1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Klinik Psikologların Serbest Çalışmasının Önü açıldı

Klinik Psikologların Serbest Çalışmasının Önü açıldı

Türk Psikologlar Derneği'nin başvurusu üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İDD kararıyla Klinik Psikologların serbest çalışmasının önü açıldı. TPD'nin sosyal medya hesaplarında yer alan haberin ayrıntıları şöyle:

A+A-

Maruf BEÇENE'nin Haberi / Aktüel Psikoloji


Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığının genel görüşü Klinik Psikologların bağımsız çalışamayacakları yönündeydi. Hukuki mesnede dayandırılamayan bu yaklaşımdan hareketle İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri 1219 Sayılı kanunun çeşitli maddelerini gerekçe göstererek incelemeler başlatıyor ve kurum kapatmaktan idari para cezalarına bir takım müeyyideler uyguluyordu. Psikologlar için oldukça tedirgin edici ve huzursuzluğa sebep olan bu yaklaşım uzun yıllardır kangrene dönüşmüştü. Siyasi irade bu konuda kolları sıvamadığı gibi STK'larda etkisiz kalıyordu. Psikolojik hizmetlerin hekim odaklı olması gerektiği şeklindeki Bakanlık görüşü, dünyadaki yaygın uygulamalarla çeliştiği gibi aynı zamanda güncel bir yaklaşım da değildi.

Türk Psikologlar Derneği, Sağlık Bakanlığının Klinik Psikologlar hakkındaki yorum düşünce ve yaklaşımlarını konu alan bazı kararlarını yargıya taşımıştı. TPD bugün yargıya taşıdığı bu sürecin  Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İDD E. 2021/1347 K. 2021/2136 sayılı kararı iptal edildiğini duyurarak Türkiye Psikoloji tarihinde önemli bir dönemeci girildiğinin haberini üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı.

TPD tarafından yapılan açıklamanın ayrıntıları şöyle:


Camiamız ve Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
Klinik psikologların mesleklerini serbestçe icra etmelerinin uygun görülmemesine ilişkin Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 16/07/2018 tarihli ve 244 sayılı işleminin ve bu işlemin geri alınmasına yönelik başvurumuzun zımnen reddine dair işlem, derneğimizce açılan dava neticesinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İDD E. 2021/1347 K. 2021/2136 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Bu yargı kararı ile birlikte klinik psikologlar mesleklerini serbestçe icra edebileceklerdir.



tpd-001.jpg

Bu haber toplam 11880 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.