önce polis ve ambulans gidiyor. Burada intihara teşebbüs eden vatandaşı ikna etme görevi polise düşüyor. Bunun çok örnekleri olmuştu. Biz her ambulansta bir psikolog olmasını öneriyoruz. İntihar ihbarı ulaştığı anda görevli doktor olay yerine gitmeli” dedi. Ateşli’nin bu önerisi kuruldan onay aldı. Kasımoğlu ise bu yönde çalışma yaptıklarını ve bunun 2 ay içinde gerçekleşebileceğini söyledi.

KLİNİK KURULACAK

Komisyonda konuşulan bir diğer konu ise teşebbüsün ardından kurtarılmış kişilerin tedavilerinin sürekliliği oldu. Yapılan görüşmelerde hastaların teşebbüsünün ardından tedavilerinin sürekliliği ve intihar psikolojisinden çıkma durumuna kadar hem çevresel faktörlerin hem de psikolojik faktörlerin gözetilmesi gerektiği vurgulandı. Kocaeli Adliyesinde uzman olan İlker Tokgöz ise bunun hukuksal durumunu anlatarak, “Denetimde Serbestlik çerçevesinde biz bu olayların ardından bir rapor hazırlıyoruz ve hastaların durumunun takibinin gerektiğini yetkili makamlara bildiriyoruz” dedi. Kocaeli Devlet Hastanesinde 3 psikiyatri doktorun görev halinde olduğu ve diğer hastanelerde bu sayınında arttığını ve bu hastalar için ayrı bir klinik açılmasının söz konusu olduğu belirtildi. Kasımoğlu’nun verdiği bilgiye göre kentte bir hastane kampüsü kurulma çalışmalarının olduğu ve bu gibi durumlar için bu kampus içinde bir klinik kurulacağı müjdesi verildi.

EĞİTİMLER YAPILACAK

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Hasanoğlu ise yaptığı konuşmada, “Biz okul çağındaki intiharların önlenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bizim düşündüğümüz projelerin arasında seminer ve eğitimler olacak. Bu seminer ve eğitimlerde İntiharın engellenmesi yönünde değil bunun özendirici olmaması açısından bunun engellenmesi yönünde dolaylı anlatımlarla bu çalışmaları yürütüyoruz. Biz eğitimlerimizde anne ve babaları da kullanmak istiyoruz. Fakat bunu anlatacak anne ve baba bulamıyoruz. Öğrencilerimiz açısından sorunlar var. 99 depreminde kayıplardan dolayı sonra evlenen anne ve ya babalar var. Bunlar çocuklar için bazen sorun olabiliyor. Ama bu eğitimler konusunda kararlıyız” şeklinde konuştu.

BASINA MESAJ VERİLDİ

Yapılan toplantıda basının yaptığı intihar haberlerinin bazen özendirici bulunduğu belirtildi. Ülkemizde bazı televizyon dizilerinde, filmlerinde ve ya gazetelerdeki intihar haberlerinde sürekli intihar haberlerine yer verildiği, gazetelerin yaptığı bazı intihar haberlerinin ise özendirici olduğu belirtildi. Yapılan çalışmalarda basının üzerine düşeni yapması gerektiğini ve gereken hassasiyeti göstermesi gerektiği bildirildi.

BÜYÜKŞEHİR KATILMADI

Tüm kurumlara yapılan davetler sonucu Büyükşehir belediyesi dışında tüm kurumlar toplantıya katıldı. Yapılan toplantıda hiçbir psikolog ya da psikiyatr olmaması dikkat çekti. Bununla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Şube Müdürü Şerif Kasımoğlu, “Biz Büyükşehir Belediyesine de davet gönderdik ama onlar bir heyet göndermedi. Oysa ki Büyükşehirin bu konuda çalışmalarının olduğunu ve hassasiyetlerini biliyoruz. Burada bir psikolog ve psikiyatr olmaması dikkat çekici. Bundan sonra yapılacak toplantıda bu doktorlarımızı da aramızda görmek isteriz” dedi

SONUÇ AÇIKLANDI

Toplantı sonrası yapılan sonuç bildirgesini Vali Yardımcısı Mustafa Ünlüsoy okudu. Ünlüsoy sonuç bildirgesinde alınan kararları intihar girişimlerine psikolog gönderilmesi, eğitim çalışmaları, girişimlerin ardından kurtulanların tedavilerinin sürekliliği olarak sıraladı. Ünlüsoy çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Çalışmalarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Burada alınan kararları raporlayıp Sağlık Bakanlığına ulaştıracağız” dedi.

Kocaeli Gazetesi

Bu haber toplam 4323 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.