Kablosuz İnternet Zararlı Mı?

Kablosuz İnternet Zararlı Mı?
Henüz elektro-manyetik alanların sağlık sorunlarına yol açtığını gösteren kapsamlı bir çalışma yok.

ELEKTRO MANYETİK DUYARLILIK

Kablosuz internetin zararlı olduğunu duydum. Beş aylık hamileyim. Sizce artık evdeki interneti kablolu olarak mı kullanmalıyım? C.G./Antalya


Elektro-manyetik duyarlılık; cep telefonları veya kablosuz internetin olduğu ortamlarda yoğun olarak vakit geçiren kişilerde rastlanan baş ağrısı, yorgunluk, dikkat eksikliği, uyku problemleri, kulak çınlaması, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler için kullanılan bir terimdir.

Henüz elektro-manyetik alanların sağlık sorunlarına yol açtığını gösteren kapsamlı bir çalışma yok. Sadece son dönemde Kanada'da yapılan bir çalışmada cep telefonlarına maruz kalan kişilerde kalp atımında hızlanma ve düzensiz kalp ritmi bulgularına rastlandı. Dünya Sağlık Örgütü ise elektro- manyetik duyarlılık sıklığının henüz bilinmediğini belirtiyor. Yine de bu gibi şikayetleriniz varsa bir uzmana başvurup sağlık sorununuzun olup olmadığını araştırın.

FAZLA İLAÇ YAŞLILARI YORUYOR

Annem yediden fazla ilaç kullanıyor ve bunları sürekli birbirine karıştırıyor. İlaçları karıştırmaması için çok uğraşıyoruz. Sizin bir tavsiyeniz var mı? H.K./Adana

 Belli bir yaşı geçen birçok kişi sıklaşan sağlık sorunları için birden fazla ilaç kullanıyor. Yüksek tansiyon, kolesterol problemi, şeker hastalığı, eklem romatizması, reflü, tiroid sorunu, depresyon derken avuç avuç ilaç yutuyorlar. Bunlara ayrıca günlük olarak vitamin, mineral veya diğer reçetesiz ilaçları da ekleniyor. Bu durum 'polifarmaci' denilen ve bazen zararlı da olabilen fazla ilaç kullanımına yol açabiliyor.

İLACI ÖĞRENİN


Eğer çok fazla ilaç kullandığınızı düşünüyorsanız öncelikle sizi takip eden hekiminize bu durumu bildirin. İlaçlarınızı hangi sorun için kullandığınızı, ne zaman alacağınızı, ne kadar süre devam edeceğinizi, kullanım talimatlarını ve olası yan etkilerini öğrenin.

MUTLAKA LİSTE YAPIN

Bu bilgileri bir liste şeklinde saklayın. Muayene zamanlarını kaçırmayın ve bırakma zamanı gelmiş ilaçlarınızı not edin. Birden fazla hekiminiz varsa, sizi düzenli olarak kontrol eden doktorunuzdan mutlaka sizin için iyi bir ilaç protokolü oluşturmasını isteyin. 65 yaş üzerinde vücutta ilaçların farklı çalıştığını ve yan etkilerin oluşabileceğini unutmayın.


EVLİLİK SİZİ TEMBELLEŞTİRMESİN


26 yaşındayım. Evlenmeden önce sağlıklı beslenip düzenli spor yapıyordum. Ancak son altı ayda 15 kilo aldım. Ne yapmalıyım? A.B./İstanbul

Evliliğin ilk yıllarında kilo artışı sık rastlanan bir problemdir. Bu sorunun yeme alışkanlıklarındaki değişime bağlı olduğu belirtilir. Ancak evlilik gibi ciddi hayat değişimleri, aynı zamanda egzersiz alışkanlığında da farklılıklar yaratır. Son dönemde yayınlanan ve yaklaşık 9 bin kişiyi inceleyen yeni bir çalışmaya göre, yeni evlilerde kardiyo-vasküler fitness yani yürüyüş gibi aerobik egzersizlerin miktarında ciddi bir düşüş tespit edildi.

YARDIM ALIN


Bu nedenle evliliğe adım atarken beslenme, kilo yönetimi, egzersiz düzeni gibi hayat alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Ciddi bir kilo artışı yaşıyorsanız yardım alın.

Sabah

 

Bu haber toplam 6335 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.