Kaşıntı ciddi hastalıkların habercisi

Kaşıntı ciddi hastalıkların habercisi
Kaşıntının vücudun pek çok sistemiyle ilgili olabileceğini ifade eden Uzman Dr. Duygu İbrişim, kaşıntının bir çok hastalığın habercisi olduğuna dikkat çekti...

BUGÜN - Kaşıntının şiddetinin değişebileceğini ifde eden İbrişim, "Kaşıntının tedavi edilebilmesi için altında yatan hastalığın bilinmesi gerekir" dedi.Kaşıntı, kişilerin çoğunda zaman zaman rastlanan bir durumdur. Vücudun pek çok sistemiyle ilgisi bulunabilir. Kronik böbrek yetmezliğinden karaciğer hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığın belirtilerinden birinin de kaşıntı olduğunu ifade eden Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, "Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli ya da tatlı tatlı kaşınıyorsanız bu durum ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir" dedi.

Kaşıntının birçok hastalığın habercisi olabileceğini ifade eden İbrişim, "Kaşıntı başta deri hastalıkları olmak üzere, kronik böbrek hastalığı, deri hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları, karaciğer ve safra yolları hastalıklarının belirtilerinden biridir" diye konuştu.

Bazı hastalarda makat çevresi ve genital bölgenin kullanılan temizlik malzemelerinden dolayı kaşınlanabileceğini aktaran İbrişim, "Aşırı temizlik de kaşıntının sebebidir. Bunun yanı sıra kullanılan deterjandan parfüme kadar bir çok ürünü kaşıntıya sebep olup olmadığına dikkat etmeliyiz" dedi. İbrişim , sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Makat bölgesindeki kaşıntı, geçirilmiş cerrahi veya radyoterapiden de kaynaklanabilir. En sık karşılaştığımız ise uyuz hastalığıdır" dedi.

TEKRAR EDEN KAŞINTI

Hastaların çoğunun tekrar eden kaşıntı problemiyle kendilerine başvurduğunu aktaran ibrişim, "Kaşıntıyla birlikte sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, karında şişlik, ateş gibi belirtilerle de karşılaşabilirsiniz" dedi. İbrişim, tedavinin altında yatan hastalığa göre değiştiğini kaydetti.

NASIL KORUNMALI?

İbrişim, kaşıntının geçmesi için şu önerilerde bulundu:

Sabun ve deterjanlar ile aşırı ovmadan kaçınılmalı.

Makat çevresini kuru tutun.

Dar ve naylon giysilerden uzak durulmalı.

Pamuklu çamaşır tercih edilmeli.

Kahve, çay, kola, bira, çikolata, domates, baharatlar perianal kaşıntıya neden olabilir. Bu gıdalar diyetten 2 hafta süre ile çıkarılmalı ve semptomlar düzeldikten sonra birer birer diyete eklenmelidir.

Dirençli vakalarda dermatoloji ve psikiyatri muayeneleri yararlı olabilir.

Hemoroid, mantar infeksiyonları, parazitler gibi tespit edilebilir nedenleri tedavi etmek gerekir.

Bu haber toplam 6603 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.