1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Kalbin sağlığı iyilikten geçiyor

Kalbin sağlığı iyilikten geçiyor

Kalbin sağlığı için kişinin kendisiyle ve yaşamla barışık olması gerekiyor. Gereksiz stres ve hırsın kalbi hasta kılar.

A+A-

BUGÜN - Ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez kalp sağlığını korumanın temel yolunun “iyilik”ten geçtiğini söyledi. Gereksiz stres ve hırsın kalbi hasta kıldığını belirten Prof. Dr. Sönmez, kalbinin sağlığı için kişinin kendisiyle ve yaşamla barışık olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığını korumak öncelikli olarak günü sakin bir şekilde yaşamanın önemine değindi ve "çok çabuk karar vermeyin, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmayın, sabırsız biriyseniz sabırlı olmayı öğrenin, huzurlu olun ve alkolü bırakın" dedi.

KİLODAN KURTULUN

Sönmez, karın çevresindeki yağların kalp ve damar riskini arttırdığını söyleyerek, "kadınlarda bel kalınlığı 88cm, erkeklerde ise 102 cm olmalı" uyarısını yaptı. Hızlı yemek yemenin kilo artışına neden olduğunu söyleyen Sönmez, kilo kaybının sağlıklı bir kalp için ön koşul olduğunun da altını çizdi. Sönmez, kilo kaybının yavaş ve istikrarlı bir şekilde verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "kilo vermek kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır" dedi.

SAĞLIK KONTROLÜ

Prof. Dr. Sönmez, diyabet hastalarının, yüksek tansiyonu olanların, sigara ve alkol kullananların, ailesinde kalp rahatsızlığı olanların düzenli kalp kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi. Sönmez "40 yaşın üzerindekiler total kolesterol, iyi huylu kolesterol, kötü huylu kolesterol, tigliserid ve kan şekeri testetlerini yaptırmalı ve günde 100 mg aspirin almalı. Sağlık kontrollerinin dışında hastanın, ailesinden, yakın çevresinden ya da bir uzmandan psikolojik destek alması da gerekir. Huzurlu ve sakin bir yaşam kalp sağlığı için çok önemlidir" dedi. Sönmez, kadınların menopoza girmelerini bir doktor kontrolünde geciktirmelerinin kalp sağlığı için önemli olduğunu vurgulayarak, "östrojen hormonu kadınları damar sertliğine karşı koruyor dedi.

 

Bu haber toplam 2093 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.