1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Karamsarlığa Direnmenin Beş Yolu

Karamsarlığa Direnmenin Beş Yolu

Belki bir gecede dünyadaki olumsuz durumları değiştirmemiz çok zor ama en azından kendi içimizdeki olumsuz düşünceleri pozitife çevirmek için bir şeyler yapabiliriz.

A+A-

Dört duvar arasında tıkılı kalma hissi, iş kaybı, gelecek kaygısı ve daha bir çok olumsuz düşünce bizleri karamsarlığa doğru sürükleyebiliyor.

Belki bir gecede dünyadaki olumsuz durumları değiştirmemiz çok zor ama en azından kendi içimizdeki olumsuz düşünceleri pozitife çevirmek için bir şeyler yapabiliriz.

Karamsarlığa direnmenize yardımcı olacak birkaç öneri yazdık.

1. Mevcut duruma yaklaşımınızı değiştirin

Korku ve öfkeye kapılmak yerine kendinize şu soruyu sorun: beni gerçekten ne rahatsız ediyor? Şu an yaşadığım endişe durumunda gerçekten ne kadar haklıyım? Yaşanan durumlardan ne kadar etkilendim? Buradaki amaç, krizin bize sunduğu gerçek risklerle hayali riskler arasındaki ayrımı yapabilmektir. Gerçek ve hayali endişelerinizi saptayarak korkularınızdan uzaklaşabilirsiniz.


e1.jpg

2. En kötüsünü hayal edin

Yaşanılan durumun sizin için en kötü sonuçları doğuracağını düşünün: o zaman ne yapardınız? Bu uygulama, en kötü senaryoyu yaşama durumunuzda çözüme kolaylıkla ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Hatta bu sayede kaygılarınızın yersiz olduğunu da anlayabilirsiniz.

Krizler en çok da alışkanlıklarımızdan uzaklaşmamıza neden olduğu için bizleri korkutur. Ancak kriz anları, önceliklerinizi yeniden gözden geçirmenize ve kendiniz için gerçekten neyin önemli olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. Yani ilkelerinizi yeniden düzenlemek için krizleri fırsata çevirebilirsiniz.

En önemlileriyle başlayın: kendiniz için, aileniz için ve sosyal yaşamınız için neler yapabileceğinizi gözden geçirin.

3. Bedeninize kulak verin

Öz kontrolü geri kazanmak için en etkili yöntem derin bir nefes almaktır. Nefesinize odaklanarak, olumsuz düşüncelerinizden arınabilirsiniz. Dans edebilir, yüzebilir veya yogaya başlayabilirsiniz. Bu sayede bedeninizle iletişime geçebilir ve kendinizle barış içinde yaşayabilirsiniz.

4. Kendiniz için bir şeyler yapın

Kitap okumak, arkadaşlarla iletişime geçmek, kendine bir buket çiçek sipariş etmek, bir film izlemek veya tüm günü yatakta geçirmek için kendine izin vermek… Özsaygıyı artırmanın en etkili yolu kendiniz için zaman ayırmanızdır. Kendinize karşı olan güveninizin artması, karamsarlık gibi olumsuz duygulara karşı direnç kazanmanıza yardımcı olur.

e2-001.jpg

5. Başkalarına yardım edin

Özgecilik zihinsel refahınızı iyileştirmek için önemli bir araçtır. Kriz anlarında kendimizi kapatmaya meyilliyizdir. Bu durumu ortadan kaldırmak için başkalarına destek olmayı deneyebilirsiniz.

e3.jpg

Başka hayatlara dokunmak, paylaşmak, yeni bağlantılar kurmak ve birileri veya bir şeyler için başarılı olduğunu bilmek yaşama bağlanmak için güzel nedenlerimiz olduğunu hatırlatır.

 

Kaynak: http://www.psychologies.com.tr/karamsarliga-direnmenin-bes-yolu

Bu haber toplam 5448 defa okunmuştur
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.