İnatçı Ağrıya Girişimsel Tedavi
Bel ve boyun bölgesindeki ağrılar kas spazmlarına, eklemlerin kireçlenmesine (faset eklem) ve disklerin fıtıklaşmasına bağlı olabiliyor. Ağrılar, bir aktivite ya da travma sonrası gelişebileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabiliyor.
İnatçı bel ve boyun ağrılarında fizik tedavinin işe yaramadığı durumlarda girişimsel tedavi seçeneklerine başvurulduğunu belirten Ağrı Uzmanı Doç. Dr. Kader Keskinbora, faset eklemine veya fıtıklaşmadan etkilenen sinir köklerine kortizon enjekte edildiğini ve radyofrekans tedavisi yapıldığını söyledi.
Radyofrekans tedavisi, enjeksiyon tedavisine göre daha etkindir, daha uzun süreli (en az 2 yıl) ağrı sağaltımı sağlar ve doku hasarına neden olmaz.
DOĞRU TEDAVİYLE İLAÇTAN KURTULMAK MÜMKÜN
Ağrı kesicilerin bilinçli kullanımına parmak basan Dr. Keskinbora, en sık yapılan hatanın ise özellikle yaşlı hastalarda kuvvetli ve yüksek doz ağrı kesicilerin uzun süre kullanılması olduğunu söyledi.
Güçlü antibiyotikleri uzun süre kullanan hastalarda kalp krizi riskinin yüksek olduğunu aktaran Keskinbora, “Bu nedenle ilaç tedavisinin bu yan etkiler göz önüne alınarak yapılması gerekiyor. Hatta bel, omuz ve diz bölgelerindeki uzun süreli ağrılara yapılacak iğne tedavisi ile ilaçlardan da kurtulmak mümkün” dedi.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda kuvvetli ve yüksek doz ağrı kesicilerin sadece mideyi değil damar yapısını da bozduğu sonucu ortaya çıktı.
DİZ AĞRISINA RADYOFREKANS
Diz kapağına aşırı yük binmesiyle, bu bölgedeki kıkırdak doku ve kemiğe de aşırı yük biniyor. Bu sürecin uzun yıllar sürmesiyle dizdeki kıkırdak dokuda bozulmalar, kireçlenmeler oluşuyor, bunlar da ağrıya yol açıyor. Ağrı nedeniyle hareketleri kısıtlanan kişinin yaşam kalitesi düşüyor. Özellikle merdiven inip çıkarken, çömelip kalkarken ve diz bükülü pozisyonda uzun süre otururken şiddetli ağrı oluyor.
Ağrıları azaltmak için dize çeşitli enjeksiyon tedavilerinin uygulandığını belirten Dr. Keskinbora, bu tedavilerde kullanılan kortizonun uzun vadede yan etkileri olabildiğine dikkat çekti.
TEDAVİ TEKRARLANABİLİR
Diz eklem aralığına radyofrekans akımı pulsed modunda uygulanarak dizin ön kısmındaki ağrıların azaltıldığını vurgulayan Dr. Keskinbora yöntemi, “Radyofrekans akımı üreten özel bir jeneratör ve bu akımı dokuya ileten bir radyofrekans iğnesi ile diz eklem aralığına ultrason eşliğinde girilerek uygulanıyor. Uygulama bir kez yapılıyor ve ortalama 6 ay ila 2 yıl süresince diz ağrıları azalıyor, özellikle de merdiven inip çıkmalarda. Pulsed radyofrekans akımı uygulandığı bölgede doku hasarı yapmadan ağrıyı iyileştiriyor, bu nedenle işlem hastaya tekrar tekrar uygulanabiliyor” şeklinde özetledi.
Kaynak:ntv.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.