Kışın hasta olmamak için dikkat edilmesi gerekenler

Kışın hasta olmamak için dikkat edilmesi gerekenler
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Deniz Şahin Şimşek, “ Kışın hasta olmamak için dikkat edilmesi gerekenler” hakkında bilgi verdi.

Aktuel Psikoloji / Haber Merkezi


Ataşehir Memorial Tıp Merkezi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Deniz Şahin Şimşek, “ Kışın hasta olmamak için dikkat edilmesi gerekenler” hakkında bilgi verdi.  

Hava sıcaklıklarındaki ani yükselme ve düşmelere vücudumuz hemen uyum sağlayamaz. Bu uyumu sağlamak için çalışırken yorulur ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu nedenle ilkbahardan yaza geçerken ya da şu anda olduğu gibi sonbahardan kışa geçerken daha çok hastalanırız. Kendimizi, yorgun, mutsuz hissedebiliriz. Eklem ağrıları, baş ağrıları olabilir. Kışın daha çok hastalanmamızın nedeni soğuk değildir. Soğuk sadece solunum yollarını hassaslaştırarak, viral ya da bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkışını hızlandırır. Bu nedenle solunum sistemini ilgilendiren her tür hastalık nezle, grip, farenjit, sinüzit, bronşit, zatürree kış aylarında daha fazla görülür. Ayrıca kışın daha çok toplu taşıma aracı kullanılması, kısa mesafeler için bile araca binilmesi, insanların daha çok kapalı alanlarda ( sinema, alışveriş merkezi gibi) birlikte vakit geçirmesi solunum yolu ile bulaşan hastalıkları artırır.

Özellikle çocuklar ve yaşlılar risk altında

Bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaşın üstündekiler, sigara içenler, astımı, diyabeti, kalp rahatsızlığı olanlar kış aylarında daha çok risk altındadır. Bu grup, hem daha sık hastalanır, hem de hastalıkları daha ağır seyreder. Ayrıca kışın hava daha nemli olduğundan eklem ağrıları daha sık olur. Güneş ışığı daha az olduğundan mevsimsel depresyonlar görülür. Tüm bunlardan dolayı kış ayına hazırlanmaya çalışan vücudumuza ve bağışıklık sistemimize yardımcı olmamız gerekir. Bu dönemde yapmamız gereken en önemli şey; düzenli bir hayat sürmektir. Bu aylarda öğün atlamamaya, 3 öğün düzgün ve dengeli beslenmeye, bol sıvı almaya, en az 8 saatlik düzenli gece uykusunu uyumaya dikkat etmeliyiz. Bu dönemde alkol alımının sınırlandırılması yararlı olacaktır.

Mutlaka C Vitamini desteği alın

Yapılan çalışmalar B, C vitamini ve potasyumdan zengin beslenmenin hem yorgunluk hissini azaltmada hem de hastalıklardan korumada yardımcı olduğunu göstermiştir. B ve C vitamini, meyve ve sebzelerde bolca bulunur. Muz, patates gibi gıdalar ise potasyum açısından zengindir. Bunları soframızdan eksik etmemeye özen göstermeliyiz. İlave olarak günlük 1000 mg C vitamini desteği kullanılabilir.

Kış ayları sigarayı bırakmak için de güzel bir fırsat

Halen sigara içiyorsak, bu sonbahar bırakmak için güzel bir fırsat olabilir. En azından evde, çocukların yanında ve kapalı alanlarda içmemeye özen göstermeliyiz. Hava soğuk diye evimizi havalandırmaktan vazgeçmemeliyiz. Her gün bulunduğumuz mekanları havalandırmalıyız.

Kat kat kalın giysilerden kaçının

Diğer önemli bir faktör, bizi soğuktan koruyacak ancak terletmeyecek tarzda giyinmektir. Bu nedenle kalın tek bir kat giysi yerine daha ince birkaç kat giyinmeyi öneriyoruz. Özellikle baş bölgesi, el ve ayaklar, burun ve kulak gibi vücudun uç kısımlarını sıcak tutmaya çalışmalıyız. Su geçirmeyen ayakkabı, bere, eldiven ve kaşkol kullanmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Soğuktan korunacak şekilde giyinip açık havada yapılacak yürüyüşler kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

Selamlaşmalarda öpüşmektense tokalaşmayı tercih edin, kimden enfeksiyon bulaşacağı belli olmaz

 Solunum yolu enfeksiyonu geçiren çalışanların ya da öğrencilerin iyileşene kadar okula, işyerlerine ve birçok insanın bir arada bulunduğu kapalı mekanlara gitmekten ve toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınmaları önemlidir. Bu önlemler enfeksiyonun sağlam kişilere bulaşmasını engeller. Selamlaşmalarda öpüşmek yerine sadece el sıkışmak ve ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamakta hastalıklardan korunmada bize yardımcı olur. Ayrıca üst solunum yolunu ilgilendiren hastalıkların hepsinin birbirinden farklı olduğunu, bir kısmında (Sinüzit gibi) 14 günlük ciddi bir antibiyotik tedavisi almak gerekirken, diğer bir kısmında ( Nezle gibi) sadece şikayetlerin hafiflemesini sağlayacak birtakım önlemlerin alınmasının yeterli olduğunu unutmamak gerekir. Yine bazılarında hastanın hayati tehlikesi olabilir ya da hastanede takip gerekebilir ( zatürree gibi) Bazıları basit bir viral enfeksiyon olarak başlayabilir (grip gibi) ancak başka komplikasyonlar eklenebilir. ( Zatürree, otit v.s )

Grip aşısı hastalıktan korunmak için önemli bir yöntemdir

Özellikle kış aylarında- solunum yolunu ilgilendiren şikayetleriniz olduğunda hele ki bunlar 48 saatten uzun bir süre devam ediyor ve aldığınız birtakım önlemlerle ( istirahat, vitamin, ağrı kesici gibi) düzelmiyorsa doktora başvurmanız gereklidir. Çok sık grip olanlar, çok ağır grip geçirenler, astımı, diyabeti, kalp rahatsızlığı olanlar ve 65 yaşın üstündeki kişilere grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Aşının herhangi bir yan etkisi yoktur. Çocuklar dahil herkese uygulanabilir. Sadece yumurta alerjisi olanlara grip aşısı yapılmaması gerekir. Aşının koruyuculuğu %80'dir.

Bu haber toplam 2251 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.