1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Kimler panik atağa yatkındır?

Kimler panik atağa yatkındır?

Panik bozukluğu yaşayan kişiler arasında, sorumluluk duygusu fazla yöneticiler çoğunlukta. Özellikle kendi işini yöneten kadın ve erkeklerde sık görülüyor.

A+A-

Bugün Gazetesi, Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi işbirliği ile panikatak yazı dizisini okuyucularına sunuyor. UZM. DR. SEMRA KAYA BARİPOĞLU- UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK tarafından hazırlanan yazı dizisi; panikatak konusunda merak edilen bir çok soruyu yanıtlayarak okuyucuların hastalık hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyor.

Fazla sorumluluk hasta ediyor

Panik bozukluğu yaşayan kişiler arasında, sorumluluk duygusu fazla yöneticiler çoğunlukta. Özellikle kendi işini yöneten kadın ve erkeklerde sık görülüyor. Zamanla yarış yapmaktan, saniyenin peşinde koşmaktan başlıyor bu sorun.

Kimler panik atağa yatkındır?

Panik atağın, bozukluğa dönüştüğü durumlarda, bu hastalığı yaşayanların kişilik özelliklerine göre bir tanımlama var tabii ki. Bizim mükemmeliyetçi dediğimiz kişilikler bu hastalığa daha yatkın oluyor. Kurallara uyan, kesinlikle kuralların dışında davranılmasına tahammül edemeyen kişiler bunlar. Dakik, her şeyi zamanında yapmak isteyen, yaşamının her alanında her şeye çok dikkat eden, ilişkilerinde sınırlar çizen bu kişiler aynı zamanda günlük yaşamlarında da çok sorumluluk alıyorlar.

Ev kadınlarının durumu nedir?

Ev hanımlarının tabii ki, çok yoğun biçimde ev işleri var. Sorumluluk duyguları da gelişmiş olduğu için kimsenin en ufak bir sorununa kayıtsız kalamıyorlar. Bu insanlar, hemen herkesin onların görüşüne ve çözüm önerilerine başvurduğu en güçlü insan profili oluyorlar ve en önemlisi kendi sorunları olduğunda bunları yakın çevrelerindeki kimseye yansıtmıyorlar. Evdeki her şeyi çekip çevirirken, hasta olana onlar bakıyor. Ne yazık ki, bir süre sonra böylesine bir yük fazla geliyor bu kişilere. Panik bozukluğu yaşayan kişiler arasında, sorumluluk duygusu fazla yöneticiler, özellikle kendi işini yöneten kadın ve erkekler sık görülüyor.

Panik atak belirtileri nelerdir?

 En çok görülen belirtiler arasında; göğüs ağrısı, kollarda uyuşmalar, kalple ilgili belirtiler oluyor. Aldığınız nefes yetmiyor gibi bir his gelişiyor, kan beynine sıçrıyor hissi yoğunlaşıyor, atak sırasında tansiyon da yükseliyor, baş dönmesi, dengesizlik, mide bulantısı karın ağrısı, bağırsak hareketlerinde artış, ishal, ter basmaları şiddetli bir şekilde yaşanıyor.

Kaynak: BUGÜN GAZETESİ

UZM. DR. SEMRA KAYA BARİPOĞLU- UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi (0216 633 06 33)

Bu haber toplam 3960 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.