ILO: Ruh Sağlığı Sorunları da İş Hastalığı
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 28 Nisan 8 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü'nde ruh sağlığıyla ilgili hastalıkları da iş güvenliği ve iş sağlığı listesine aldığını duyurdu. Örgüt, yenilediği iş hastalıkları listesinde, yeni çalışma koşulları nedeniyle ruh sağılığı bozulmaları, davranışsal bozukluklar ve travma sonrası stres bozukluklarını da listeye ekledi.
ILO esnek çalışma koşulları, iş güvencesizliği, uzun çalışma saatleri ve yoğun çalışmanın yanı sıra, işyerinde taciz ve psikolojik yıldırma (mobbing) gibi faktörlerin bu bozulmalara yol açtığını vurguladı.
İşyeri stresi
Avrupa'da iş kaybı yaşanan günlerin yüzde 50-60'lık oranının işyeri stresinden kaynaklandığını, işyeri hastalıkları sıralamasında stresin ikinci sırada geldiğini bildiren ILO, uzun dönemde stresin kas ve iskelet bozulmalarının yanı sıra hipertansiyon, ülser, kalp ve dolaşım sorunlarına yol açtığını da vurguladı. ILO, işyeri stresinin iş dışında da şiddet, aşırı uyuşturucu, alkol ve tütün kullanımı, toplumsal ilişkilerin bozulması gibi sorunlara yol açtığını, depresyonda ve bazen intiharda da rol oynadığını bildirdi.
Her gün 6 bin 300 kişi ölüyor
ILO rakamlarına göre, her gün 6 bin 300, yılda 2,3 milyon emekçi iş kazaları veya hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Yılda 337 milyon iş kazası yaşanıyor.
İş güvenliğinden yoksunluğun maliyeti büyük
Bu iş güvenliği ve sağlığı yoksunluğunun maliyeti, dünyanın toplam üretiminin yüzde 4'üne denk geliyor. Bu oran, son ekonomik krizde hükümetlerin sağladığı yardım ve teşvik paketlerin toplamından fazla.
Yeni işler, yeni hastalıklar
ILO üretimdeki değişimlerin yeni iş hastalıklarına neden olduğuna da dikkat çekti. Nanotekonoloji ve biyoteknoloji alanlarının yeni iş güvenliği yaklaşımları gerektirdiğini söyleyen ILO, kadın işçiler, genç işçiler, göçmen işçiler, kayıtdışı çalışan işçiler ve yaşlı işçiler için de özel programlar uygulanması gerektiğini vurguladı.
BİANET.ORG
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.