1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. KABIZLIĞA DİKKAT!

KABIZLIĞA DİKKAT!

ABD'deHer sene bu ülkede 2,5 milyon kişinin kabızlık için hekime başvuruyor.

A+A-

SAĞLIĞINSESİ.COM - ABD'de 800 milyon dolardan fazla bir para bağırsak yumuşatıcı ilaçlar(laksatifler) için harcanıyor. Her sene bu ülkede 2,5 milyon kişinin kabızlık için hekime başvurduğunu SAĞLIĞINSESİ’ ne açıklayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalından Prof. Dr. İbrahim Yurdakul, başvuruların; pratisyenler, genel dahiliyeciler ve acil bakım ünitesi doktorlarına yapıldığını söyledi.Yurdakul; iş gücü kaybının da fazla olduğu kronik kabızlığın erkeklere göre kadınlarda daha çok görüldüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“65 yaş üzerindeki erkek ve kadınlarda kabızlık şikayeti ile hekime başvuranların sayısında çok belirgin bir artış oluyor. Hareketsiz yaşam sürenlerde, eğitimi düşük seviyede ve sosyo ekonomik durumu iyi olmayanlarda kabızlık fazla oluyor. Laksatifler yaşlı hastalarda ve özellikle kadınlarda daha sık kullanılıyor.

Kabızlık hastalık değil kişiden kişiye değişen farklı şekillerde yorumlanan bir semptomdur. Genel olarak haftada 2 veya daha az sayıda dışkılama alışkanlığı kabızlık olarak tarif edilmekle birlikte yalnız başına sayı yeterli bir kriter değildir.

Kabız olduğunu ifade eden, dışkılama sırasında ıkınan yani fazla gayret gösteren kendini aşırı zorlayan ve sonunda sıkıntılı ve huzurlu bir şekilde küçük topak veya ufak kurşun taneleri şeklinde katı, sert ve az miktarda dışkı çıkartan ve gerçektende kabız olan birçok kişide dışkılama sayısı normal olabilir.

Uluslar arası bir kurul kronik fonksiyonel kabızlığı Roma 11 Kriterleri diye isimlendirilen bir tarif var. Buna göre bir hastanın kabız olarak kabul edilmesi için şikayetlerinin hastaneye başvuruşundan 6 ay önce başlamış olması ve 3 ay süreyle, ayda 3 veya daha fazla gün bu şikayetlerinin bulunması gerektiği kabul edildi.

Başka bir araştırıcı grubu da kabızlığı şöyle tarif ediyor:
Ikınma, sert/topak şeklinde dışkı, dışkılama sırasında zorlanma, tam boşalamama,dışkılama sırasında uzun zaman geçirme, şikayetlerin en az 3 aydan beri var olması.

ŞİDDETLİ KABIZLIKTA TEDAVİ

Davranışa Ait Yaklaşımlar

Şiddetli kabızlığı olan çocuklarda dışkılama alışkanlığı eğitimi yapılmalıdır. Kabızlığı önlemede düzenli boşalımın önemi anlatılmalıdır. Fiziksel engelliler de benzer eğitim verilebilir. Başlangıçta günde 2 kez ve 3 gün süre ile yapılan lavmanlar ile kolonun boşaltılması sağlanabilir. Hasta kişi ise yemeklerden sonra dışkılamaya teşebbüs etmesi için ikna edilir. 2 gün içinde dışkılama olmazsa lavman yapılır.

Biofeedback:

Burada amaç, hastanın defekasyon işlevi sırasında anal sifinkter kaslarını gevşetmesi, karın kaslarını çalıştırabilmesi için ve ayrıca karın kasları, rektum ve anal sifinkter kasları arasındaki koordinasyon ile rektum duyarlılığını tekrar geri kazanabilmesi amacı ile hastaya bir nevi antreman yaptırmak sureti ile onu eğitmektir. Rektum içine sokulan cihazların defekasyon gayreti ve ıkınma sonrasında gösterdiği değerler hasta tarafından görülür. Hasta ıkınma sırasında yetersiz kalan faaliyetlerini bu değerlere bakarak deneme- yanılma yoluyla düzeltmeye çalışır. Bu bir tür rektoanal koordinasyon eğitimidir.

Normal kişilerde rektum içine konunla bir balonun 20cc kadar şişirilmesi ile balon hissedilmekte ve daha sonra balon daha fazla şişirildiğinde defekasyon hissi ortaya çıkmaktadır.

Cerrahi Girişimler

Tartışmalı olmakla birlikte şiddetli derecede yavaş transit kabızlığı olan hastalarda bazen total kolektomi ile ileorektal anastomoz yapılabilir. Bu girişimin çoğu hastalsrda başarılı olduğu görülüyor.

Bu haber toplam 4662 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.